.........bloedheet op locatie dus ik zoek een stukje
schaduw op :-) Morgen nog een dagje op een vestiging en dan begint het
zomerrooster. Als iemand recepten heeft om prakkies te maken die mee naar het
werk kunnen als avondeten dan hoor ik dat graag, liefst vega!
De andere kant
van het rooster is dat ik iedere dag pas 's middags moet werken en ik dus
'smorgens nog dingen kan doen......Zo wil ik natuurlijk een keer op maandagochtend naar
de Noordermarkt, misschien een keer Waterlooplein plus een bezoek aan de
anarchistische boekwinkel en wil ik even kijken bij Dille & Kamille voor eco
katoenen theedoeken!!! Het mooist zou natuurlijk zijn als ik die zelf kon
weven.........maar dan moeten we weer aan een weefgetouw beginnen. Heb ik ooit
gehad maar het opzetten van een schering is zo'n klus dat gaan we niet meer even
tussendoor redden plus dat een getouw een behoorlijke plek in beslag neemt.
Langzaamaan word het extra kamertje in het atelier leeggemaakt ( onder lichte
aandrang ;-)) en kan ik die eerdaags behangen.
Schoondochterlief kwam
gisteravond langs om wat klusjes te doen en tegelijkertijd ruimde ze weer wat
uit en kwamen er vijf rollen behang tevoorschijn. Niet mijn eerste keus qua
kleur maar ik kan er wel wat moois van maken en het kost dan verder niks. Een
gesloten portemonnee is natuurlijk altijd goed. Zo heb ik nu weer een citruspers, geruild voor twee pakken waspoeder en de bokashi emmer plus startmateriaal is
ook geregeld, daar borduur ik een paar bedrijfslogo's voor, allebei blij. Gister
nog naar Dord gereden voor wat bijzondere planten en de Zaaiagenda van GroenMoes, deze had ik
al een tijdje te leen maar die moest weer terug en dit is nu net een boek wat ik
echt graag zelf wilde hebben. Onderweg hoorde ik een heel interview over de
nieuwe economie, dat vooral jonge hippe lui niet zo nodig meer eigen bezit
willen hebben en dat er veel gedeeld en geruild gaat worden. YESSS eindelijk
word men wakker!!!! Ik behoor nu niet tot die jonge doelgroep maar we roepen en
passen het "slechts" al ruim twintig jaar toe..........daar is ook weer zo'n mooi
woord voor: we zijn " early adopters" toch hip hihi
Ook hoorde ik dat de
aardappels flink duurder worden omdat oogsten mislukken door phytoftra en met
name in de biologische landbouw komt dat voor de boeren hard aan omdat die niet
met gif strooien. Ook in de gangbare landbouw gaat het flink mis maar die
spuiten "gewoon" wat extra met zwaarder chemisch geschut....yuk, steeds meer
redenen om over te stappen naar bio. De meest gehoorde klacht is dat dit niet
voor iedereen weggelegd is omdat het een stuk duurder is/zou zijn. Ik doe nu
steeds meer bio boodschappen, hetzij bij de super hetzij bij een
natuurvoedingswinkel maar ook daar kan je heel goed op je budget letten. Bij bv.
Ekoplaza vind ik ook heel vaak producten met een kortingssticker dus daar maak
ik dan natuurlijk graag gebruik van. En ik kan daar pakken wat ik nodig heb
omdat veel dingen los verkocht worden of er een bulksysteem is voor bv. pasta,
zaden, noten en rijst. Volgende keer gaan er potten mee waar de diverse
droogwaar gelijk in kan. Bij de plantenwinkel had ik ook nog een mooi mazzeltje:
er lagen allemaal zakken plantuitjes en nog heel veel onverkochtte bio
pootaardappels die je voor niks mee mocht nemen. Het is eigenlijk al aan de late
kant maar who knows krijgen we er nog een pracht oogst van, gratis.....We gaan
ze gewoon nog in de grond stoppen en aardappels hoeven wij dan dus niet te kopen
van het najaar want ook op de composthoop groeien er al heeeeeeeeeel veel, van
de schillen en de spruiten :-))
Ondertussen borrelt er bij mij het idee
om iets met liefde gekweekte plantjes (lees: met veel aandacht en zonder meuk)
te gaan doen, ik heb nl. best bijzondere soortjes en het oppotten gaat me goed
af. Hier zou ik best iets mee kunnen doen, nu geef ik stekjes weg maar ik kan ze
natuurlijk ook gaan "verkopen" in ruil voor bv. pakken toiletpapier of koffie
;-) Zo heb ik laatst met iemand samen twee nieuwe muntsoorten gekocht, de pollen
gesplitst en nu hebben we allebei twee nieuwe soortjes voor het geld van een
plant. Ik ben wel voor die nieuwe economie hoor
:-))
Vega: nepgehakt van quorn, veel groenten, tomatensaus, pasta. Je maakt gauw genoeg voor vier of vijf porties die dan ook in een paar weken tijd opgegeten kunnen worden. Een andere favoriet van mij is nep-kipblokjes / kerriesaus met groenten / rijst, ook allemaal al gehusseld als het in de magnetrondoosjes gaat. Tenslotte een mengsel van pittige (nepvlees-) balletjes met couscous, courgette, paprika's en een pittig kruidenmengsel.
BeantwoordenVerwijderen