vrijdag 4 juli 2014

Zo de laatste loodjes


.........bloedheet op locatie dus ik zoek een stukje schaduw op :-) Morgen nog een dagje op een vestiging en dan begint het zomerrooster. Als iemand recepten heeft om prakkies te maken die mee naar het werk kunnen als avondeten dan hoor ik dat graag, liefst vega!

De andere kant van het rooster is dat ik iedere dag pas 's middags moet werken en ik dus 'smorgens nog dingen kan doen......Zo wil ik natuurlijk een keer op maandagochtend naar de Noordermarkt, misschien een keer Waterlooplein plus een bezoek aan de anarchistische boekwinkel en wil ik even kijken bij Dille & Kamille voor eco katoenen theedoeken!!! Het mooist zou natuurlijk zijn als ik die zelf kon weven.........maar dan moeten we weer aan een weefgetouw beginnen. Heb ik ooit gehad maar het opzetten van een schering is zo'n klus dat gaan we niet meer even tussendoor redden plus dat een getouw een behoorlijke plek in beslag neemt.  Langzaamaan word het extra kamertje in het atelier leeggemaakt ( onder lichte aandrang ;-)) en kan ik die eerdaags behangen. 

Schoondochterlief kwam gisteravond langs om wat klusjes te doen en tegelijkertijd ruimde ze weer wat uit en kwamen er vijf rollen behang tevoorschijn. Niet mijn eerste keus qua kleur maar ik kan er wel wat moois van maken en het kost dan verder niks. Een gesloten portemonnee is natuurlijk altijd goed. Zo heb ik nu weer een citruspers,  geruild voor twee pakken waspoeder en de bokashi emmer plus startmateriaal is ook geregeld, daar borduur ik een paar bedrijfslogo's voor, allebei blij. Gister nog naar Dord gereden voor wat bijzondere planten en de Zaaiagenda van GroenMoes, deze had ik al een tijdje te leen maar die moest weer terug en dit is nu net een boek wat ik echt graag zelf wilde hebben. Onderweg hoorde ik een heel interview over de nieuwe economie, dat vooral jonge hippe lui niet zo nodig meer eigen bezit willen hebben en dat er veel gedeeld en geruild gaat worden. YESSS eindelijk word men wakker!!!! Ik behoor nu niet tot die jonge doelgroep maar we roepen en passen het "slechts" al ruim twintig jaar toe..........daar is ook weer zo'n mooi woord voor: we zijn " early adopters" toch hip hihi

Ook hoorde ik dat de aardappels flink duurder worden omdat oogsten mislukken door phytoftra en met name in de biologische landbouw komt dat voor de boeren hard aan omdat die niet met gif strooien. Ook in de gangbare landbouw gaat het flink mis maar die spuiten "gewoon"  wat extra  met zwaarder chemisch geschut....yuk, steeds meer redenen om over te stappen naar bio. De meest gehoorde klacht is dat dit niet voor iedereen weggelegd is omdat het een stuk duurder is/zou zijn. Ik doe nu steeds meer bio boodschappen, hetzij bij de super hetzij bij een natuurvoedingswinkel maar ook daar kan je heel goed op je budget letten. Bij bv. Ekoplaza vind ik ook heel vaak producten met een kortingssticker dus daar maak ik dan natuurlijk graag gebruik van. En ik kan daar pakken wat ik nodig heb omdat veel dingen los verkocht worden of er een bulksysteem is voor bv. pasta, zaden, noten en rijst. Volgende keer gaan er potten mee waar de diverse droogwaar gelijk in kan. Bij de plantenwinkel had ik ook nog een mooi mazzeltje: er lagen allemaal zakken plantuitjes en nog heel veel onverkochtte bio pootaardappels die je voor niks mee mocht nemen. Het is eigenlijk al aan de late kant maar who knows krijgen we er nog een pracht oogst van, gratis.....We gaan ze gewoon nog in de grond stoppen en aardappels hoeven wij dan dus niet te kopen van het najaar want ook op de composthoop groeien er al heeeeeeeeeel veel, van de schillen en de spruiten :-))

Ondertussen borrelt er bij mij het idee om iets met liefde gekweekte plantjes (lees: met veel aandacht en zonder meuk) te gaan doen, ik heb nl. best bijzondere soortjes en het oppotten gaat me goed af. Hier zou ik best iets mee kunnen doen, nu geef ik stekjes weg maar ik kan ze natuurlijk ook gaan "verkopen" in ruil voor bv. pakken toiletpapier of koffie ;-) Zo heb ik laatst met iemand samen twee nieuwe muntsoorten gekocht, de pollen gesplitst en nu hebben we allebei twee nieuwe soortjes voor het geld van een plant. Ik ben wel voor die nieuwe economie hoor :-))1 opmerking:

  1. Vega: nepgehakt van quorn, veel groenten, tomatensaus, pasta. Je maakt gauw genoeg voor vier of vijf porties die dan ook in een paar weken tijd opgegeten kunnen worden. Een andere favoriet van mij is nep-kipblokjes / kerriesaus met groenten / rijst, ook allemaal al gehusseld als het in de magnetrondoosjes gaat. Tenslotte een mengsel van pittige (nepvlees-) balletjes met couscous, courgette, paprika's en een pittig kruidenmengsel.

    BeantwoordenVerwijderen