vrijdag 22 november 2013

gezonde_noten
Noten zijn noodzaak! Niet alleen zijn ze goed om de trek te stillen, ook zijn noten bevorderlijk voor onze gezondheid. Maar als je dan eenmaal bij die kraam met noten staat, en je ziet al die soorten noten liggen, welke kun je dan het beste kraken? 

Noten gezond? Dat kan toch niet, gezien de hoeveelheid calorieën en vet? Om die reden worden noten vaak genegeerd. Jammer, want noten bevatten alle voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben. Denk aan eiwitten, vezels, onverzadigde vetten, vitamines en mineralen. Een handjevol noten per dag komt de gezondheid en je uiterlijk daarom juist ten goede. Hierbij moet je natuurlijk wel voor de ongebrande en zoutloze versie kiezen en het aantal noten beperken tot een handjevol per dag.

walnoten

Walnoten

Walnoten bevatten de meeste en beste antioxidanten van alle notensoorten en beschermen ons lichaam tegen cellulaire schade die bijdragen aan hart- en vaatziekten, kanker en vroegtijdige veroudering. Daarnaast zijn walnoten ook rijk aan omega-3 vetzuren die ontstekingen bestrijden. Als je geen liefhebber bent ben vis, is deze nootsoort ook geschikt als vervanger en krijg je toch gezonde onverzadigde vetten binnen. Tip: als je last hebt van menstruatiepijn, dan helpt het mangaan in de walnoot de pijn te verminderen.

amandelen

Amandelen

Amandelen bevatten zoals alle noten natuurlijk veel calorieën en vet, maar ook het antioxidant vitamine E (tegen huidveroudering en hart- en vaartziekten), calcium, fosfor, ijzer en magnesium. Bovendien bevat deze noot bijna net zoveel eiwitten als vlees en yoghurt en zijn ze goed voor huid en haar. De enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten zorgen voor een lager cholesterolgehalte. Leuk om te doen met amandelen: maak er amandelmelk van!

pecannoten

Pecannoten

Pecannoten bevatten samen met walnoten het hoogste gehalte aan antioxidanten en cholesterolverlagende bestanddelen. Daarnaast bevatten deze noten meer dan 19 vitamines en mineralen, zoals vitamine E en A, foliumzuur, calcium, magnesium, koper, fosfor, kalium, mangaan, zink. Reden om flink wat van deze noten in te slaan!

cashewnoten

Cashewnoten

Ook cashewnoten zijn goed voor de gezondheid. Ze zijn een bron van ijzer, magnesium, zink, fosfor en selenium. Volgens een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Neuron kan het magnesium helpen bij het verbeteren van het geheugen en beschermt het tegen leeftijdsgebonden geheugenverlies. Daarnaast passen cashewnoten goed binnen een dieet omdat ze voor een lang verzadigd gevoel zorgen.

hazelnoten

Hazelnoten

Hazelnoten kennen we natuurlijk als dé noot in chocoladerepen, maar wist je dat ze rauw ook heerlijk en supergezond zijn? Ze bevatten een groot gedeelte aan proteïnes, koolhydraten, vezels en mineralen zijn ze ideale vleesvervanger. Bovendien bezitten ze een grote hoeveelheid aan vitamine E.

Als je bij amandelen op het hyperlinkje klikt kom je weer op een andere pagina met het recept voor notenmelk én  notenhumus van het restpulp, erg leuk :-)

(bron:libelle.nl)

2 opmerkingen:

 1. Ik hoorde dit gisterochtend ook op radio gelderland. Ik geloof dat je met een dagelijkse portie noten je sterfkans met 20% kunt verkleinen!

  Ik ben dol op cashewnoten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Koop je de noten op de markt of koop je biologische noten?
  Wat is het verschil eigenlijk tussen noten van de markt of bio.
  Want volgens mij zijn ze alle twee goed.
  Hoe denken jullie daarover?

  BeantwoordenVerwijderen