maandag 14 oktober 2013

Betalingsperikelen......


Als je spullen koopt of een dienst afneemt, dan weet je dat je daarvoor moet betalen. Wil je een tasje bij de kassa? (nu ook bij de kringloop) Dan weet je dat dat extra geld gaat kosten. Dat kan je makkelijk omzeilen, dan moet je ook gewoon zelf een tas meenemen :-)) Maar het valt mij de laatste tijd steeds meer op dat je extra moet betalen om te mógen betalen!! Of dat de winkel uitmaakt hoe je betaald..........Bij de bakker bv. waar ik een heel enkel keertje kom (pure luxe) betaal je sinds kort 50 cent als je wilt pinnen en dat word niet vermeld maar merk je dus pas op het moment van afrekenen met plastic. Ok., dan betaal ik dus contant en liefst gepast, maar centen mogen dan weer niet. Bij de grootgrutter accepteren ze geen briefjes van 100, 200 of 500, die laatste twee kan ik inkomen maar wat als je voor meer dan 50 euro boodschappen hebt uitgeladen op de band en wilt betalen met een briefje van 100?? Die weigeren ze dan doodleuk, het is mijzelf nog nooit overkomen maar weet van anderen dat dit gebeurt. Aan mij zouden ze een slechte hebben, ik liet de boodschappen gewoon achter op de band gna, gna. 


Ook bij online betalingen met I-Deal heb ik al meerdere keren gezien dat er extra kosten voor berekend worden. Bij het bestellen van tickets - tegenwoordig meestal nog e-tickets ook -  betaal je vaak ticket-, transactie-, administratie- of verzendkosten die uiteenlopen van 1 tot enkele euro's per ticket. Zelfs als je meerdere tickets tegelijk besteld betaal je die opslag per stuk er bij. En dan mag je ze ook nog fijn zelf uitprinten, heel handig in mijn geval maar niet voor mensen die géén printer hebben en dat vervolgens in de bieb moeten komen doen. Ook verzendkosten variëren heel sterk van € 1.95 voor een pakket tot € 6.95 voor een brief onder het mom van verzend-, verpakkings- en handlings- en/of administratiekosten. Ik snap dat het extra kosten zijn die erbij komen, de verzender moet die dienst ook inkopen en slaat deze over op de klant. Maar niet als je voor een pakket betaald en het komt vervolgens in een een envelopje :-(

Of je spaart al je kleingeld op maar omdat je daar bijna nergens meer mee mag betalen (gezien bij benzinestation) dan stort je het af op je betaalrekening en jawel hoor de volgende kostenpost: betalen om het geld op je eigen bankrekening te mogen storten...........En de winkelier die vervolgens kleingeld in rolletjes komt halen voor de winkelkassa betaald ook nog een keer en wederom als hij/zij het weer komt afstorten..........En de bank er maar rente van trekken en ermee speculeren :-(Zelfs voor het maken van offertes wordt tegenwoordig door bv. tandartsen een flink bedrag berekend onder de noemer "opstellen zorgplan" om vervolgens de uitgevoerde werkzaamheden ook weer logischerwijs in rekening te brengen.

Geld is toch geld, een wettig betaalmiddel...........écht, ik vind het er niet overzichtelijker op worden, winkels waar je alleen contant kan afrekenen (mijn voorkeur) maar ook winkels waar je persé alleen mag pinnen of winkels met een groeiende hoeveelheid "u-kunt-hier-alleen-pinnen-kassa's"! Sta je net weer in de verkeerde rij omdat je niet de hele tijd naar de boven je hoofd hangende borden staat te kijken GROMMMM 
4 opmerkingen:

 1. Ow dit herken ik zo! Ik word er soms zo verdrietig van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het eigenlijk best schandalig. Ik snap wel dat kleine bedrijfjes extra rekenen voor pinnen (hetzij wel vermeldt natuurlijk) want dat systeem is echt belachelijk duur.
  Ik vind het enorm vreemd dat je als particulier moet betalen om geld te storten (ikzelf overigens 6 keer per jaar gratis, daarna betalen. Dus dan maar beetje opletten) terwijl bedrijven moeten betalen voor kleingeld. Ik heb een tijdlang geld gewisseld bij een vriendin die in een winkel werkte. Iedereen blij.
  Ik zoek inmiddels bergen mogelijkheden om vanalles te doen zonder het reguliere geld. Maar juist op andere manieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zó herkenbaar. Die eigen tas neem ik mee inderdaad en als ik ergens moet betalen om te mogen pinnen, dan zeg ik nee bedankt en loop ik weg. Verzend-, verpakkings- én handlings- en/of administratiekosten, daar trap ik niet in. Ik heb zelf een klein webshopje, die extra kosten hoeven echt niet hoor, dan zou ik ook afhaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eigen tas heb ik tegenwoordig altijd bij mij, als ik iets zonde vind is het betalen voor een plastic tas.
  Geen 100,- aan nemen ik zou ook zo weglopen, gelukkig heb ik die dingen nooit dus geen idee of ze ze hier wel of niet
  aanpakken.
  Pinnen doe ik zelder aan de kassa, heb altijd contant geld bij mij.

  BeantwoordenVerwijderen