dinsdag 12 november 2013

Consuminder-alfabet

Na het consuminderalfabet van Marieke Henselmans weer eens gelezen te hebben kriebelde het bij mij om ook van A tot Z weer eens wat onderwerpen onder de loep te nemen. Haar boekje is inmiddels alweer tien jaar oud dus bepaalde dingen kunnen misschien wel weer eens over een andere boeg............


Mijn versie is deze:


afdingen, een bezigheid die je leuke kortingen kan opleveren en tegenwoordig bijna overal toepasbaar is. Je moet het durven maar écht het is te leren. Niet alleen bij aanschaf van iets groots als een huis, auto of witgoed. Maar aan het eind van de marktdag koop je bv. voor een habbekrats heel veel groente en fruit. Soms levert het je een extra artikel op ipv. een korting in geld maar als het je lukt heb je pure winst!!


basis-ingrediënten, koken en bakken zonder zakjes en pakjes en niet te vergeten de veelbesproken e-nummers. Meel, olie, kruiden, pasta, rijst, zodat je zonder allerlei liflafjes een simpele maar goede maaltijd in elkaar kunt draaien. Het kost tijd wat bij mij nog weleens een barrière is om zelf te bakken (koken gebeurt uiteraard dagelijks) want er ligt altijd wel een smoesje op de loer............


combineren van kleding of bv. ritjes naar de winkel ;-) het eerste kan een goede reden zijn om bv. alleen maar zwarte basisstukken te hebben in je kledingkast die je dmv. een fleurige ketting, broche, sjaaltje, bloem in je haar, gekleurde panty/legging of gekleurde schoenen toch iedere keer weer omtovert tot iets anders. De tweede combinatie staat voor het niet voor ieder wissewasje naar de winkel te vliegen waardoor je het risico loopt met meer thuis te komen dan je nodig hebt. Tevens neem je op je geplande rit brieven mee naar de brievenbus, plastic, oud papier, glas of vodden voor de diverse bakken, tank je (als je met de auto gaat en je er toch langskomt) bij het voordeligste (onbemande) tankstation zonder shop!!!

D

doorknippen van tubes en plastic flaconnen tandpasta, gel, shampoos en cremetjes. Het zal je verbazen hoeveel er vaak nog in de verpakkingen achterblijft die je anders zo weggooit! Je zal hier niet zo zeer veel euro's mee besparen maar het kan wel zorgen voor uitgesteld kopen als blijkt dat je nog minstens een week kan poetsen met je pasta.

E

energiemeterstanden bijhouden om zo inzicht in je verbruik te krijgen en deze stapsgewijs naar beneden brengen

F

freeganisme, je kunt zoveel krijgen en doen voor niks............


grofvuilstruinen, één van mijn stokpaardjes ;-) Wat een ander weggooit kan jij misschien heel goed gebruiken. Ik weet dat het in veel gemeenten niet meer op een vaste dag aan de straat staat maar dat weerhoud sommige mensen er niet van om hun spullen dan maar zomaar ergens anders te dumpen. Houd je ogen open, ontwikkel er een zintuig voor en je komt met van alles thuis. Huisraad die bij jouw zo een nieuw plekje krijgt, al dan niet een beetje opgeschilderd. Maar ook (her)bruikbare materialen kan je zo meenemen: hout, steen, metaal, planten. Zo voor de grijp........

H 

halveringsprincipe: je wilt besparen op het gebruik van.......neem bv. de volgende wasbeurt slechts de helft van het wasmiddel, de helft van een vaatwastablet, de helft van de suiker in je thee of koffie en kijk wanneer je op je genoegpunt aankomt. Vind je het met de helft net zo schoon of lekker, neem dan de volgende keer nog minder en op termijn koop je minder van het spul dus bespaar je op je boodschappen.

I

isolatie met bubbeltjesplastic voor je raam tegen koudstraling. Een ouderwetse tochtrol gemaakt van een lap en gevuld met oude panty's of zand tegen de kieren van openslaande ramen. Gordijnen voor ramen, voor en achterdeur tegen warmteverlies. Radiatorfolie of iets anders wat weerkaatst achter radiatoren om de warmte de kamer in te weerkaatsen.

J 

K

klagen loont!!! Ben je ontevreden over een gekocht product of behandeling in de winkel? Laat het in nette bewoordingen weten aan de leverancier of fabrikant. Zij hebben ook liever tevreden klanten en goeie feedback dus vaak komen ze over de brug met een nieuw artikel of andere genoegdoening om jouw als terugkerende klant tevreden te houden. Schuw ook cc'tjes aan consumentenprogramma's niet, doet wonderen ;-) Maar vergeet ook niet een positief bedankje als iets goed opgelost is :-)

L

loterijen, daar doe je natuurlijk niet aan mee! Zonde van je geld, als je het apart zet op een spaarrekening weet je zeker dat het je iets oplevert. Reken maar eens uit wat je deelname aan een loterij voor 15 euro per maand gezien over 10 jaar kost? 1800 euro........zet je dat apart dan merk je er ook niks van en heb je sowieso 210 euro winst bij 2 procent rente. En dan te bedenken dat mensen vaak meerdere loterijen doen......

M

moestuinieren kan je zelfs als je een stoeptegel voor het huis eruit haalt of in bakken, emmers op het balkon of op een braakliggend stukje terrein vlakbij je huis.

N

Nibud, je kan er lezen hoe "men" vindt dat je huishoudboekje eruit moet zien maar ik ben nog nooit standaardmensen en gezinnen tegengekomen ;-)

O

omrekenen!! Reken in de winkel eens uit wat je per kilo of liter betaald en vergelijk de verschillende merken eens qua inhoud met de prijs. Soms lijkt een flesje saus wel goedkoper in aanschaf maar is dit het niet omdat er gewoon minder in het flesje zit. Een klein zakje kruiden lijkt goedkoop op je boodschappenbonnetje maar als je iedere week zo'n zakje koopt met 15 gram erin ben je wellicht voordeliger uit als je één keer een kiloverpakking koopt op de markt, bij de toko of bv. turkse supermarkt.
plastic tasjes koop je natuurlijk helemaal niet, je neemt zelf overal een tas mee naartoe en dat scheelt je op basis van 2x per week bij een supermarkt een betaald tasje kopen al snel 20 euro per jaar. Maar dit bedrag loopt razendsnel op nu grote ketens als Zeeman, Kruidvat, V&D etc. de gratis plastic tasjes ook in de ban doen.

Q

quiche oftewel hartige taart, de ultieme restverwerking. Recepten te over op internet.....


ruilen is tegenwoordig weer helemaal hip! Er zijn rouleer-de-kleer partijtjes, wildbibliotheken in kastjes langs de weg en ook op feestboek zijn er regiogebonden groepen actief. Via LETS groepen worden er ook diensten geruild, zelf ben ik lid van Freecycle maar er zijn ook sites als ruilen.nl / swoppa.nl en nog veel meer.seizoensgebonden aankopen doe je natuurlijk tegen de seizoenen in!!! Aan het eind van de winter koop je handschoenen en mutsen voor een prikkie. De sjaals brei of naai je er zelf bij ;-) Zonnebrandspul koop je aan het eind van de zomer, er zit een lange houdbaarheidsdatum op en als je het donker bewaard boet het niks in aan kracht. Zo ben je altijd op tijd en voordelig klaar voor de seizoenen!! Hetzelfde doe je met de sint of kerstcadeautjes: die koop je het hele jaar door bij opruimingen, outlets of kringloop en rommelmarkten óf je maakt ze zelf.

T

tweedehands is voor mij altijd nieuw!!! Met een nieuw kleurtje, stofje of accessoire maak je het eigen en draag je bij aan minder milieuvervuiling omdat het uit de afvalstroom blijft. Heb je iets "nodig" vraag dan ook vooral rond bij vrienden en kennissen, vaak vinden die het fijner om het jou te geven dan het weg te gooien.

U

upcyclen is het nieuwe hergebruik. Van een "oud" materiaal maak je weer iets nieuws. Van je oude t-shirts knip je repen en zo maak je je eigen zpagetti garen om te haken. Koffiedrab word groeibodem voor je eigen oesterzwammen. Doorzichtige plastic flessen halveer je en gebruik je als bescherming tegen slakken of als kasje op de tuin. Oud beddegoed is meters stof om tasjes van te maken.

V

voorgesneden groentes zijn voor de consuminderaar uit den boze, weet je wel hoeveel je extra betaald voor het gemak van reeds voorgesneden groentes?? Soms wel tot 8x de kiloprijs van het product. Nog afgezien van al het extra verpakkingsmateriaal en de reiskilometers die het product met zich meebrengt. Nederlandse garnalen die onder een sausje van conserveringsmiddel eerst naar Marokko worden gevlogen om daar gepeld te worden en dan weer terug naar NL om hier vervolgens in porties van een ons in de supermarkt te verschijnen??? Snij zelf je kooltje, champignons in plakjes, uitje in snippers, rasp zelf je kaas etc. dan weet je ook dat er niks aan toegevoegd is........


W

weggeefwinkels zijn er door het hele land. Je brengt er je goede spullen die jij niet meer nodig hebt maar waar een anders juist heel blij van word. Winkels waar vrijwilligers de spullen in dank aannemen en waar een ander mag komen uitzoeken zonder dat daar iets tegenover hoeft te staan. 


X

X-box spelletjes en andere games zijn vaak 2e hands heel betaalbaar. Je hebt altijd mensen die het nieuwste willen hebben en spelen en er zo weer op uitgekeken zijn.

Y

de Y van ystijd oftewel als het vriest je vriezer ontdooien en schoonmaken. Je spullen kunnen nl. even in een kratje buiten gestald worden waardoor het niet ontdooid, je inventariseert gelijk en weet gelijk welke aanbieding je nog kan inslaan.

Z

zelfredzaamheid!!! Als je je onafhankelijk(er) opstelt en jezelf kunt redden zonder hulp van buitenaf dan ben je beter af: je hebt maar een klein stukje zeep nodig om een grote hoeveelheid wasmiddel te maken, wat kruiden en groentes in een pot en je hoeft niet altijd gelijk naar de winkels voor eten. Een flinke waterton plus waterfilter en je zorgt dat je altijd drink- en was water hebt voor nood want regenen doet het hier geregeld. Zorg dat je ver blijft van uitkeringen en toeslagen, zorg voor je eigen inkomen op wat voor manier dan ook, dan hoef je je ook niet te verantwoorden tegenover instanties.

Van het een bubbelt het ander naar boven en zo zijn er soms meerdere uitlegmogelijkheden per letter.................

A = ook aanbiedingen zorgvuldig afwegen, je hebt niet alles maar nodig........
B= bibliotheek, zelfs de kosten van de duurste pas heb je er zo uit
C= contracten niet te lang vastzetten zodat je snel kunt overstappen voor minder geld
D= dumpsterdiven
E= eitjes van eigen kippen in ruil voor de etensrestjes
F= freeware en/of open source programma's tegenover de commerciële meuk
G= GTA's, de meest vind ik via gratis.startpagina.nl/prikbord
H= houdbaarheidsdatum, je neus is hierbij een goeie graadmeter
I= insecten weer je met boerenwormkruid, citroenkruid of een zakje water
J= jeuk van brandnetels smeer je in met gekneusd hondsdraf of weegbree
K= kortingsstickers, goedkoop inkopen als iets tegen de tht datum aan loopt
L= lef, om eens burgerlijk ongehoorzaam te zijn. Niet altijd alles vragen maar doen!!
M= morgenster, de sjieke naam voor iemand die 's morgens het grofvuil afschuimt
N= nodig hebben eens een dag of twee uitstellen en dan kijken of het nog "nodig" is
O= overstappen, zo mogelijk ieder jaar doen voor de laagste prijs
P= preppen
Q= wat een lastige letter........
R= retour een aankoop als je het elders goedkoper kan krijgen
S= samen reizen, samen delen.......scheelt kosten, besparen is een SPORT!
T= textiel van goede kwaliteit gaat langer mee, repareren stelt een nieuwe aankoop uit.
U= uitgaan hoeft geen geld te kosten, plenty mogelijkheden
V= versturen van pakketjes en post via Kiala, DHL of postzegelsmetkorting.nl
W= wildbreien, wildplukken, wildplassen ;-)
X=  nog zo'n lastige letter ;-)
Y= ijs op autoramen voorkom je door een stuk karton tussen de ruit en wissers
Z= zelfmaken: brood, koek, gebak, wasmiddel, kleding, meubels, briketten.......zoveel


7 opmerkingen:

 1. Ik was benieuwd wat je van de x had gemaakt! Creatief opgelost, en een goede tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb ik wel even over na moeten denken hoor ;-)

   Verwijderen
 2. Leuk lijstje!
  Haha ik zit hier gelijk te verzinnen of ik geen weggeefkastje aan de weg wil zetten....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon doen, zo leuk! Ik zie hier in het dorp steeds meer dingen op stoepen verschijnen met een briefje erbij "Neem mij mee....." En een bewoonster heeft een leuk houten huisje getimmerd met potjes jam erin. Nooit gedacht dat dit bij mij in het juppendorp zou gaan gebeuren. Voor de goede orde ik woon aan de buitenkant dat heurt niet bij het dorp zelf :-)

   Verwijderen
 3. In je eerste lijstje: J van JUIST!!!, Je bent goed bezig! Prima tips. huisvlijtigLIESje.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, ik vond het een moeilijke letter om invulling aan te geven ;-)

   Verwijderen
 4. Q van quitte spelen . Niet meer geld uitgeven dan je hebt :-) vrgr cécile

  BeantwoordenVerwijderen