maandag 28 januari 2013

VPRO Tegenlicht

Vanavond snel van alles gedaan wat af moest (niet helemaal gelukt maar daarna verder gegaan) om het programma Tegenlicht te kunnen zien. Was even bang dat het gesodemieter rond het koningshuis roet in het eten zou gooien want vanaf 17.00 uur was het niks anders als: "om 19.00 uur zal H.M. het volk toespreken............" en vervolgens kon je op 4 zenders niets anders meer horen en zien dan van alles over het koningshuis. Ingelaste uitzendingen en geskipte programma's omdat iedereen er natuurlijk weer zonodig iets over moest zeggen: hoe goed ze het al die jaren wel niet had gedaan,  en alles moest natuurlijk ook weer allemaal worden nabesproken. En......als klap op de vuurpijl krijgen we nu niet alleen een koning maar ook een koningin, 2 voor de prijs van 1 of zal het toch allemaal dubbelop worden???
 
Terug naar het programma: bijna alles wat er in werd besproken kon ik beamen, we worden steeds individualistischer wat de maatschappij absoluut niet ten goede komt. Er werden gelukkig een heleboel mooie initiatieven getoond die helaas door de (on)nodige regelgeving ook flink gedwarsboomd konden worden. Tot het moment dat de grote instanties zich ermee gingen bemoeien, toen haakte ik af want daar schuilt naar mijn mening juist het grote kwaad in. En ja hoor, het mannetje van de R.bank haalde precies het voorbeeld naar voren wat de schrijver net had aangehaald: het gaat allemaal over geld, geld en nog 's geld. Douglas Rushkoff verteld dat hij had ooit op zijn blog verteld had dat hij was overvallen, precies voor zijn huis in ? en ipv. dat hij medelevende reacties kreeg werden zijn bloglezers (buren) boos omdat nu iedereen wist waar hij woonde, dat dit kennelijk een niet zo fraaie buurt was en door zijn verhaal naar de buitenwereld te brengen werden hun huizen minder waard in de verkoop???????? Precies dit voorbeeld haalde dus ook dit bankmannetje aan: zij moesten participeren in dit geweldige maatschappelijke verschijnsel door gewone burgers opgezet want het zou zich uitbetalen in fraaiere buurten waarin de huizen meer waard waren bij verkoop GETVER. Laten die banken en andere grootgraaiers zich eens lekker met hun eigen zooitje bemoeien. Juist daarom nemen de burgers het heft weer graag in eigen hand!!!!!!!!!!! Al die bemoeienissen......
 
Douglas heeft dus ook een boek geschreven wat ik (en misschien jullie ook wel) graag zou willen lezen, via wat gegoogle kwam ik bij Amazon uit waar je een Audible.com 30-day trial free abonnement kunt nemen en je dit boek voor niks kunt lezen ;-))
 
 
 
 

5 opmerkingen:

 1. Ha, ik had zo'n reactie reactie bij de grote bedrijven. Die doen alleen mee, omdat ze moeten zorgen dat ze hun inkomsten niet kwijt raken. Maar de clou snap je dan volgens mij net niet. Zometeen nog even het eerste stukje kijken, dat had ik net gemist.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Henderina, dan ben ik wel benieuwd welke clou jij wel en ik niet zie ;-)

  JutVrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ehm... de clou die ik zie is minder afhankelijk worden van grote bedrijven (zoals de grote verzekeringsmaatschappij en bank) en meer doen binnen je eigen gemeenschap. Grote bedrijven willen meedoen met deze beweging, puur uit marketing overweging. Zoals jij zegt om het geld. En niet omdat ze denken dat samenwerking op kleine schaal zo goed is voor de maatschappij. Dat zal hen aan hun achterwerk oxideren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We bedoelen dus hetzelfde ;-)

   JutVrouw

   Verwijderen
 4. Ik vond het een geweldige uitzending! Iets waar ik het laatste jaar ook mee bezig ben, meer doen binnen de gemeenschap. Door mee te doen aan een regionale weggeefgroep, thuisafgehaald en een groentetas van een lokale boer enz enz...

  BeantwoordenVerwijderen