maandag 22 december 2014

Stormachtig weer...........


En stormen doet het hier behoorlijk, maar zo fijn ik hoef de deur niet uit ;-) ja met de hond maar niks "MOETEN"..........heerlijk!! Het waait al een paar dagen, niet alleen buiten maar ook hier thuis omdat ik doordraaf in hetgeen ik doe maar ook op FB groepen en dan overweeg ik weleens het bijltje er bij neer te gooien. Maar dat doe ik niet hoor, dit moet nog groeien en dan krijgen we misschien toch ooit een noordelijker Consuminderhuis. Gister kreeg ik honderden pasta en aardappelsalades mee die iets over datum zijn om uit te delen, dat is goed gelukt. Winkels mogen vanwege de richtlijnen die niet meer verkopen en normaliter zou je denken dat dat dan naar de voedselbanken gaat maar niets is minder waar........ze willen het niet terwijl ik links en rechts hoor dat ze heel vaak juist over de datum spul in de pakketten aantreffen, zelfs beschimmeld brood? Het is toch diep triest dat we vanwege van boven opgelegde regels zoveel nog weg laten gooien, ook de winkelier zei dat het nog makkelijk 5 dagen mee kan maar verkopen mag hij gewoon niet. Ik heb wel even een traantje gelaten toen de filiaalmanager zei dat ik het mee mocht nemen, ik was heel brutaal op 'm afgestapt met een flyer en mijn verhaal over de mensen die ik dagelijks aan de deur heb die tussen wal en schip belanden, in aanloop naar een traject of wat dan ook zijn en maar zelf moeten zien te overleven. Hij hoefde niet te twijfelen en steunt ons dus nu met zijn waren, lieflieflief en alweer zoveel blije mensen aan de deur gehad :-D Ik stimuleer mensen ook om kenbaar te maken in welke omgeving ze wonen zodat ze voor elkaar mee kunnen nemen, datis de kracht van lokaal. Ik zie daar vaak wat aarzeling in maar als ik het woord karma roep dan gaan ze om. Zelfs de meest stoere kerels nemen nu soms op de bonnefooi spullen mee richting hun woonplaats om zo weer verder te verdelen. De olievlek breid uit.........oh heerlijk zo'n constant Kerstgevoel terwijl dat nou juist voor mij niet hoeft haha!!

Net met de hond uitlaten in de polder een pak isolatiemateriaal meegezeuld op de terugweg, deze keer laat ik ze niet aan mijn neus voorbij gaan. Word ik nageroepen door een kerel die dacht mij te slim af te wezen, dat pak was van hem zei die. Stond op zijn terrein klaar en was weggewaaid, nou echnie.......ik heb ze zien vliegen over de hekken van een andere bouwplaats af door het water naar een slootje voor zijn terrein en dan zal hij zich dat dan toe eigenen?? En nog volhouden ook "mevrouwtje geef maar aan mij dan zet ik het hier wel neer" waarop ik hem wees op de materialen die er bij hem wel stonden en dat dit toch echt heel wat anders was! Hij had toch echt de verkeerde voor zich, dit pak ging met mij mee.

Ik weet ook wel dat ze niet van mij zijn ook, maar ik ruim de openbare ruimte op ;-)
7 opmerkingen:

 1. Die verkoper zit mis. Ten zij het gaat om producten met een te-gebruikten-tot label (tgt) die mogen idd niet meer verkocht worden na die datum, dit zijn zeer duidelijk omschreven producten: vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen.,) mogen ze die producten nog wel verkopen, alleen zijn zij dan zelf aansprakelijk. En dat willen ze niet.
  Hetzelfde voor de voedselbanken, als er mensen ziek worden zijn zij aansprakelijk, en gezien de budgetten die ze hebben kunnen ze dat niet dragen, en ze kunnen zich er ook niet tegen verzekereren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het gaat ook om koelverse producten!! En door die aansprakelijkheidsstelling gaat het mis, het zijn regels die zijn ingesteld vanuit de eeuwig voortdurende regeldrang van bovenaf om alles maar in hokjes te plaatsen. Mensen gaan daar ook naar leven willen alles maar verzekeren en afkaderen en in geval van "schade" vooral een ander kunnen aanwijzen als de boosdoener. Als we nou weer eens meer op ons eigen boerenverstand en smaakpapillen gaan vertrouwen en wantrouwen wat de commercie ons wil laten geloven dan komen we een end verder! De voedselbanken meten ook met twee maten, ik weet dat ze afhankelijk zijn van wat ze aangeleverd krijgen maar de ene keer doe ze wel over datum en de andere keer niet.......ik laat de mensen de keuze vertel erbij duidelijk bij hoe of wat en zij zelf mogen beslissen. Ik heb tot nog toe alleen maar reacties gehad van hoe lekker dit extraatje smaakte en moedig mensen aan toch vooral weer te gaan vertrouwen op zichzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig! Ik wil in Zutphen ook heel graag een consuminderhuis opstarten maar o o o waar moet ik beginnen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee hoor, niet doen hoor, het bijltje er bij neer gooien. Als ik zo op facebook zie wat jullie allemaal teweeg brengen dan zal je een gemis zijn in het Zaanse! Gewoon pas op de plaats, denk aan jezelf alleen dan kun je ook aan anderen denken. Je kunt niet iedereen helpen en niet iedereen wil geholpen worden maar er allen maar beter van worden...
  Als ik wat kan doen, of beter, wat kan ik doen?

  Ja, ja, mevrouw Pardoes, ook mijn grote wens is een consuminderhuis starten maar door mijn bereb op de weg kom ik tot niets. Hoewel, niet helemaal waar, ik heb Annemiek gemaild met de vraag eens langs te mogen komen voor een kijkje in de keuken (of eerlijk, de kunst afkijken) en voor allerhande tips. Dat vond ze een geweldig idee en nodigde me graag uit. Helaas is het er door die beren nog niet van gekomen maar als we nou samen gaan, jij, Jutvrouw en ik. Voor mij minder beren en voor jullie weer een stapje voorwaarts naar je droom om een consuminderhuis te beginnen. 2015, een jaar om w(m)ensen te vervullen. Goed idee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me een reuzeleuk plan! Met z'n drietjes naar Annemiek!

   Verwijderen
  2. Mij ook, in het nieuwe jaar maar eens de koppies bij elkaar steken!

   Verwijderen
 5. Niet fijn zo'n meneer. En ook niet netjes van hem om zo te jokken!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen