zaterdag 24 mei 2014

De meimaand financiëel..........Altijd leuk om je even (geldelijk) rijk te voelen toch?

Omstreeks deze tijd krijgen veel mensen hun salaris plus vakantiegeld gestort, samen met een evt. belastingteruggaaf is dat dan altijd een leuk moment. Tenminste hier wel ;-) of laat ik zeggen: NU wel tenminste......Het is helaas ook de tijd dat veel deurwaarders hun slag slaan met vorderingen of erger loonbeslagen. Als je daar niet op beducht bent en denkt je salaris te vangen om daar de broodnodige boodschappen van te kunnen doen pies je dus mooi naast de pot want met een beslag kan je niet bij je geld........triest. Dezer dagen zal dit weer het geval zijn bij heel veel mensen. Want ondanks dat er word geroepen dat het nu toch echt weer beter gaat met de economie zie ik alleen maar meer mensen die hun baan kwijt raken, de endjes echt niet meer aan elkaar kunnen knopen, (nog) niet in aanmerking komen voor allerlei regelingen of behoren tot het groeiende legertje mensen die tot de schuldsanering toetreden en alle ellende die daar bij komt kijken. Ook de lijst van faillissementen is nog nooit zo lang geweest.........

Laten we (als we deze mensen kennen tenminste) elkaar helpen waar kan!!!!! Vanuit de overheden heb je in principe niks te verwachten, je zult zelf je schouders eronder moeten zetten hoe zwaar de last ook is maar je kan er uit komen, zelf!!!!

(Op het moment dat ik gister dit stukje alvast tikte kon ik niet bevroeden dat er juist vandaag bij ons voor op de krant een artikel zou staan over de Belastingdienst die specifiek in mei het hele vakantiegeld van mensen afroomt om zo openstaande bedragen weg te kunnen boeken. Hierdoor komen veel mensen nog dieper in de ellende.....)

Het gaat mij er niet om om mensen die schulden hebben te pamperen want je kan op je boerenklompen aanvoelen dat als er schulden zijn dat die afbetaald zullen moeten worden maar het gaat om de hufterige manier waarop bepaalde partijen zich opstellen. De macht die hierbij voelbaar is en de angst en ellende die dit alles met zich meebrengt!! En écht geloof mij IEDEREEN KAN DIT OVERKOMEN!!!

Vanmorgen ook weer zo'n staaltje belachelijke bureaucratie gelezen in de plaatselijke krant. De buurtbus stopt per direct omdat deze word bemand door vrijwilligers die in de WW zitten en dus oordeelt het UWV dat mag niet. En de macht die hierbij gebruikt word is weer simpel: jullie houden er NU gelijk mee op anders korten we jullie op je uitkering!! Want stellen zij: het is verdringing van banen, de bus die jij bestuurt als vrijwilliger dat kan ook door een betaalde kracht gedaan worden. Lijkt logisch ware het niet dat juist de gemeente (als lagere overheid) de geldkraan dichtdraait en dus die hele buslijn niet meer zou bestaan. Omdat zij toch ook wel snapten dat er vervoer tussen de verschillende dorpen moest blijven stuurden zij alle inwoners in het betreffende gebied een brief waarin werd uitgelegd dat de buslijn werd opgeheven maarrrrr dat deze d.m.v. een vrijwilligerspool rijdend kon worden gehouden. En zo geschiedde........

Mensen meldden zich aan, hielpen hiermee andere burgers die van openbaar vervoer afhankelijk waren en hielden hun eigenwaarde door zich nuttig te maken voor de maatschappij. Maar daar denkt het UWV dus anders over. De lagere overheid krijgt minder subsidiegeld van de hogere overheid en gaan dus snijden waar mogelijk en natuurlijk niet in kul & prestige maar in de basisvoorzieningen! De verplichting naar haar burgers toe in te staan voor die basisvoorzieningen denken zij dan op te kunnen lossen met vrijwilligers (mensen in de WW die zich toch nuttig willen maken) of mensen in de bijstand (die verplicht vrijwillig te werk worden gesteld) en zo is voor hen de cirkel rond. Maar dan gaat de hogere overheid dus op haar achterste poten staan bij monde van het UWV dat dit niet mag...........snap je het nog?????? De overheden liggen met elkaar overhoop en de burger die niet 1-2-3 iets kan veranderen aan die maatregelen is daar de dupe van want die krijgt de straf.

Zo ook in Brabant alwaar de burgers al sinds jaar en dag braaf al hun afval scheiden waardoor de afvalverwerker nu met een claim van miljoenen naar de gemeente komt omdat ze te weinig!!!!!! afval hebben aangeboden de afgelopen jaren. Tja als dit fout loopt zal de burger hiervoor de rekening weer krijgen omgeslagen in een hogere afvalstoffenheffing......Bij ons in de gemeente/provincie voorzie ik ook dergelijke heibel want "onze" afvalverwerker speculeert al jaren met het subsidiegeld in slecht renderende projecten en lijd dus miljoenen verlies en dat gat zal toch gedicht moeten worden. Tja waarom zou je je als afvalverwerker (een constructie waarin gemeenten en provincie aandeelhouder en dus medespeculanten zijn) nou puur met afvalverwerken bezig houden........Wederom een staaltje schaalvergroting!! Vroeguhh waren gemeentetaken overzichtelijk: de gemeente had een eigen reinigingsdienst etc. die zich sec met dát deeltje bezighielden.

Ik ga maar eens kijken of ik mij kan afmelden voor dergelijke gemeentelasten, verpakkingen laat ik wel in de winkel hoef ik dat niet weg te gooien in de gemeentekliko.

Mooie zet om weer eens zeeeeeer kritisch naar afval te gaan kijken ;-)))
6 opmerkingen:

 1. Dat afromen door de belastingdienst kan ik wel begrijpen, je kunt tenslotte geen geld uitgeven wat je niet hebt toch? Als ze op een bepaald moment zelf geen actie ondernemen komt dat geld nooit terug en het is toch gemeenschapsgeld he?

  Die andere twee voorbeelden over die bus en het afval zijn inderdaad te absurd voor woorden. Het is bij die bus natuurlijk inderdaad eigenlijk een betaalde baan maar dat geldt wel voor meer vrijwillige banen. Zo zonde dat zo'n dienstverlening dan wegvalt door de halsstarrigheid van het uwv. Om nog maar niet te spreken van de vrijwilligers die toch iets moois doen en daar zelf ook op de een of andere manier profijt van trekken. Werkervaring, het gevoel nog mee te tellen en nuttig te zijn of gewoon lekker actief blijven in de maatschappij. Tja triest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op zich heb je wel gelijk........maar het voelt voor mij een beetje dubbel: de regering geeft continu geld uit wat er niet is. Hoe vaak hoor je niet dat er een tekort van .... is maar dan vinden ze in ene weer een potje geld wat ze besteden aan.......De regering is hierin ons "lichtende" voorbeeld van hoe het niet zou moeten!! Maar burgers kan je makkelijker iets afdwingen en dat voelt voor mij onwijs onrechtvaardig :-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp je gevoel heel goed en dat het heel dubbel is is ook waar. Maar schulden moeten nou eenmaal betaald worden hoe een ander (in dit geval de regering) de plank ook misslaat. Niet incasseren betekend uiteindelijk nog meer tekorten die de rest van de braaf betalen burgers toch weer aan moeten gaan vullen op de een of andere manier. Iedereen moet zijn eigen broek ophouden toch?

   Verwijderen
 3. en wat dacht je van woningbouwverenigingen die nu geld gaan claimen bij gemeenten omdat er zorgcentra (bejaardenhuizen) komen leeg te staan? Woningbouwverenigingen hadden gerekend op huuropbrengsten en komen nu ouderen langer zelfstandig moeten blijven wonen, met tekorten te zitten. Waar gaan ze die claimen, juist bij een of andere overheid. Het bezuinigde geld verdampt waar je bij staat.

  Ken je die Britse satire-serie 'Yes, minister' en 'Yes, Prime minister'?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze gemeente ( Bergen op zoom) is inderdaad de gemeente die de afvalboete krijgt.
  Men heeft in het verleden afspraken gemaakt met oog op de aanname dat de afvalberg alleen maar toe zou nemen. De afvalverwerker heeft hierdoor investeringen gedaan.....
  Afgelopen jaar heb ik de grijze bak maar een paar keer geleegd. Ik kreeg 75 euro terug. Dit jaar hoop ik hetzelfde te kunne behalen, maar vrees dat het tarief hierna omhoog gaat....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons zijn de tarieven ook omhoog, als 'dank' voor het TE goed scheiden van afval.

  BeantwoordenVerwijderen