woensdag 27 maart 2013

Restverwerking - lekker goedkoop

Als consuminderaar gooi je natuurlijk niks weg..............maar mensen die net beginnen met minder uitgeven (noodgedwongen of uit eigen vrije wil) moeten misschien een beetje op weg worden geholpen. Wat voor ons zo vanzelfsprekend is kennen de meesten gewoonweg niet en dat is logisch als je er nooit eerder zó bewust mee bezig bent geweest. 

De knop moet eerst om en ga het als een sport zien is mijn eerste advies!! 

Ik merk bij mijzelf wel een beetje een verzadiging van consumindertips want ik kan gewoonweg niet zo maar meer iets nieuws vinden. Been there done that............. :-)

Maarrrr ook voor mijzelf is het toch wel weer eens handig om de puntjes op de "ï" te zetten dus zal ik zoveel mogelijk makkelijk toe te passen tips gaan benoemen in de rubriek - Alle kleine beetjes helpen- oftewel restverwerking. Het geeft niet de supergrote besparing waar je op hoopt maar alle kleine beetjes maken een berg. Plus (voor mij dan) het gevoel dat je jezelf kunt redden met hele simpele dingen die voorhanden zijn en bijna niks of helemaal niks kosten geeft mij altijd een kick.

Vandaag: restjes brood


Paneermeel

Ook al houd je iedere keer slechts één kapje over omdat de rest schoon op gaat, verzamel deze dan in een zakje in de vriezer en als je er genoeg hebt maak er paneermeel van, je hoeft dit nooit meer te kopen!! Drogen doe je op de CV, boven de houtkachel of aan de lucht maar pas dan wel op voor schimmel. Als het goed droog is vermaal je het in een vijzel of je doet het in een theedoek en rolt er met een deegroller of glazen fles overheen. Zelf vind ik het heerlijk om ook bv. de pitjes van speciale bruine broden er in mee te vermalen.


WentelteefjesHeel erg simpel & o zo lekker zijn ze ook van restjes krenten- of suikerbrood!!


Nog een zoete variant = broodpudding


Er circuleren allerlei varianten, eigenlijk mik je gewoon allerlei restjes bij elkaar en bakt het in de oven. Hier bv. een gevonden recept, de drank kan je natuurlijk ook weglaten. Het is een typisch restverwerkingsrecept, kijk dus goed rond wat je hebt liggen: plakjes ontbijtkoek, enkele stuks gedroogd tutti-frutti fruit, een handvol rozijnen.......probeer het gewoon uit.
Croutons ( ipv. die dure plastic flesjes met "slaversierders" oftewel oud brood.......... )
 

1. Verwarm de oven voor op 180C.
2. Verwijder de korst van het brood en snijd in stukjes.
3. Pers de teentjes knoflook uit boven een schaal.
    Doe er de olijfolie bij en meng het goed door elkaar.
4. Doe het brood in een kom en meng met de knoflookolie tot
   de olie goed in het brood is getrokken.
5. Bak het brood in de oven in 10 minuten mooi bruin.
6. Laat het brood wat uitlekken op een keukenpapiertje en bewaar het in een luchtdichte doos3 opmerkingen:

 1. Jihaaa en idd zo is het! Goed bericht voor de mensen die echt geen idee hebben! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een variatie: Volg het recept van de wentelteefjes, voeg bij het mengsel wat tuinkruiden, ev. beetje zout. Een variatie: Heel fijn gesneden uitje aanfruiten in de koekenpan,eventueel met dat ene plakje ham in snippertjes er door. Dan boterham met eimengsel erbij.
  Gewoon bakken in de koekenpan kan ook. Aan beide zijden dun besmeren en even knapperig bakken. Groetjes, Thea R.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Thea voor je reactie, lijkt me inderdaad een lekker variant :-)

   Verwijderen