dinsdag 3 december 2013

Armoe??

Oei, er word weer volop gesproken over armoe in de kranten en op tv want het CBS heeft weer allerlei cijfers de wereld ingestrooid en man, man, dan komen er ook écht schrijnende gevallen langs........."Mevrouw, wat merkt u van de armoe? Tja we zijn beiden werkloos en dus hebben we de tweede auto de deur uit moeten doen" - of deze - "Er blijft maar 100 euro per week over om alles van te doen en dus schep ik eerst eten op voor de kinderen en ga ik met honger naar bed want er is net aan genoeg geld om één magnetronmaaltijd macaroni te kopen" (interview blad Linda). Ligt het nu aan mij, ben ik echt zo'n harteloos wicht die dit soort uitspraken absoluut niet begrijpt????????? Ik zie en hoor bedragen voorbij komen voor een gezin met twee kinderen die in armoede leven als er "slechts" € 1850.- binnenkomt. Och mensen laat je toch niet zo gek maken..........het gaat om keuzes!! Ik weet ook wel dat er altijd mensen zijn die het écht slecht hebben, als je ziekte en zeer in je gezin hebt dan zal het ook niet gemakkelijk zijn. Dan kan je misschien niet allerlei schijtbaantjes aannemen om zelf je hoofd boven water te houden. Maar we moeten bovenal ons niet van alles laten aanpraten.......vakantie is niet een eerste levensbehoefte en twee auto's ook niet dat is ons aangepraat door de commercie. Je MOET meedoen met de mallemolen van groot, groter, grootst anders tel je niet mee? Iedere week de stad in om weer iets nieuws voor je garderobe te kopen want je kan niet steeds in hetzelfde jurkje verschijnen?? En ja ik begrijp best dat als je al jaren met heel weinig geld toe moet dat je dan ook wel eens uit de band wilt springen maar dat kan op allerlei manieren en hoeft helemaal niet te betekenen dat je daarbij VEEL GELD moet kunnen rondstrooien. Zelfs armoede kan ons worden aangepraat.........zucht, debiele media :-(


***



Wat is de armoedegrens


De grens van armoede ligt voor ieder land weer anders. Wat voor de een armoede is, is voor een ander juist luxe. In principe zou ieder mens een menswaardig bestaan moeten kunnen leven, waarin een dak boven het hoofd, voedsel, goed drinkwater, school en kleding belangrijke uitgangspunten zijn. Luxe zoals vakanties, een auto, abonnement of vereniging, huisdier of andere luxe artikelen worden niet meeberekent. Alleen de basisbehoeften dus. Wanneer men de basis nog maar net kan betalen, leeft men op de armoedegrens. Onder de armoedegrens leven degene die zich zelfs deze basisbehoeften niet kunnen permitteren.


Hoogte armoedegrens


Het is moeilijk om de armoedegrens te bepalen, omdat dit per land sterk kan verschillen én omdat niet iedereen armoede als hetzelfde ervaart. In Amerika houdt men de grens op een inkomen van 1 dollar per dag. Voor Nederland zou dit betekenen dat een gezin met 2 kinderen op de armoedegrens leeft wanneer het een inkomen heeft van 59 euro per dag netto, dit is inclusief de huurtoeslag en kindertoeslag die men ontvangt. Voor een alleenstaande ligt die grens op ongeveer 28 euro per dag. De armoedegrens in Nederland ligt dus aanzienlijk hoger dan in Amerika, maar de kosten voor woning, auto, voeding en kleding ligt hier ook een stuk hoger.


Of iemand echt in armoede leeft, heeft mede ook te maken met het gevoelsmatige deel. Wie altijd sober heeft geleefd weet vaak niet beter en kan goed omgaan met armoede. Mensen die luxe gewend zijn en plots een daling van inkomen zien, kunnen het gevoel hebben in armoede te leven. Daarnaast is het voor deze mensen ook vaak moeilijk om met minder geld om te gaan, waardoor er eerder schulden ontstaan door een verkeerd uitgavenpatroon
.

Percentage

In 2012 leeft 8.5 procent van de huishoudens op of onder de armoedegrens gedurende minstens één jaar. Dit is meer dan in 2008: toen was het nog 7.5 procent van de huishoudens. Gemiddeld leeft 2.4 procent van de huishoudens onder de armoedegrens gedurende meer dan 4 jaren. Toch heeft Nederland een laag percentage wat betreft huishoudens die op de armoedegrens leven: in Letland ligt dit percentage op 21 procent. Het gemiddelde in Europa ligt op 16 procent. Ook Tsjechië scoort laag met 10 procent. (bron: financieel.infonu)

16 opmerkingen:

 1. Vroeger had je de huishoudschool, daar leerde je koken en huishouden. Veel mensen kunnen zelf niet goed koken en hebben geen warenkennis en kunnen niet budgetteren. Je hebt die huishoudschool niet nodig, maar je moet wel je best doen om het huishouden met alles wat eraan vast zit, dus ook de inkoop en het budgetteren onder de knie te krijgen. Anders wordt alles veel te duur. Verder heb je discipline nodig. Creativiteit helpt. En sociale steun.. En stabiliteit. Zogauw er ziekte om de hoek komt kijken wordt alles moeilijker.
  En natuurlijk maakt het uit of er veel ongelijkheid is. Als niemand verl heeft, zoals vlak na de oorlog dan is dat gewoon. Nu komt er vaak sociale uitsluiting om de hoek kijken bij armoede. Dat is erg

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja.

  Afgelopen weekeind hoorde ik dat mijn hoogbejaarde vader aan een meisje van 27 dat lid is van dezelfde kerk als hij, en waar hij een goed contact mee heeft (het is zijn vroegere buurmeisje), geld geleend heeft voor een auto. En eigenlijk wilde ze ook nog geld bij hem lenen voor een huis maar de bank vond het niet goed dat ze naast haar hypotheek nog 2 leningen had uitstaan bij mijn vader (voor de auto dus en evt. ook nog voor de aanvullende lening voor het huis) en wilde haar geen hypotheek verstrekken. Daarom is die 2e lening bij mijn vader niet doorgegaan.
  Ik wist niet wat ik hoorde. Dat meisje en haar vriend zijn onlangs uit elkaar gegaan, hun huis moest worden verkocht en wellicht heeft haar vriend de auto gekregen. Triest en sneu, zeker. Zij werkt in een beauty/welnesscentrum op een afstand van toch wel 25 km van haar woonplaats, en kennelijk kan dat niet met de brommer/scooter/e-bike of het ov. overbrugd worden. Dat je daar niet met een Opel Museum met knalpijp en roest kunt komen aanzetten, snap ik. En toch voel ik me er raar onder .
  Mijn vader gaat uit loyaliteit met haar zijn geld uitlenen. En dat terwijl wij zo sober en bijna armoedig zijn grootgebracht! Maar ik kan er niets tegen doen, mijn vader mag zelf weten hoe hij zijn geld besteedt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat erg! Ik hoop maar dat het gaan groot bedrag is...

   Want ik snap ook wel dat je niet met een oude roestbak aan kunt komen zetten, maar een nette daihatsu cuore (of Susuki Alto) uit een ouder jaar koop je wel voor 1500 euro. En dan doe ik ruim.

   Verwijderen
 3. Toevallig kocht ik ook de Linda. Had 'em achteraf beter kunnen lenen bij de bieb :) De magnetron maaltijd voor een gezin van vier vond ik ook wel erg bijzonder. Maargoed, wat is armoede.... en welke mensen hebben het echt slecht....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja het bedrag van €1850 lijkt altijd veel,maar wat zijn je vaste lasten, en dan denk ik niet aan mobiele telefoons .
  Zelfs zitten wij in een huurwoning voor het bedrag van €661 geen huurtoeslag .We verdienen iets meer als dit bedrag maar niet veel meer.
  We zijn met 6 personen. Vier kinderen het is echt geen vetpot, we moeten echt opletten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ben ik het mee eens. Niet iedereen die een kleiner salaris verdient heeft ook een goedkope sociale huurwoning, en dan kan het hard gaan met je geld. We hebben het lang met zijn tweeën moeten doen van dat inkomen en een hoge huur, zonder auto en zonder vakantie en zonder magnetronmaaltijden, en nog hielden we niet veel over. Ik moet er niet aan denken dat we daarop nog twee kinderen moesten voeden, kleden en verzorgen.
   Dit staat me altijd wel tegen in de discussie over de armoedegrens. Het gaat er niet om wat er binnen komt, het gaat erom wat er zonder keuze uit gaat.

   Verwijderen
 5. Wij zitten onder het bedrag, en hebben het gewoon goed..( niet's voor extra's maar dat heb ik niet nodig ) en ik vang ook nog honden op ( de kosten van voeding en ophalen komen gewoon voor eigen rek ) en draag mijn steentje bij aan een beter leven voor ze. Mijn dochter krijgt nieuwe kleding, ik die het met 2 de h.. elke dag een gezonde maaltijd uiteraard zonder gebruik van pakje's oid. gr Deb

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog even een aanvulling , het is zo dubbel allemaal. Bij spaarcentje las ik dat haar zoon een ipad nodig zal hebben in het vervolg onderwijs, herkenbaar onze dochter moest een laptop anders kwam ze de les niet in .
  Geen basisbehoefte maar in Nederland wel noodzakelijk. Bij een ander blog las ik over de serie een huis vol, geen zwemdiploma en ook niet mee op schoolreis. Geen basisbehoefte maar een zwemdiploma vind ik wel noodzakelijk. Mijn sponsor kindje woont in Uganda, klassikaal les met geen eigen boeken, dit kan je niet vergelijken met Nederland.
  Dat we verwend/gewend zijn aan deze luxe is een feit. Maar word er rekening gehouden als je dit financieel niet kan opbrengen.?
  Dan kunnen wel zeggen is dit wel armoede, maar om mee te kunnen doen/vooruit te komen is het vaak wel noodzakelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij komen ook rond van zo'n 1850 pm. Koophuis, zes kinderen, twee auto's. Keuzes maken en zuinig leven ;) Ik vind echt niet dat wij arm zijn! Kan geen gruwelijke uitspattingen doen, maar dat hoeft toch ook niet?? En voor een vakantie sparen wij toch echt een paar jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben 100% afgekeurd in de WIA en krijg 870,- euro per kalender maand. Natuurlijk ook zorgen huurtoeslag.Waar ik woon is geen OV.dus stokoud goedkoop autootje om mezelf te redden. Alle voorzieningen zijn 10km.verderop.Opmijn zorgverzekering kan ik niet besparen en heb de voordeligste(collectief) pakket.Heb dit nodig i.v.m. ziekte. Medicijnen werden dit jaar uit het pakket geschrapt en moet ik zelf betalen of maar niet nemen. Dit zijn extra kosten waar ik geen invloed op heb.De bijstandsnorm wordt al jaren 10 euro per mand verlaagd en ik ben daar aan die norm gekoppeld. WTCG gaat vervallen dus het gat wordt nog groteR. Huur en zorg toeslag wil men ook aan banden leggen/ verlagen. Heb ik armoe?? Nee!!!.Ik kan heel low bugdet leven en ergens (lang) voor sparen.Maar ik weet echt niet meer hoe het moet als alles nog duurder wordt. Auto weg en geranium voor het raam ofzo.Geloof me , ik ben blij dat er hier de basisvoorzieningen zijn in het land. Maar dan houdt het voor mij ook op. De groep mensen zoals ik is groot. En die hoor je niet en die worden ook niet vermeld in de onderzoeken. Zorgkosten kunnen precies de nekslag zijn.Is dit armoede?? Nee!! Maar het kost veel energie om niet in overleven te vervallen en plezier in het leven te houden. Wat is wel armoe?? Dat de maatschappij wegkijkt van groepen mensen en zelfredzaamheid en eigen schuld dikke bult blifft roepen.Dit is enorm lomp voor mensen die chronisch ziek zijn. Vlinder

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind dat lastig om over te oordelen, ik hoef het niet met minder te doen, de noodzaak lijkt me erg vervelend. Maar we komen wel goed rond van een redelijk bescheiden bedrag, waar als het moet nog heel veel af kan en wat we ook wel eens een tijdje doen, even helemaal ''niets' uitgeven.

  Toch vind ik 1850 geen enorm hoog bedrag, zeker niet als je in de 'goeie' tijd een huis kocht en nog een redelijke hypotheek hebt. Dan hoef je echt geen paleis te hebben om zo al 1500 euro aan vaste lasten te hebben. Dat hebben wij ook en veel lager kan het niet. Ja, auto eruit, maar dan komen we nergens met die anderhalve bus die hier op een dag rijdt. Verhuizen naar iets kleiners, maar een gewoon huurhuisje kost aan huur net zo veel als ik aan hypotheek betaal en bovendien, je huis nu verkopen: hahaha.

  Maar goed, mensen van tussen de 0 en 50 (?) hebben denk ik ook maar weinig 'mate' en 'zelfdoen' geleerd. Wachten met kopen tot het oude echt onherstelbaar is, jezelf dingen ontzeggen, je eigen macaroni koken (magnetronmaaltijd wtf?) en niet aan elke telefoon-tv-ipad-rage meedoen. Dan zit je gauw in de problemen als er wat tegenzit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind de bedragen enorm hoog... Je moet toch een aardige baan hebben om dat binnen te halen. Tja ik dacht hetzelfde toen ik de Linda las. En gister kwam er een 'arm' jongetje in beeld en zei dat hij het heel erg vond dat hij nu niet elke dag ! zijn schoen kon zetten... Ja, dan zijn mijn kinderen ook erg arm Geen reserve hebben lijkt me vreselijk, maar daar moet je in de goede tijden aan denken, niet als het te laat is. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ligt het nu aan mij of leest iedereen de Linda? Ik heb dat blad nog nooit ingekeken, ook niet bij de kapper.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tja, als 1850 euro het grensbedrag is voor armoede dan hebben wij met ons gezin (4personen) jarenlang in armoede geleefd....Wij hebben altijd zuinig moeten leven, zijn nooit op reis geweest, zijn nooit naar een restaurant geweest, kochten altijd kledij en schoeisel in de soldenperiode, .... maar om nu te zeggen dat wij in armoede geleefd hebben, vind ik er wel wat over.Of je met 1850 euro in armode leeft of niet hangt toch ook grotendeels af van de keuzes die je maakt en van de levenswijze....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nou, dan leven wij ook in armoede maar zo voelt dat absoluut niet! Wij hebben gelukkig hele lage woonlasten doordat we veel hebben afgelost op onze hypotheek. Met twee pubers erbij zijn we met z'n vieren en dat gaat prima, we houden zelfs geld over iedere maand! Ik fiets wel de hele stad door voor de goedkoopste boodschappen, probeer zoveel mogelijk biologisch te eten en we hebben ook de auto nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind 1850 euro best een heel bedrag...
  Maar goed, alles hangt weer samen met de kosten die je hebt.
  Ben je ooit een hoge hypotheek aangegaan en moet je het opeens met de helft van het inkomen doen, dan heb je een probleem, of als je kosten hebt aan ziekte of kinderen waar je niet onderuit kunt.

  Ik heb een poosje geleefd op (toen nog) 500 gulden per maand. Dat vond ik soms echt armoede. Heel zuinig doen vond ik niet eens zo erg, van die leerschool heb ik nu nog profijt. Wel erg is het als er iets kapot gaat en je weet niet hoe je het moet betalen. En vastzitten in onprettige woonomstandigheden, waar je niet uit weg kunt door gebrek aan inkomen. Dat maakt dat weinig hebben omslaat naar een gevoel van armoede (wat mij betreft).

  Hier wisselt het inkomen (man is zzp-er, ik werk in loondienst). Van die 1850 euro zouden we het best redden met zijn tweetjes. Dat is inclusief hypotheekkosten van 800 euro (teruggave al verrekend) en kosten bedrijfsbus. Huur werkplaats zou misschien net niet lukken. Eigenlijk geven we naast de vaste lasten, zorgverzekering en huishoudgeld gewoon nauwelijks wat uit.

  BeantwoordenVerwijderen