donderdag 30 januari 2014

Alles zelfmaken??????

Na het kijken van een uitzending van KvW over leverworst, horende over het zoveelste vleesschandaal en na het lezen van het etiket van mijn geliefde super-oude kaas wat vol blijkt te zitten met kleurstoffen en andere e-nummers weet ik het effe niet meer hoor :-( Is er dan werkelijk niks meer wat zonder wat voor gore toevoegingen dan ook gemaakt word? Maar goegelend naar bv. het recept van een zelf te maken leverworst daar word je ook niet blijer van: waar haal je toch in vredesnaam alle benodigde ingrediënten vandaan?? Nog afgezien van de tijd die er voor het alles-zelf-maken nodig is.........Zet prijs tegenover product en je voelt op je klompen wel aan dat het gewoon niet uit kan!!

Het geeft wel weer even stof tot nadenken over wat er werkelijk "nodig" is en wat er volgens de commercie allemaal "nodig" is om überhaupt te kunnen overleven. We weten het antwoord best wel: precies, veeeeeeeeeeel minder als wat zij ons doen geloven ;-)

9 opmerkingen:

 1. Ja is zo,we hebben niet zoveel nodig...en al helemaal niet al die bewerkte 'voeding'

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt vrij eenvoudige varianten van paté, waar bij je de (kippen)lever bakt tot ie gaar is en dan in de keukenmachine tot paté maalt. Het zit dan wel niet in een worstvorm...maar toch...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze plaatselijke slager heeft een boek waar precies instaat wat er bij hun in de eigengemaakte producten zit. Ook het vlees komt van eigen mesters. Ik ben bereidt om voor dit vlees meer te betalen dan de 'kiloknallers' van de supermarkt. Het is een keuze die je maakt. Ook kaas, jam, koekjes, pannenkoekenmeel, wijn, fruitsiroop, mosterd, bio yoghurt en brood kan ik kopen zonder toevoegingen rechtstreeks in een 'boerderijwinkel'. Het moet natuurlijk wel te koop zijn in jouw buurt maar die luxe heb ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben hier sinds kort ook een boerderijwinkel, misschien maar eens kijken. Ik weet het hoor: keuzes ;-) Maarre, pannekoekenmeel??? Dat heb ik nog nooit kantenklaar gekocht dat is zo makkelijk zelf te maken :-p

   Verwijderen
 4. Bij mijn partner is in dec. jl slokdarmkanker met uitzaaiingen geconstateerd. Dat betekent in Nl dat ze je niet meer kunnen genezen (of willen; vanwege de in NL gebruikelijke behandelprotocollen. Dus zit ik nu met manlief in een ziekenhuis in Dui,waar ze nog wel meer mogelijkheden voor mijn sportieve en fitte manlief zien. Beetje schandelijk dat je daarvoor naar het buitenland moet,maar ik kijk nergens meer van op.
  Maar ik heb nog wel in het AMC een themamiddag bijgewoond waar een arts verklaarde dat sinds er vanaf het eind van de 2e wereldoorlog massaal op kunstmest is overgestapt, er een aanzienlijk stijging van kanker in de spijsverteringsorganen is. Kunstmest veroorzaakt producten met meer nitraat, wat meer maagzuurproductie veroorzaakt en dus ook meer maag- en (slokdarm)kanker. Natuurlijk zit je je te verbijten als je altijd gezond geleefd hebt en je hoort dit een arts verklaren. Maar we gaan nu voor de behandeling en ik hoop dat mijn lieverd nog enkele jaren bij mij blijft. Hij wordt volgende maand pas 54!
  Eet dus niet teveel, je krijgt meer nitraat binnen wat een hogere kans op kanker geeft. Tenzij je alles bio eet,maar zelfs dat weet je niet zo zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anoniem ik leef erg met je man en jou mee.
   Ik probeer veel dingen van bio + te kopen.
   Dat ligt wel in de jumbo supermarkt bij ons.
   Maar nu ik al die nare dingen lees en hoor ben ik veel angstiger geworden.
   Weet jij hoe we erachter kunnen komen dat bio + wel goed is.?
   Zekerheid heb je nooit.
   Ik word zestig dus ik wil graag gezond eten.

   Verwijderen
  2. Getsie @Anoniem, dat is niet zo mooi allemaal! Ik hoop op mooie resultaten voor jullie in Dtsl. en het is inderdaad al meer gezegd en geschreven, sinds al die toevoegingen is het er niet beter op geworden. Er zit een hele industrie achter: toevoegingen maakt ziek, betekend medicijnen die gemaakt en verkocht moeten worden, KASSA!

   Verwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen