donderdag 7 november 2013

Zelfgemaakte gehaktkruiden


Tja, dan wil je ouderwetse gehaktballen draaien en dan blijkt de gehaktkruidenmix op te zijn JIPPIE! Ik had altijd zo'n grote pot met rode dop en weggooien omdat je zonder pakjes en zakjes wilt koken is ook weer zo wat. Maar nu was die gelukkig helemaal leeg en moest ik wel een alternatief verzinnen: ga ik vanmiddag toch weer zo'n pot halen of anders??? Zelfmaken dus, op internet recepten gezocht van dé ultieme mix en deze trok mij over de streep vanwege de omschrijving dat deze in de buurt komt van "mijn" mix. En alle kruiden bleek ik gewoon in de keukenla te hebben staan :-) én geen commentaar gekregen dus deze mix is een blijvertje. Het is zo gemaakt en kost een fractie van zo'n pot die grotendeels uit vulmiddel bestaat met allerlei onnodige e-nummers. Nu aten we ballen van scharrelgehakt met zelfgemaakt paneermeel en kruiden plus een een eitje van de eigen Tokkies. Lang leve het zelfmaken!!! Het recept van dit overheerlijk ruikende mengsel vond ik trouwens op Smulweb waar nog veel meer kruidenmengsels beschreven staan. 


Gehaktkruiden

Een mengsel dat dicht in de buurt komt van de “Slagers-“ of Verstegen- mix heeft de volgendeverhoudingen. 

4 tl zout 
3 tl gemalen of vers geraspte nootmuskaat 
2 tl gemalen witte peper 
1 tl gemalen foelie 
1 tl gemberpoeder 
1 tl uipoeder 
1 tl gemalen koriander 
1 tl knoflookpoeder 
(eventueel 1/2 tl gemalen kruidnagel, maar niet iedereen houdt daarvan) heb ik weggelaten!!

Zo′n 3 a 4 theelepels zijn voldoende voor een pond gehakt. De rest kan bewaard (en eventueel nog aangepast) worden


1 opmerking: