maandag 5 mei 2014

Al is het hier wat stiller op het blog er gebeurt evengoed wel van alles hoor ;-)

Net als vele anderen ben ik druk op de tuin of anders gezegd bezig met het "wildkruid" op plekken waar ze mij in de weg staan grrrr. Maar goed het hoort erbij en ik ben nu de slag met ze aangegaan dmv. sheet mulching oftewel het toedekken van stukjes grond met karton en ander papier in lagen. Daarop gaat een laag nog niet helemaal verteerde compost dan grond en dan stro om de grond niet "bloot" te laten liggen......we gaan het meemaken. In de grondlaag zet ik dan wat meer aardappelen als anders (wel lekker veel verschillende soortjes) omdat die de grond zo lekker losmaken. En dat doen de molletjes ook voor me, dus ik kan alweer vele potten vullen met mooie rulle grond :-) Overal komen gezellig goudsbloemen op met eigen zaaigoed van vorig jaar, we krijgen weer veel frambozen, bessen, aardbeien, stoofpeertjes, sleedoornpruimpjes en misschien zelfs een enkele hazelnoot en amandel! Kwa groentes ben ik aan het experimenteren met vaste soorten zoals rucola, melde, palmkool en er is al spontaan een veldje vol boomspinazie en indianenaardappels :-)

Kwa werk is er eindelijk iets gaande voor jongste Jutter, hij kreeg steevast nul op rekest als hij belde naar het uitzendbureau wat uitliep in diepe frustraties bij hemzelf en zijn vader die vond dat hij er niet genoeg aan deed. Maar hij mocht vorige week een dag  -jaja - en nu een hele week elders aan de slag, toch eindelijk weer wat inkomsten. Ik hoop dat het nog even doorzet totdat hij straks in augustus weer naar school gaat, de toelating daarvoor is al rond dus daar hoeven we niet meer voor in de weer. Wel mogen we nog weer een deel stufi en OVgeld terugbetalen aan het fijne DUO, regels zijn regels.......ja hij heeft zijn opleiding afgebroken en dus geen recht meer op een toelage, die hadden we dan ook stopgezet maar het liep nog fijn even door. Krijg je een brief dat ze dit gaan verrekenen met de studiefinanciering waar hij dus geen recht meer op heeft????? Dus maar even gebeld hoe de vork nou in de steel steekt: tja dat was gecompliceerd maar we moesten het wel terugbetalen. Op mijn vraag of ik dan ook ons deel van het aan hen volledig betaalde schoolgeld van 1090 euro gedeeltelijk terugkreeg heb ik nog steeds geen antwoord........

Toch houd ik mijn hart vast als toch ook wij ooit weer zonder werk zouden komen te zitten........het uitzendbureau word straks ons voorland: vaste banen bestaan niet meer. Mensen als kracht worden uitgerangeerd, alles word overgenomen door machines en de maak industrie ligt helemaal op z'n reet en echt hoor je kan NIET ALLES PRINTEN uit zo'n malle 3D printer.......

Straks is er een kolossale onderlaag van mensen in de bijstand want WW is niet eeuwigdurend en voordat je er erg in hebt dan beland je dan dus in de bijstand!! En dat kan iedereen overkomen alleen dat besef is er niet...........ik weiger ons daaraan over te geven en zal uit alle macht van alles aanleren om zoveel mogelijk zonder geld rond te kunnen komen. De hypotheek aflossen is daar natuurlijk het grootste onderdeel van zodat er dan geen basic huisvestingskosten zijn. Om weer een stapje verder te komen zou ik ook nog graag een windturbinetje achter hebben, droom, droom.......

In ieder geval ga ik aan het eind van deze maand een konijn leren slachten :-)) En verder ontplooi ik mij verder met mijn ruilbedrijf ;-) Ik wil nooooooooit meer voor de belasting een eigen bedrijf maar heb wel bepaalde vaardigheden waar een ander bedrijfsmatig iets aan kan hebben. Maar zij ontvangen van mij dan geen BTW facturen want die "mag" ik niet meer uitschrijven. Dus dan ruilen we toch!! Particulier ruilen is niet zo vreemd meer, ook gewoon gratis weggeven word dagelijkse kost (delen = de 3e pijler van permacultuur) maar "bartering" zoals het met een deftig woord heet moet hier echt nog vaste voet aan de grond krijgen. In ieder geval krijg ik binnenkort weer een kilo koffie in ruil voor een muursticker, hoef ik dat niet zelf te kopen!!

En nu ga ik nog even een uurtje breien in de zon, met prachtig eco katoen/linnen ben ik bezig mooie vaatdoekjes te breien........twordnogswat ;-p6 opmerkingen:

 1. Stilte voor de storm, zeggen ze toch ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superfijn dat je zoon een baantje heeft gevonden. Ik hoop dat mijn kinderen later ook een baan kunnen vinden, en stimuleer nu al bijbaantjes voor de ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook zorgen over de toekomst en net als jij wil ik de moed niet laten zakken. Wat ruilen en weggeven betreft verandert er ook veel. Ruilen lukt slecht en weggeven wordt vaak gewantrouwd. Raar he? Alsof mensen gewoon niet kunnen geloven dat je ze iets voor niks geeft. Ze kijken je echt raar aan. Alsof er iets niet klopt. Tenminste hier in de streek waar ik woon in de randstad. Ik moest er echt op aandringen, en nog zeker twee keer zeggen dat het echt echt gratis was. Haha. Ik ga duimen voor je kind. Wie weet helpt het. Duimduimduim.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi garen. Waar heb je dat gekocht als ik vragen mag? groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Turf, ik kocht het bij Finlandia in Bergen. Staat nog niet online maar het vloog ook de deur uit......

   Verwijderen
 5. Zoals je het beschrijft, ga je binnenkort heel veel lekkere vruchten uit je tuin kunnen plukken.
  Frambozen zijn mijn favoriet. Bij ons doen ze het niet zo goed vanwege de leemgrond hier.

  Het ecogaren ziet er erg mooi uit. Dat worden vast mooie doekjes!

  BeantwoordenVerwijderen