zaterdag 21 december 2013

Belastingverhoging...........

Nog een goeie week en er gaan weer wat tarieven omhoog maar ze (lees: de overheid, bijgestaan door de alom goed vertegenwoordigde media) blijven maar schermen met het verhaal dat de zorgpremies goedkoper worden en door nog wat geweldige zaken (welke???) de koopkracht omhoog zal gaan en het allemaal wel goed komt als we maar gaan uitgeven. Makkelijk lullen, je zal maar echt niet hebben :-( zo meteen helemaal: als je als bijstandsgerechtigde maar iets niet naar de zin doet van UWV, gemeente of welke overheidsdienst dan ook die er zijn plasje over gaat doen. Dan krijg je gewoon drie maanden geen geld, wat? Ooo de huur/hypotheek en alle andere vaste lasten lopen wel gewoon door?? Tja vette pech dan. Moet je maar zorgen dat je bij het solliciteren bijpassende sokken bij je t-shirt aan hebt..... Och man, ik schiet weer helemaal in vuur & vlam van deze idioterie!!!

Terug naar die geweldige financiële prikkel: de premies gaan nu ca. twee tientjes per persoon per maand naar beneden maar daarentegen het eigen risico met een tientje omhoog. Tel daarbij de accijnsverhoging op diesel, lpg en drank én limonade en je kunt op je klompen aanvoelen dat je per saldo per maand méér kwijt zult zijn aan je boodschappen. Want het vervoer van de spullen naar de winkel zal ook meer geld gaan kosten en dat zal uiteraard worden doorberekend. Drank zal voor velen niet een dagelijkse boodschap zijn ;-) maar ook de accijns op "limonades" oftewel frisdranken, mineraalwater én versgeperste sappen gaat omhoog met 5.75%!!! Joehoe je betaald een extra belasting bovenop de alom bekende BTW op dit soort producten. Dat verklaart dus waarom de versgeperste sappen overal zo duur zijn, nooit geweten..........Bedrijven moeten een speciale vergunning aanvragen voor het persen van sappen en per 100 liter moeten zij en dus wij ook een verbruiksbelasting betalen aan onze schatkist. Nederland, hét land van de regeltjes bij uitstek -yukk- heeft nl. om een EU maatregel te omzeilen zelf een nieuwe belasting bedacht: de verbruiksbelasting!! Er mocht nl. geen accijns meer worden geheven anders dan op alcohol, tabak en diverse brandstoffen, Belasting op limonade en sap, het moet toch niet gekker worden.........


****************************************************************************

VERBRUIKSBELASTING

Vers van de pers

Als u zelf vruchtensappen perst, dan weet u waarschijnlijk niet dat u daarvoor een vergunning nodig heeft en verbruiksbelasting moet betalen. Maar hoe zit dat eigenlijk, loopt dat wel zo’n vaart? Wat is ‘gezond’ om te weten?

Wat nou ‘verbruiksbelasting’?

In 1972 heeft de Nederlandse regering een accijns op niet-alcoholische dranken ingesteld.
Na 1993 was het op grond van EU-wetgeving niet meer toegestaan accijns te heffen op andere ar­ti­ke­len dan alcohol, tabak en minerale oliën. Om deze re­geling te ontlopen, is destijds een nieuwe be­las­ting in het leven geroepen: de ‘verbruiksbelasting’. Deze belasting wordt geïnd door de Belas­ting­dienst Douane (hierna: douane).

Wat nou ‘IVV-vergunning’?

Om versgeperste sappen te mogen produceren, heeft u een vergunning voor een ‘Inrichting voor Ver­bruikersbelastinggoederen’ (IVV) nodig. Deze ver­gunning is nodig om te kunnen voldoen aan de ver­bruiksbelasting van € 4,13 per 100 liter vers-ge­perst sap.
Krijgt u toch niet! De IVV is echter voor ho­re­ca­on­dernemers niet te verkrijgen. In de wet staat na­me­lijk dat een producent niet rechtstreeks aan de eind­­gebruiker (uw gast) mag leveren. Wat nu?

Afdrachtverplichting blijft!

Ondanks de bepaling dat u geen IVV krijgt voor een horecazaak blijft de bepaling dat er ver­bruiks­be­lasting moet worden betaald, bestaan. Als de dou­­ane constateert dat u verse sappen perst, zal zij u dus een naheffingsaanslag sturen.
Let op. Deze zal ver­hoogd worden met een boete. Krijgt u deze boete omdat u volgens de wet­geving zon­der ver­gun­ning geen sappen mag persen, ga dan hier­te­gen in beroep. De wet spreekt zich im­mers hier­over tegen.

Controle?

De douane controleert niet ge­richt op de wettelijke verplichting van een vergunning voor een IVV en de afdracht van ver­bruiks­belasting.
Let op. Stuit men echter tijdens een controle op niet-afgedragen verbruiksbelasting, dan zal de dou­a­ne deze naheffen.
Stijging verkoop verse sappen. Door het toe­ne­men­de aantal ‘juice bars’, ontbijtbuffets met verse sap­pen en de opmars van versgeperste sappen (óók in mixdranken en cocktails!), is het maar de vraag hoelang de douane op deze manier zal con­tro­leren. Doordat de douane actiever controleert op on­der meer ingekochte alcoholische dranken uit het buitenland, zal de ontdekking van ver­s­ge­pers­te sappen waarover geen verbruiksbelasting be­taald is, namelijk toenemen.

Ook bij andere ‘self-made’ drankjes!

Geloof het of niet, maar het is waar.
Let op. Wees alert als het gaat om dranken ge­maakt van siropen of in­stant­­poeders. U bent ook over díe dran­ken ver­bruiks­­belasting verschuldigd, als over die si­ropen of poeders (door de leveran­cier) geen ver­bruiks­­be­las­ting is betaald.
Tip. Over de siropen en poeders die in Nederland zijn geproduceerd (of officieel zijn ingevoerd), is vaak wél al de verbruiksbelasting betaald. Dat geldt veelal ook voor de siropen voor post­mix­ap­pa­ra­tuur.
Let op. Ook (spuit)water dat vervaardigd is uit leidingwater is aan de heffing van ver­bruiks­be­lasting onderworpen, als dit wordt verkocht in ho­re­­cazaken.
Er is dan weliswaar geen gerichte controle op de afdracht van verbruiksbelasting, maar als verzuim van betaling bij een controle wordt geconstateerd, dan volgt on­her­­roe­pe­lijk een naheffingsaanslag. De verbruiksbelasting bedraagt € 4,13 per 100 liter vers­geperst sap.

5 opmerkingen:

 1. Ach, 4,13 per 100 liter? Dat is 1 cent per vers geperst sapje van 200 ml.. Limonade en "vers" geperst sap heb je nergens voor nodig, alleen maar suiker. Misschien juist wel goed die belasting, een soort suikertax.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook de inkomsten belasting is hoger! Voorlopige teruggave 2013 was €2240 en 2014 €1800. Bijna €500 verschil voor mij in negatieve zin!! Ik zie die koopkracht niet stijgen, eerder flink maar dan ook heel flink dalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat er voor ons precies veranderd weet ik nog niet, we zullen zien wat het loonstrookje doet. Wel verbaas ik mij enorm over de hoeveelheid mensen en aankopen er hier lopen. Ik woon boven een winkelcentrum en sta verbaast over zoveel auto's, aankopen, etende mensen... Ik weet dat ik juist de mensen die het niet kunnen missen, niet zie, maar toch. Ook ik zou kunnen shoppen, maar doe het niet. Heb een warm huis, voldoende te eten (en meer, want: gekregen kerstpakket) en heb het dus goed! Laten de mensen die het goed hebben iets extra's doen voor de mensen die het nog (veel) minder goed hebben. Deel uit van je pakket, nodig een medemens uit voor een kerstdag (kan hele gezellige dagen opleveren trouwens) en zie de luxe die je hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat het idd om een paar cent gaat. het lijkt me logischer dat ze wat steviger achter het rookverbod aanlopen. Lijkt me een stuk gezonder voor de mensheid.
  Fijne feestdagen en een kritische kijk op de bobo's in het nieuwe jaar. Ik lees je blog graag.
  Groetjes, huisvlijtigLIESje.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gisteren ook op de radio: het gaat beter met Nederland, want er is minder krimp en minder stijging van de werkloosheid. Zo kan je slecht nieuws ook brengen ;)

  BeantwoordenVerwijderen