dinsdag 10 december 2013

Lid van een zorgvereniging??

Bij het postsorteren voor de wekelijkse routine gaat er van alles door je handen, zo zie je nog 's wat ;-) Op dit moment is het bar en boos met de bedelbrieven van allerlei goeie doelen en ook de loterijenzooi blijft gestaag doorgaan. Maar we klagen niet want zonder die post, geen centjes extra!! Maar ik vraag me weleens het hoe en waarom af achter bepaalde post.......Zoals bv. de afgelopen week: dikke pakketten met ledenboekjes van de regionale zorgvereniging, zeg maar de vroegere kruisvereniging?? Echt bosjes mensen zijn er hier in de omgeving kennelijk nog lid van maar waarom toch? Het jaarlijks te doneren bedrag is niet zo hoog, ongeveer 20 euro maar wat heb je er aan?? Ik heb het eens opgezocht maar kan zo gauw niks bedenken wat het zinvol zou maken voor ons. Hulpmiddelen zoals krukken e.d. moet je tegenwoordig toch al zelf betalen middels huur + borg, de korting daar op is ten hoogste 10% maar eenmaal een setje aanschaffen al dan niet 2e-hands is wellicht voordeliger. Ik zag dat zij kunnen bemiddelen bij het vinden van zorgaanbieders maar dan kan je zelf ook prima regelen. Logopedie, fysio, podoloog, noem het en je kunt er zelf een afspraak mee maken. Mijn schoonmoeder zit nu in een verzorgingshuis wat ook onder die paraplu van de zorgvereniging valt, nou breek me de bek niet open..........zorg, wat is dat?? Zondagmiddag werden we gebeld, schoonmama was weer eens gevallen want ze is steeds zo duizelig (combi van suiker, beenwond, oud en gewoon moe). Het was niet ernstig maar we gingen toch maar even polshoogte nemen, bleek dat ze de dagelijkse pil die ze onlangs voorgeschreven had gekregen ter voorkoming van die duizelingen niet had gekregen want die waren op. Huhh hallo........ze zit toch in een VERZORGINGShuis? Krijgt ze een kuur van een maand (gaat goed, ze valt niet meer) zijn ineens de pillen gewoon op!! "Ja sorry die zijn niet op tijd besteld kennelijk". Bleek dat ze vorige week ook al een pil voor haar open beenwond niet had gekregen, ook op!! Jutman bracht ter sprake dat het missen van deze anti-duizel pil weleens de trigger van haar val deze keer kon zijn en dat dit natuurlijk net niet de bedoeling was. Aangegeven dat als het huis er zelf niet aan toe komt om pillen te regelen zij ook ons kunnen inschakelen, dan rijden we wel naar de avondapotheek indien nodig maar laat het niet aankomen op gewoon maar een keer overslaan, écht belachelijk! Voor dat soort zorg hoef je dus ook geen lid van een dergelijke club te zijn :-( 

Onlangs ook een schrijnend geval gehoord van iemand op leeftijd die al zijn hele leven slechts één been heeft en nu echt aan een rolstoel toe was. Eigenlijk wilde hij die niet aanvragen maar de kinderen vonden het veiliger, meneer woont nog zelfstandig, en dus ging de aanvraag de deur uit. Kennelijk moet dat tegenwoordig via de gemeente die dus een mannetje langs stuurde om de situatie op te nemen. De aanvrager moest natuurlijk wel bewijzen dat ie écht een stomp had ook al lagen er metersdikke dossiers en dus moest de broek uit om de "expert" de stomp te laten zien. Cliënt voelde zich nietig maar het werd goedgekeurd en de rolstoel kwam er. Het was een smerig oud roestig ding met lekke banden en zonder zuurstoffleshouder die hij wel nodig had, cliënt dacht dat dit een tijdelijke rolstoel was in afwachting van de nieuwe maar die kwam niet, hier moest hij het mee doen. De fleshouder zou worden nageleverd en de lekke banden werden nog maar eens opgepompt........Bij navraag met de leverende firma bleek dat dit tegenwoordig de werkwijze was, de gemeente had een aanbestedingsprocedure uitgeschreven en was in zee gegaan met een partij die het goedkoopste was. Hoe de hulpmiddelen er dan uit zien en of het past bij cliënten zal ze een worst wezen, alles voor de minste centen. DAT is de zorg in NL!!! Excuses aan de mensen die werken in die zorg, zij krijgen wel de shit over zich heen maar voeren slechts de taken uit die van bovenaf worden opgelegd, alles voor die rotcenten...........zodat er meer overblijft voor management. 

Uiteindelijk was na 4 weken die fleshouder nog steeds niet nageleverd en hebben de kinderen van die man zelf een knappe rolstoel voor hem gekocht! Ook moest er een klein hellinkje gemaakt worden bij het huis zodat de man zelf met de rolstoel in en uit het huis kon komen. Dit kon ook aangevraagd worden, maar ja dat was weer via een andere afdeling en ook die zouden een mannetje hebben langsgestuurd om eerst die stomp van de aanvrager te bekijken............de kinderen van de man wilde hem die ellende besparen en hebben zelf een hellinkje laten aanleggen. Moesten ze wel eerst vergunning voor aanvragen via weer een andere afdeling van de gemeente.
7 opmerkingen:

 1. wat een toestand! ik werk al vanaf 68 in de zorg en heb heel wat zien verslechteren, ongelooflijk! op dit moment werk ik `s nachts, en elke nacht maak ik de medicijnen klaar de volgende dag. bekijk dan de voorraad en als er een tekort is dan fax ik een recept naar de apotheek en zie daar de volgende nacht is het er gewoon! dus de pillen zijn op is grote kul, er is daar in dat huis iets goed mis!!!! gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jutvrouw, je hebt groot gelijk. Die vroegere kruisverenigingen innen nog steeds het geld van brave leden, die niet in de gaten hebben dat ze helemaal geen lid hoeven te zijn, al meer dan 10 jaar niet meer. boevenstreken zijn het. Dat idiote aanbestedingssysteem is trouwens ook geen onverdeeld succes. Gemeenten, die op zich geen verstand van zorg hebben, besteden soms de gooedkooopste firma aan, maar dan krijgen mensen hulp van steeds andere hulpverleners/HHhulpen. >Er is veel scheefgroei in die branche. Ik word er zo moe van... Dapper dat je nog steeds protesteert. Groetjes, huisvlijtigliesje.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ooit, begin jaren 90, als vakantiekracht in een verzorgingshuis gewerkt. Veel dementerende ouderen. De enige (ja, je leest het goed) verpleegkundige op de afdeling met 20 mensen moest even een mevrouw naar beneden brengen naar de kapper.. Raad wie daar alleen achter mocht blijven terwijl deze mensen aan het eten waren? Juist! Ik heb in de pauze weggegaan met de mededeling dat ik niet verantwoordelijk wil zijn als er iets gebeurd! Heb geen enkele vorm van opleiding in die richting..wat als er iets was gebeurd??

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dan werk jij bij de concurrent van mijn werkgever? Ik bezorg post voor dat bedrijf waar zoveel over geklaagd wordt..je weet wel die officieel het enige postbedrijf was voor de privatisering. En de post die jij beschrijft in je stuk herken ik niet. Daaruit maak ik op dat je bij 'die andere' zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Welkom in de wereld van ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. En als het aan het kabinet ligt wordt het allemaal nog veel erger.
  Dat meneer zijn stomp moest laten zien is absoluut fout en mag absoluut niet. Ten eerste is de persoon die het komt "bekijken"geen arts of verpleegkundige maar een ambtenaartje en die heeft niks te maken met medische zaken. Het enige wat ze mogen doen is vragen om een brief van de (huis)arts waarin staat op welke gronden meneer een voorziening nodig heeft of meneer laten keuren door een arts die dan zijn bevindingen over de noodzakelijke voorzieningen op papier zet.
  Ten tweede mag deze persoon daar zelf helemaal geen beslissing over nemen maar moet dat aan een overkoepelend orgaan voorgelegd worden. Maar ja met de regels zoals ze willen gaan doorvoeren mag blijkbaar elke gek toegang krijgen tot prive/beroepsgeheime informatie.
  Maar ik zou zeker een klacht indienen tegen de betreffende ambtenaar of gemeente want dit kan gewoon niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was wel lid van een leden vereniging in de plaats waar ik woonde. Ik werd lid omdat ik buiten de mogelijkheid collectieve korting van de gemeente viel. Dit was de beste optie om met korting bij mijn eigen zorgverzekeraar te blijven als chronisch zieke.Het valt me trouwens wel op dat je doodgegooid wordt op tv met reclame voor traplift en scootmobiel enzo. Is kennelijk handig inspelen van de leveranciers op het niet meer verstrekken via de gemeente e.d.Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben ook lid van de Kruisvereniging i.v.m. korting op ziektekostenverzekering. Daarnaast bieden zij cursussen aan waar je als lid korting op krijgt. Denk dan aan de cursus "goed eten met diabetes".

  BeantwoordenVerwijderen