zaterdag 3 november 2012


Nieuwe maatregelen regering: laat je niet bang maken!


Tijdens de formatie is er volop gespeculeerd over de maatregelen die we tegemoet kunnen zien. De overheid moet minder uitgeven, dat weten we. De vraag was vooral wat Rutte en Samsom hebben bekokstoofd, wie gaan ze treffen en in welke mate? De hypotheekrenteaftrek wordt ook voor bestaande gevallen beperkt, met wel een half procent per jaar. Whaaa!! De zorgpremie wordt inkomensafhankelijk, de zorgtoeslag verdwijnt. De laagste inkomens gaan vooruit, de hoogste betalen fors. Redacties van kranten streven naar sensationele koppen. ‘Huiseigenaren en hoge inkomens zijn de dupe!’ kopt de ene krant, de andere heeft het in chocoladeletters over kiezersbedrog. Emoties voeren de boventoon, en dan gaat het vooral om angst (kunnen we nog wel rondkomen?), machteloosheid (het maakt niet uit op wie je stemt), boosheid (het is niet eerlijk) en de lastigste: verongelijktheid en rancune (‘Worden wij weer gepakt! Waarom niet de buren, de buitenlanders, de jongeren, de ouderen, de babyboomers, kortom de anderen?’).
Angst, machteloosheid, boosheid, rancune en slachtofferschap zijn eigenlijk nooit effectief, en bij geld- of beleidszaken zeker niet.
maatregelen
Angst is niet nodig. We leven in een van de rijkste landen ter wereld, we hebben zóveel te eten dat we gemiddeld een derde tot een kwart weggooien. We hoeven niet te vrezen voor onze veiligheid, afgezien van het noodlot dat iedereen kan treffen. Vaag ongerust zijn dat je niet rond kunt komen verpest je humeur.
Machteloos ben je ook absoluut niet, integendeel. We hebben misschien niet veel invloed op ons inkomen, of we zorgtoeslag krijgen, hypotheekrenteaftrek, kinderopvangtoeslag en zo ja hoeveel. Maar des te meer macht hebben we over onze uitgaven! Van budgetcoaches waar ik contact mee heb hoor ik steeds meer verhalen van dertigers met een bovenmodaal inkomen, die helemaal verdwaald zijn in hun zelf geschapen paradijs. De vier- of vijfduizend euro die maandelijks binnenkomen gaan schoon op. Ze hebben geen buffer opgebouwd en blijken voor een gedeelte op de pof te leven. Ze kunnen de macht over hun eigen geld en hun leven heroveren door zich in hun eigen geldzaken te verdiepen, door kosten naar keuze te schrappen, door te gaan sparen en te gaan aflossen. Ben je bang werkloos te worden en inkomen kwijt te raken? Maak een worst-case scenario. Begin vandaag nog te leven van 25 of 30% minder inkomen. Dat geld zet je op een spaarrekening met de beste rente. Wanneer je dit op een zelfgekozen moment doet voel je je minder machteloos.
Boos zijn of je de gebeten hond voelen, waarom zou je? Als je je stemming laat afhangen van de maatregelen die de regering neemt kun je aan de gang blijven. Een paar tips:
 • Stel jezelf onafhankelijker op. Beschouw aanvullingen op het inkomen (hypotheekrenteaftrek, kinderopvangtoeslag, kinderbijslag, huurtoeslag, zorgtoeslag etc) als tijdelijke extra’s. Gebruik ze om te sparen of af te lossen. Baseer je financiële leven niet op deze aanvullingen.
 • Zoek eens uit van welk bedrag je eenvoudig maar toch gelukkig zou kunnen leven. Probeer het eens uit en ontdek hoe je je er bij voelt. Misschien blijkt dat je met veel minder inkomen heel aardig kunt leven. Je staat dan sterker.
De belangrijkste dingen in het leven zijn geen dingen.

bron: een stukje geschreven door Marieke Henselmans

2 opmerkingen:

 1. Weer een dijk van een stuk van Marieke en door jou doorgegeven!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed stuk.. Alleen wij hebben die aanvullingen nog steeds wel 'nodig'.. Maargoed, wat is inderdaad nodig?
  We zien het wel! Ik geloof er nog niks van dat die inkomensafhankelijkezorgpremie er gaat komen!

  Zal voor de zekerheid alvast de balans op gaan maken voot komend jaar :)

  BeantwoordenVerwijderen