dinsdag 22 oktober 2013sorry plaatje komt van feestboek en de 
vaute tekst kan ik dus niet veranderen :-p


En het gaat maar door, en gaat maar door. Zelfs de VN buigt zich er nu met 4 man over..........
Waarom verdiept niemand zich in het juiste verhaal?

File:Jan Schenkman.jpg

De onderwijzer Jan Schenkman schreef in 1850 een boekje over Sinterklaas. Van daaruit is Sinterklaas verworden tot wat het nu is, een (familie)feest, een traditie! Het woord "knecht" kan op meerdere manieren uitgelegd worden maar hier in de omgeving is het algemeen bekend: "zeg knecht, (zeun, kerel...) wat denken we d'r van?"........daar zit niks onderdanigs of iemand voor dom uitmakend in. Sinterklaas is juist de "dommige" verstrooide man die het zonder de hulp van "zijn" Pieten niet kan bolwerken :-) Hoever moet het gaan om alles tot in het belachelijke te trekken? Halloween mag nu ook al niet meer want dat is des duivels...........Sint Maarten zometeen ook maar afschaffen want dan kweken we vast obesitas kindertjes met al dat gesnaai. Suikerfeest dan ook maar niet meer, slecht voor de tandjes. Kerst, hoe heidens, het vereren van een boom in huis pfff.
Doe effe normaal (nee absoluut géén aanhanger!!) leer je kinderen gewoon het mooie van het Sinterklaasfeest en ja daar horen nu eenmaal zwarte Pieten bij, van oudsher en geen regenboog of blauwe, of half wit/half zwart geschminkte. Vol verwachting klopt ons hart, niet alles wat je vraagt krijg je. Het zingen van de liedjes bij de kachel, de tekeningen in de klompjes (vroeger bij ons), geen kind wat zich écht afvraagt of Piet wel door de schoorsteen past, dat kan gewoon! Die magie...........

5 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal, Jutvrouw. Maar het probleem gaat helemaal niet over wat jij hierboven hebt geschreven. De club die dit issue heeft aangekaart, is uit op herstelbetalingen voor de slavernij en het uitbannen van Zwarte Piet is maar één van hun agendapunten.
  Ik woon in Amsterdam zuidoost en in de loop der jaren ben ik van een betrokken links mens naar aanleiding van de corruptie en het politiek cliëntelisme dat hier heerst, veranderd in een wegkijker die vooral zijn eigen ding doet en nergens meer mee te maken wil hebben. Als je hier in dit stadsdeel je nek uitsteekt word je meteen een kopje kleiner gemaakt als je wit bent. In de NRC heeft eens gestaan dat het hier bijna net zo erg is als ooit in Zuid Afrika. Dat is zwaar aangezet, maar er schuilt wel een kern van waarheid in.
  De lobbygroep die hier achter zit heeft niets te schaften met jouw Sinterklaasverhaal. Ze willen erkenning voor eeuwenoud leed en lijden en herstelbetalingen. Gekleurde BNers zoals Prem Radkashun liften mee op dit verhaal.
  Veel NL begrijpen dit niet en beginnen steeds weer over de schoorsteen en het Jan Dinges verhaal uit 1850.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aanvulling: kijk maar: http://nieuwsuur.nl/onderwerp/565994-het-slavernijverleden-van-zwarte-piet.html

   Verwijderen
 2. ....had de TaalPiet de schrijffout niet kunnen verbeteren ;-) Janne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ongetwijfeld willen de betrokkenen met goede redenen iets veranderen aan de rol van zwarte piet, maar toch, kunnen we ons beter niet inzetten voor mensen die nu nog te lijden hebben van slavernij , want er zijn nog steeds landen waar mensen onderdrukt en misbruikt worden, er zijn burgeroorlogen, mensen lijden honger, er gebeuren natuurramppen, mensen lijden honger er zijn schietpartijen op scholen en zo zijn er nog wel meer misstanden in de wereld, het lijkt mij dat we ons daar beter wat drukker over kunnen maken i.p.v. een feest te wilen veranderen wat uiteindelijk maar in weinig landen gevierd word en wie moeite heeft met dat feest viert het dan maar niet.

  BeantwoordenVerwijderen