zaterdag 3 september 2011

Luxe consuminderaars...................

Al heel lang zit ik bij een groep over consuminderen en eigenlijk gaat het daar allang al niet meer over. Het is een best wel hechte, bonte mengeling van allerlei mensen en meningen, niks mis mee en op z'n tijd ook heel gezellig. Alleen vraag ik mij op dit moment werkelijk af wat consuminderen daar betekend voor veel mensen? Er loopt nu een discussie die min-of-meer veroorzaakt is door mij, althans dat voelt zo: iemand meldde dat je via see-duizend gratis luiers kon aanvragen, 1 aanvraag per adres, maar gaf meteen de tip dat je ze ook voor een ander kon aanvragen (om die te helpen). Als je dan het pakketje binnenkreeg streepte je je eigen adres door, schreef er verhuisd bij plus het nieuwe adres van de volgende ontvanger en stuurde ze dan kosteloos door. Waar op ik aangaf dat je ook zelf meerdere pakjes kan aanvragen door achter je huisnummer A, B, C, etc toe te voegen. Dat viel dus niet in goede aarde: we besodemieterde de kluit en dat pastte niet op een consuminderlijst!! En vervolgens gaat het al een hele week over hoe koop ik zo goedkoop mogelijk een I-pod,-pad, reader of ander tablet, een nieuw supersonisch telefoontje die alles moet kunnen en waar ik absoluut niet meer zonder kan (oeff), download ik zo veel mogelijk e-books en studieboeken die ik dan niet hoef te kopen, hoe bespaar ik op de verwarming van mijn buitenzwembad, bespaar ik op mijn 2 creditcards, of wat is goedkoper op jaarbasis: je neus snuiten in papieren zakdoekjes, papieren of stoffen servetten of keukenrol per velletje.

SNOBS!!!!!!!!!!!!!!

Als er dan vervolgens iemand probeert tegengas te geven en uitlegt dat iemand die écht geen cent te makken heeft op deze manier zijn kleine schone luiers kan geven word er domweg geredeneerd dat die dan maar over moet stappen op stoffen luiers en vervolgens dat je nooit zonder geld kan zitten want je hebt recht op een bijstandsuitkering en voor
andere zaken zijn allerlei potjes waar je aanspraak op kunt maken......................En daar baal ik dan van, want die mensen kunnen zich dus abslouut niet voorstellen dat je door wat voor reden dan ook in de shit kan raken: je gaat failliet, scheiden en blijft met een schuld achter, zwerft min of meer illegaal rond, had altijd gespaard maar door barre omstandigheden is die bron helemaal uitgeput en zit je nu op water en brood of whatever.
En dan zou zo'n vangnet dus a-la-minute beschikbaar zijn........ECHT NIET. Ja op den duur misschien wel, maar hoe overbrug je dan zo'n periode van een aantal weken tot zelfs een paar maanden voordat die "hulp" echt geregeld is? Tja dan tover je dus uit het niets een pakket stoffen luiers en ronsel je ergens een wasmachine en waspoeder voor niks?
O ja, en als je dan toevallig ook nog een hond hebt dan voer je die slachtafval, moet je wel eerst een ander beest slachten. Ach boeie, niet mijn pakkie an........over tot de orde van de dag: jongens, waar boek ik zo goedkoop mogelijk een vakantie of flutreisje ZUCHT!!

6 opmerkingen:

 1. Helemaal met je eens ....
  heb niets toe te voegen aan je bericht !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grinnik, maar ik wil nog steeds weten waar ik nu een goedkoop huisje aan zee kan vinden... roompot weet ik, maar leuke partikulieren.. :-)

  ... Bed en breakfast bleek veel duurder dan ik dacht ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Groot gelijk. Ik heb ooit ook een half jaar moeten overleven toen ten onrechte mijn uitkering stopgezet was. Er was nog geen voedselbank, wel een grote voorraadkast en een zuinige instelling van mezelf. Ik heb het gered doordat ik alle consuminder truc's al kende en toepaste.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je trekt wel fel van leer, en zo ken ik je ook van je blog. Ik begrijp dat je je opwindt over mensen die niet verder kijken dan hun eigen voortuin, of ten onrechte denken dat alles goed geregeld is in dit land. Maar dat neemt niet weg dat consuminderen ook wel hand in hand mag gaan met verantwoordelijkheid nemen en zo zelfredzaam mogelijk zijn (stap-stap-op-eieren-met-woorden). Ik zie tenminste hier wel mensen rondlopen die klagen dat ze het financieel oh zo zwaar hebben, echt waar, heel erg, maar vervolgens gewoon weer een baby krijgen, of er een hond bijnemen.
  En ja, ik heb ooit ook eens een half jaar van mijn spaargeld moeten leven, omdat ik onder de 23 jaar geen recht had op een uitkering, maar ook geen ouders had die me ondersteunden. Ik weet wat het is. Maar er zijn er zeker, voor wie een schop onder de kont (vooruit, een heel klein schopje dan!) geen kwaad zou kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je bent de laatste tijd zo anders gaan bloggen. Ik moest even terug naar je eerst blog op blogger.

  Ik vond die blogjes op web-log zo leuk waar je het jutten beschreef en soms een you-tube filmpje.

  Het harde werken om zo veel mogelijk op de kop te tikken voor gratis.
  Een inspiratie voor velen.
  Consuminderen is een woord voor veel uitleg vatbaar. Een beetje een luxe naam voor zuinig aan doen eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja niks zo veranderlijk als een mens hè ;-) ik trek af en toe fel van leer omdat dat is zoals ik de werld om mij heen zie en die is niet altijd leuk. Verder leef ik nog steeds als op weblog hoor, daar is niks aan veranderd! Maar ja ik was van plan die berichtjes ook allemaal te knippen en plakken hiernaartoe maar dat is me teveel werk. Dus herbegonnen op dit stekkie waar ik hoop weer vele leuke en ook soms minder leuke stukjes te schrijven net als het "echte" leven.

  BeantwoordenVerwijderen