donderdag 5 september 2013

Wij doen toch zo raar met voedsel.........


Vanavond was er een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over "bigarreaux" oftewel chemische kersen.........Het zijn die felgekleurde zoetgesuikerde dingen die ooit als gewone kersen in de boom hingen en na bewerking als versiering dienen op taarten. En die bij mijn weten door bijna niemand lekker gevonden worden en dus weggegooid!!! Alvorens ze worden weggegooid ondergaan ze een geheel chemisch proces: gele kersen worden onrijp geplukt en vervolgens tot wel maandenlang in een immense ketel bewaard om het rijpingsproces te stoppen, ondergedompeld in een soort bleekmiddel wat ze geheel ontkleurd. Daarna worden ze behandeld met vochtvreter om ze hard te maken, daarna weer uitgekookt om de chemicaliƫn weg te spoelen en vervolgens weer gekleurd met een een verfje tot soms wel fluoriscerend aan toe. De werkzaamheden worden allemaal gedaan door mensen met een soort gasmasker op tegen de dampen. Dan uiteindelijk nog behandeld met een roze suikerstroop om er een mierzoete smaak aan te geven en waarschijnlijk om de chemische bewerkingen te maskeren en dan durft de mevrouw van die bigarreaux-fabriek ook nog te zeggen dat ze dat doen "omdat we nu eenmaal fruit moeten eten" yeh sure. De kersenteler had terecht medelijden met die kersen..........getverrrrr


Nee dan liever zoals hieronder
Power to the freegans!!!!!



Extra: hier nog even de link naar alle afleveringen van de afgelopen 
10 jaar KdvW, je kunt ze hier allemaal terugkijken!!



4 opmerkingen:

 1. Die dingen zijn zoooo smerig, en na het lezen van je verhaal snap ik ook waarom. Jakkes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had me nooit afgevraagd of het echt kersen waren, dacht eerder dat het namaak was, maar na het zien van die documentaire weet ik wel beter! Ik ben echt verbaasd over het hele chemische proces die de kersen moeten ondergaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik gebruik ze een keer per jaar voor het kerstbrood. Heb me nog nooit afgevraagd waarom die kersen zo gek gekleurd zijn. De keuringsdienst van waarde heeft er in ieder geval een heel programma aan besteed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel voor het delen van deze uitzending, ga ik zeker nog kijken. Ik tref die kersen weleens aan op zo'n banketletter, maar heb me eigenlijk nooit afgevraagd wat het is. Nu ik dit weet, hoef ik die dingen echt niet meer!!!

  BeantwoordenVerwijderen