zaterdag 7 september 2013

Kabinet vraagt geen steun aan EU voor voedselbanken!

Kabinet weigert bij EU aan te kloppen voor voedselhulp armen

door Servaas van der Laan 7 sep 2013

Voedselbanken kampen met tekorten
Voedselbanken kampen met tekorten - Foto: ANP

De Nederlandse regering weigert om een miljoenensubsidie voor armenzorg bij de Europese Unie aan te vragen om met dat geld noodlijdende voedselbanken te hulp te schieten. Het kabinet vindt armenzorg een nationale aangelegenheid en noemt de subsidie 'zinloos rondpompen van geld'.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Tekorten

De subsidie zou welkom zijn omdat voedselbanken met grote tekorten kampen. Door de toestroom van nieuwe armen, vooral ZZP'ers, zijn zij genoodzaakt de paketten te verkleinen en zelfs mensen weg te sturen. De nood bij de voedselbanken werkt van twee kanten. Door de recessie hebben supermarkten minder overtollig voedsel over en zijn burgers en bedrijven minder vrijgevig.

Zinloos

De Nederlandse regering weigert aanspraak te maken op een miljoenensubsidie uit Europa die bedoeld is voor hulp aan armen. Zowel het kabinet als de Tweede Kamer vindt armenzorg een binnenlandse kwestie. Daarnaast vinden zij het fonds een voorbeeld van 'zinloos rondpompen van geld' omdat alle lidstaten aan het fonds bijdragen en er vervolgens weer een beroep op kunnen doen.

Kinderen met honger

De voorzitter van Voedselbanken Nederland noemt dat een 'ten hemel schreiend standpunt'. Hij noemt het onnodig dat in Nederland tienduizenden kinderen met honger naar school gaan. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken zegt dat bedrijven, gemeenten en voedselbanken intensiever moeten samenwerken om voedselschaarste te voorkomen. Het ministerie zegt die samenwerking te stimuleren.

*******************************************************************************

Is het niet schandalig dat wij als land wel continu op verzoeken van die EU ingaan voor hulp, steun en vooral geld en gedwee alle regeltjes opvolgen die dit dictatoriaat aan alle deelnemers opdraagt???
Ons ook als land continu verschuilen achter allerlei idioterie die over ons uitgestort word onder het mom van "de Europese regels". Maar als we er "recht" op hebben zegt onze regering doodleuk dat dit een landsaangelegenheid is en DUS zegt men hier gewoon "laat al die mensen maar stikken, ze moeten het zelf maar rooien........"!!!!

Wist je bv. dat het "geweldige boek" - Mijn droom voor Nederland - wat alle makke skapies natuurlijk weer massaal & braaf gaan halen in de winkel (want gratis met bijna huis aan huis ingegooide bon) een slordige 5 miljoen heeft gekost en dat het gedrukt is in: tromgeroffelllllll.............Duitsland. Yeahhh lang leve de Europese aanbesteding, dit "nationale" gebeuren ter ere van "ons" koningspaar laten we natuurlijk in het buitenland drukken want de grafische industrie hier ligt toch al op z'n reet :-((((

Ban dit boek dus en maak hiervoor in de plaats liever iets over 
naar de voedselbanken voor hen die het nodig hebben!!!

Geweldig land ahum, je kan maar beter in Rusland wonen, daar mag je niks zeggen maar hier mag je alles zeggen maar word er toch niet naar geluisterd!!
10 opmerkingen:

 1. Schandalig inderdaad. Daar wordt je als burger verdrietig van. Wanneer je bedenkt hoeveel mensen geholpen kunnen worden met het 'rondpompen van geld'. Maar goed, ons kabinet kent geen armoede. En sluit de oren af, wanneer men om hulp vraagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Buenos DIas,

  Duitsland... juist we hebben hier tig uitgevers en dan uitgerekend D mag het drukken? tsss blij dat ik dat boek niet gehaald heb, en wat een zonde zeg van die vijf miljoen en dan nog niet eens wat doen voor de armen?

  Naja hier hadden ze ook aangeraden naar de voedselbank te gaan, maar zolang er nog normaal eten hier op tafel staat, weiger ik dit perminent, en nu ik dit lees helemaal.

  Goed stuk en zeker een goede nadenker! Uit duitsland tsss... hoezo werkgelegenheid weggooien...

  Fijn weekend in ieder geval

  Veel Liefs,
  Ruby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik las dit en viel bijna van de bank. Dat is als geld op een spaarrekening zetten voor een.nieuwe keuken, maar als je de keuken aanschaft zegt dat die spaarrekening leeghalen zonde van het geld.is.
  Er word overal maar geld ingestopt, maar als er geld nodig is, moeten we ineens alles zelf oplossen. Wat al op vrijwel alle andere vlakken niet lukt.
  Mijn gevoel om zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn van overheden is steeds groter en sterker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Lottebees, hier stip je precies mijn wens aan: dat iedereen een beetje meer zelfredzamer word!!!!!

   Verwijderen
 4. Het is een groot schandaal dat deze regering zoveel geld uitgeeft aan onnozele dingen en er mensen zijn die amper te eten hebben en dan ook nog geld weigeren om te helpen waar nodig is.
  De bon van dat boek heb ik gelijk bij het oud papier gegooid...daar waar het hoort.
  Hoe komen ze erbij om zo'n snertboek gratis op te dringen...bah...

  Groet jenneke (sorry voor de boze toon)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ahh ik zat me al af te vragen wat dat boek zou kosten.

  Wat een onzin zeg: je eigen zelfverheerlijking als kado voor de burger. Ik hoefde het boek al niet. Als je het land echt iets wilt schenken, dan doe je iets zinnigers met je geld (als het zijn eigen geld was dan... mogelijk betalen we het ongewilde nog zelf ook).

  En dat van die voedselbanken: Nederland wil m.i het braafste jongete van de klas zijn, al krepeert heel Nederland, we gaan toch zeker niet doen alsof er mensen zijn die het hier slecht hebben!?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja weet niet wat ik moet schrijven... Ben eigenlijk van mening dat als Nl dat in de EU kan claimen dat ze dat moeten doen..
  Door persoonlijke omstandigheden krijgen wij ook levensmiddelen via de tafel zoals ze dat in Duitsland noemen. Hier zijn het eerder overschotten (soory Jutvrouw, er verdwijnt niets in de container.. ;-)) )uit supermarkten of dingen die over de datum zijn ( waarniets mis mee is..)of spullen met een fout etiket. Ook groente en fruit krijg je hier. Eigenlijk niets te klagen, hoewel ik niet zie dat de EU er hier tussen zit! Daarbij, en dat pleit hier voor Lidl in Duitsland die werkelijk veel geven aan de tafels, zit er hier op de statiegeldautomaat een knop... Gift voor de tafel/voedselbank.. Misschien ook wat voor in Nederland?
  Ok, wat ik mis zijn bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, maar wie weet komen die nog.. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Qua schoonmaakmiddelen heb je niet zoveel nodig toch? Zand, zeep, soda ;-)
   Wel fijn dat je ervaart dat je goed geholpen word daar in Dtsl.!!

   Verwijderen
 7. Misschien maar beter ook om dat Droomboek niet af te halen. Je wordt nl nogal geringschattend bekeken, als je wel afhaalt: http://www.nrc.nl/boeken/2013/09/12/onvrede-over-uitlatingen-dwdd-boekpanellid/ en http://www.boekblad.nl/monique-burger-droomboek-maakt-armoede-zichtbaar.218110.lynkx?utm_source=social#.UjCDRUpTHGU.facebook

  Jutvrouw, kom er maar in met een nieuw blogje hierover!

  BeantwoordenVerwijderen