zaterdag 1 maart 2014

Het voorjaar komt er aan, dan gaan de tuinkriebels ook weer opspelen ;-)Na het lezen van wat tuinbladen (op mijn werk haha) kom ik ook hier weer tot de conclusie "lang leve de commercie" :-( Het gaat allang al niet meer over lekker met je handen in de grond wroeten maar destemeer over wat je allemaal moet kopen aleer je een leuke tuin hebt. Dat doen we natuurlijk niet want dat kost een vermogen, en dat kan best anders. Steeds meer mensen gaan over op het MM-principe (makkelijke moestuin) of de vierkantemetertuin. Vooral dat laatste is niet meer dan een paar plankjes en een lapje plastic onderin, hoe simpel wil je het hebben??? Vaak word het als compleet startpakket aangeboden voor veel geld, niet doen!! Om te beginnen ren je naar de Lidl waar momenteel weer plenty zaad verkrijgbaar is vanaf € 0.19 cent per zakje voor bv. slasoortjes en bloemen tot € 0.49 cent voor een zakje boontjes of peultjes. De duurste varianten zijn € 1.49 voor zaadlinten met bv. fijn wortelzaad maar die zijn dan nog altijd goedkoper dan bij een tuincentrum.  Het is natuurlijk niet bio maar als je geen budget hebt maar wel groente wilt telen zul je ergens moeten beginnen. Pompoen en/of courgette zaden haal je uit een pompoen of courgette uit de bio-winkel, dan heb je twee vliegen in één klap. Groente voor nu en voor straks en die zijn dan wél bio :-)) 
Ook hoef je helemaaaaal geen speciale poot-aardappelen te kopen: koop wat bio-piepers waar je als je goed kijkt al wat ieniemienie spruitjes aan ziet zitten en laat deze even voortrekken in een oud eierendoosje, na enige tijd heb je genoeg "spruitjes" oftewel worteltjes er aan zitten om ze in de grond te stoppen. Dit kan je ook doen met verse gember- of andere knolletjes bij de toko vandaan, deze houd je dan wel binnen als kamergroente :-)

Neem in ieder geval GEEN F1 zaad dat is zaad waar je éénmalig maar wat aan hebt en waar je voor volgend jaar dan ook zelf geen zaad van kan winnen. En je sponsort hier rechtstreeks Monsanto en consorten mee........Lees hier een korte uiteenzetting over de verschillen:


Kenmerken F1 hybride zaad:

- grote opbrengst
- grote uniformiteit qua vorm, kleur, groeisnelheid
- niet mogelijk zelf identiek te vermeerderen
duurder dan gewone zaden
- gemiddelde smaak, bedoeld voor een "groot publiek"
- Hybriden zijn vaak groter, sterker en vertonen meer uitgesproken de interessante kenmerken       dan de oudergewassen.


Kenmerken zaadvaste rassen:

- Grilliger qua opbrengst, vorm, kleur, groeisnelheid, smaak, etc.(daardoor dan wel verrassender)
- Soms een grote opbrengst maar soms ook niet
- Zelf identiek te vermeerderen (mits de juiste techniek wordt toegepast)
- Relatief goedkoop, en als je de zaden zelf oogst, gratis
- Meer (bijzondere) smaak, en dat kan lekkerder of minder lekker zijn. afhankelijk van je smaak,     in ieder geval meer smaakverschil tussen verchillende rassen.


Verschil met F2 en F3:

Gestabiliseerde hybriden, IBL's - hybridesoorten die in de loop van de tijd door kwekers gestabiliseerd werden en die bij kruising met dezelfde soort, identieke nakomelingen produceren.

Hybriden - variëteiten waarvan de kweker niet kenbaar gemaakt heeft of het gaat over IBL's, f1 hybriden, en of het desgevallend f2 of f3 hybriden zijn, of andere. f2 Hybriden en soortgelijke hebben uiteenlopende genetische eigenschappen en kunnen binnen eenzelfde groep verschillende zaden produceren, ze vertonen niet de groeikracht van de f1 hybriden.Koop ook geen groeizakken of meer van dat soort onzin want je kan telen in allerlei potten, pannen, emmers, manden, bakken, speciekuipen, autobanden etc. die gewoon gratis en voor niks voorhanden zijn. Let er wel op dat je gaatjes onderin maakt! Of - als je de ruimte hebt - maak gewoon zelf torentjes van stenen en tegels, ook die zijn overal gratis af te halen of te vinden in je omgeving. Op feestboek circuleren trouwens zat weggeefsites waar mensen van van alles af willen ;-) Typ het woord weggeef + het kengetal van je stad of dorp in en je bent weer een avondje zoet...........

Voorzaaien kan ook in allerlei potjes die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn: halve sap of melkpakken, closetrolletjes of potjes gemaakt van oude kranten en nee je hoeft echt niet bang te zijn dat de drukinkten uit dat papier schadelijk zijn voor je zaaisels. Het is veel erger als je iedere keer nieuwe plastic potjes koopt en die na iedere zaaibeurt wegduvelt.......Raap de kleine PETflesjes uit de bermen etc, knip de bovenkant eraf en voila weer een zaaipotje én je ruimt zwerfafval op!! Vanaf 2015 kan je ook de grote PETflessen voor dit doel gebruiken want daar krijg je dan toch niks meer voor terug die kan je dan nog beter een 2e, 3e enzovoorts leven geven als zaaipotjes. Als je het bovenkantje bewaard kan je die ook weer gebruiken om over het zaaisel heen te schuiven bij wijze van mini kasje.


bron: plaatje van het web.......


Nog een extraatje: je ziet nu overal volop pollen wilde sneeuwklokjes staan in plantsoenen en bermen, houd goed in de gaten waar ze staan (markeer het plekje eventueel) en als ze straks uitgebloeid zijn graaf je het e.e.a. op, splitst de pollen en herplant ze weer in jouw eigen tuintje. Volgend jaar sneeuwklokjes in eigen tuin zonder kosten :-)) Bomen en struiken zoals bv. de wilg en de vlier kun je ook makkelijk zelf vermeerderen: snijd een mooi stukje tak af (dankjewel boom....) net onder een groeipunt en steek deze gelijk weer in de grond, je zal zien dat het gewoon weer aanslaat na verloop van tijd. Wij hebben nu ligusterstekjes van het snoeisel van vorig jaar staan, zo snoezig hihi. 

En mocht je toch de verleiding niet kunnen weerstaan en gewoon boompjes of struikjes willen kopen, doe zoals wij en kom niet verder dan de afprijs-tafel in het tuincentrum.......Het enige wat je daarbij nodig hebt is GEDULD want er staat uiteraard nooit direct wat je op je verlanglijstje hebt staan. En mocht je dan op een gegeven moment budget beschikbaar hebben voor echt goed bio zaaigoed dan koop je het liefst bij de kleinere kwekers die het met liefde doen zie lijstje hier linksnaast

En dan nu hup de tuin, balkon of gewoon het veld in, sjips! eerst nog werken........
9 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de info over de aardappelen.. Dit jaar koop ik geen pootaardappels maar gewoon 1-2 zakjes bio aardappelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor al die tuin tips! Ga ik zeker gebruiken, want ik wil voor 't eerst met een (klein) moestuintje beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bloemen uit parken en bermen opgraven is natuurlijk niet de bedoeling.
  Die staan er voor ons allemaal om van te genieten en niet voor de particulier om z'n eigen tuintje mee te vullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. omdat ik de aardappelen nooit besproei tegen de aardappelziekte,kan ik gewoon elk jaar wat potertjes bewaren(bij een vriendin in de aardappelkelder:) en dat zijn de as aardappelen voor het jaar erop.werkt prima.kunstmest gebruik ik zelden.ik haal koeienmest bij de boer en laat dat een jaar liggen.en gebruik het dan,zaden win ik grotendeels zelf of koop het bij andere die zelf een (moes(tuin) hebben.of ruil .ook de jaarlijkse groei en bloei ruilbeursjes zijn top om van alles te halen en brengen.vrijwel niets nodig van de veel te dure tuincentra.s .gewoon even nadenken en wat meer werk verzetten.dan kost je hobby erg weinig .bovendien is het veel leuker zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zelf compost maken is eenvoudig en wat te denken van een wormenfarm voor de mest en vloeibare goud voor de tuin.ook brandnetel toppen in water laten staan.perfect voor je planten en bv tomaten.net als in het plantgat van tomatenplanten gekneusde eierschillen toevoegen.er zijn zo veel manieren om de kosten van een moestuin en bloemen/plantentuin laag te houden.en de voldoening is groot al zal er elk jaar wel wat fout gaan:)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In de meeste pakjes zaden zit veel te veel zaad. Je kan dus nog meer besparen door met wat anderen samen aan te kopen of zaden te ruilen. Zo wordt het echt een spotgoedkope hobby.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Aha, daar is de moraalridder, hoor! Jut splitst de pollen en zet de rest terug. Niets mis mee.
  Waar staat het dat ze parken leeg rooft?
  Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Van andermans tuin kan ik volop genieten hoor,als het maar zichtbaar is.groet,Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tip voor sneeuwklokjes in het gras, jarenlang is er beweerd dat je daar niet mag maaien tot je geen sneeuwklokjes blad (vergeeld natuurlijk) meer kan zien. Mag best, alleen vermeerderen de sneeuwklokjes dan moeilijk, Je kunt maaien zodra de zaden rijp zijn, maar dan moet je het gras met de zaadjes laten liggen (of de zaadjes aan het eind van het steeltje handmatig plukken (is dat dubbel?) en onder een handjevol gemaaid gras naast het polletje deponeren, dan heb je de meeste kans op meer sneeuwklokjes over een paar jaar. De mooiste pollen sneeuwklokjes zie je bij wat ruige tuinders. De gladgeschoren biljartlakens, jaren geleden gepromoot door allerlei TV tuinmannen zijn de nekslag voor sneeuwklokjes geweest, mensen haalden de pollen uit het grasveld om toch vooral maar vroeg te kunnen maaien. het gevolg is saaie grasvelden zonder fleurige bloemetjes in het voorjaar, ook madeliefjes werden zorgvuldig weggestoken en nu maar klagen dat de sneeuwklokjes in tuincentra zo duur zijn. Denk na wat je wilt als groen middenstuk van je tuin: klein Wimbledon of de dagelijkse vorderingen van groei en bloei in het voorjaar volgen, de eerste maaibeurt valt dan nog voor Pinksteren.

  BeantwoordenVerwijderen