woensdag 9 april 2014

KIJKTIP!! Melk & Honing woensdag s'avonds


“DE SMAAK VAN DE PREHISTORIE”


Afbeelding van aflevering: “De smaak van de prehistorie”
Wat komt er kijken bij een stukje vlees op je bord? / Recept van een ouderwetse aalmoes / Waarom slapende vogels niet uit een boom vallen. / En één van de laatste Nederlandse zoetwatervissers.
Stel je voor dat je voor het avondeten eerst nog even een vis moet vangen of een kip moet slachten. Er zijn
mensen die dat dolgraag willen leren. Anne-Mar gaat op onderzoek uit bij een cursus “Slachten en Prehistorisch Koken” en ontdekt wat er nu precies komt kijken bij het stukje vlees op je bord.
Nederlanders houden wel van een visje, een broodje paling bijvoorbeeld. Maar je hoort ook veel verhalen over overbevissing. Als we zo doorgaan is het IJsselmeer straks leeggevist, zo wordt er voorspeld. Anne-Mar gaat samen met visser Theo Rekelhof het water op. Hij vist op de Westeinderplassen en is één van de laatste zoetwatervissers in zijn soort. Vroeger visten er hier tientallen vissers, maar ook hier nam de visstand af. Theo doet zijn uiterste best om dit te herstellen.
Net als mensen hebben dieren slaap nodig. Dat geldt dus ook voor vogels. Maar als je slaapt, word je slap. Waarom vallen slapende vogels dan eigenlijk niet uit de boom? Vogeldeskundige Steven van der Mije en taxidermist Becky Desjardins nemen ons voor het antwoord mee in de wondere wereld van de vogelpoot.
Culinair historicus Lizet Kruyff kookt vandaag een 18e eeuwse aalmoes, een vissoep gemaakt met duurzaam gevangen paling. De aalmoes is zogenaamde ‘ketelkost’, oftewel een gerecht uit de tijd dat alle ingrediënten in een ketel boven het vuur werden gehangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten