vrijdag 20 september 2013

Gewijzigde financiële planning!

Vol goede moed waren we begonnen aan het extra rap aflossen van de hypotheek.......Maar aangezien we de spaarbuffer nu gevaarlijk zien slinken en de vooruitzichten kwa inkomen niet rooskleurig zijn wil JutMan liever de buffer extra hard aanvullen. Ik zag dat eerst niet zo zitten want ik ben liever van die schuld af (want dat is een hypotheek toch écht!) maar we zijn er uit: we gaan de buffer ophogen en de extra aflossing blijft beperkt tot de jaarlijkse belastingteruggaaf, die storten we dan in ene door. Zo lang ik nog een salaris heb word mijn loonbelasting verminderd met hetgeen ik nog tegoed heb van de belasting. Ik snap nog steeds niks van die regeling maar er schijnt in mijn ondernemerstijd teveel belasting ingehouden te zijn ofzo, ik heb de boel met een flink verlies afgesloten, ben op papier "virtueel" te hoog aangeslagen kwa inkomstenbelasting, heb het dus kennelijk niet "echt" teveel betaald?? en nu krijg ik dat alsnog terugbetaald maar dan moet het wel worden verrekend met mijn huidige inkomsten. Als ik dus geen inkomsten meer heb dan krijg ik ook niks meer terug omdat er dan niks meer tegen elkaar weg te strepen valt op papier...........ikkenietbegrijpenie :-( maar zo lang we het krijgen PRIMA!

JutMan's baan staat toch weer op losse schroeven want hoewel hij per 1 september net in vaste dienst is gekomen staan de volgende bezuinigings cq. onslagrondes alweer op de loer en hij zou daar zomaar bij kunnen zitten. Het bedrijf heeft aangegeven te gaan reorganiseren dus hij mag ook weer gaan nadenken over wat hij worden wil als hij later groot is en daarin dan een door hen betaalde opleiding gaan volgen. Het zal ws. wel iets ambachtelijks gaan worden. Iets managementsachtigs gaat het zeker niet worden, daar liggen ook in 't geheel niet zijn ambities en managers of iets in een bestuurslaag daarvan zijn er al VEELS TEVEEL!! Met een ambacht kan je iets maken, iets creëren. Iemand kan vanachter een buro lekker iets tekenen en verzinnen maar dan nog zijn er de poppetjes nodig die dat uiteindelijke product gaan maken. En als je het niet voor een ander kan maken dan in ieder geval voor jezelf en je naasten zodat je het niet hoeft te kopen! Ik weet nu al wat ik met mijn opleidingsbudget voor 2015 wil gaan leren haha die voor 2013 is net afgerond en voor 2014 heb ik al bevestigd gekregen. Ik start a.s. oktober al met mijn gedroomde Permacultuur jaar opleiding joepie!!!! Op naar een kleinschaliger en mens & milieuvriendelijkere economie.Mijn tegenargumenten voor het niet extra aflossen waren puur gericht op het niet meer willen hebben van "schuld". Nu moet je toch wonen en of je dan hypotheek of huur daarvoor betaald dat is om het even, woonlasten betalen moet je toch. Dan maar liever voor ons eigen huis want we willen hier absoluut niet vandaan. Ondanks dat we niet op goede voet leven met de meeste buren, we hebben hier een dermate vrijheid die we elders niet zouden hebben. Nu zijn de maandelijkse lasten op zich zijn geen probleem, ook al zouden we nu standtepee alleen van man's salaris moeten leven dan redden we dat. Maarrrr als de bezuinigingsdrift van deze regering doorzet en de WW zou verder uitgekleed worden, JutMan zou onverhoopt toch weer in de WW raken en ik geheel zonder inkomsten uit loondienst dan zullen we de buffer hard nodig hebben om iedere maand rond te komen. Je kunt zeggen, los die hypotheek af want dan heb je die lasten niet meer, maar daar heb je mijns inziens niks aan. Je kan dan je huis verkopen maar dan moet je weer wat anders, gaat daar je geld weer in zitten, heb je nog niks te eten en zijn we bovenal onze vrijheid kwijt. Dat word 'm dus niet en 2014 word voor ons daarom het jaar waarin we de buffer gaan spekken, beginnende met deze maand!
Ik heb JutMan verteld dat we dan wel weer "extreem" gaan!! Leven op een vast laag weekbudget, geen gezeur van makkelijk eten gewoon wat de pot schaft, en IK schraap nog wat van de vaste kosten af, hij laat zich te gemakkelijk iets extra's aanpraten. Ondermeer het UPC contract moet eraan geloven, het is allemaal leuk dat Film1 en Horizon maar ik zie het verschil niet en het kost alleen maar extra per maand, we zijn in een jaar tijd van € 58.00 naar € 71.50 gegaan, zondegeld.........Ook het vaste bellen gaat er weer uit. Instanties hoeven we nauwelijks meer te bellen en die enkele keer doe ik dan wel mobiel als het maar niet naar een 0900-nummer is. Die belkosten daar ben ik best pissig om want als je het los zou afnemen betaal je € 11.50 per maand exclusief de gesprekskosten maar als ik het schrap uit het totaalpakket dan scheelt het slechts € 2.50???? Maar toch gaat het eruit, ieder duppie is er één ;-) Daarnaast mag ik in oktober weer veranderen van verzekering. We betalen nu € 53.30 p.m. voor inboedel, opstal en aansprakelijkheid en ik denk dat ik daar ook nog wel iets op kan besparen door te switchen.

Vastigheid bestaat niet meer, leve de flex-economie..........en het dan ook nog gek vinden dat mensen in onzekere toestand de hand op de knip houden (als ze verstandig zijn tenminste........niet de mensen uit het programma Een dubbeltje op zijn kant die nog hevig in de ontkenningsfase zitten). Echt, het kan iedereen overkomen maar om nou labbekakkerig achterover te gaan leunen en te roepen dat je echt niet meer dan twee dagen WILT werken terwijl je een schuld van 55000 euro hebt daar begrijp ik niks van!


Keuzes, keuzes, keuzes..........daar valt of staat alles mee!

9 opmerkingen:

 1. Yup. Ik heb met verbijstering zitten kijken, de laatste keren. Niks voor mij! Nu heb ik 'makkelijk praten', manlief verdient genoeg - maar ook toen ik nog van 30 gulden in de week mocht rondkomen dacht ik er zo over. Boven je stand leven, je ogen sluiten voor de realiteit.. ik snap het nooit zo goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He, zit ik een heel verhaal voor janlvl te typen.... Nog een keer
  Telefoon kan je misschien omzetten naar simonly van simyo, 300 belminuten per maand voor 7 euro
  Verzekeringen zijn vermoedelijk wel goedkoper naar Inshared...
  En digitenne niet (tijdelijk) wat voor jullie? Kost een tientje ofzo.

  Hopen dat alles gewoon goed blijft gaan bij jullie en dat ontslag enzo jullie deur voorbij gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Digitenne wil manlief niet, beats me waarom niet....iets met trage internetsnelheid geloof ik :-(
   De rest ga ik inderdaad naar kijken.

   Verwijderen
 3. Ik betaal bij Inshared 17 a 18 euro per maand voor inboedel en opstal. Eensgezinstussenwoning in de hoofdstad met inwonend kind.
  Voor aansprakelijkheid betaal ik bij verzekervoordelig.nl een bedrag van (omgeslagen naar een maandbedrag) 2 a 3 euro per maand. Wel met eigen risico.

  Autoverzekering kost me 17 euro per maand en reisverzekering (ja, die hebben we nog met studerende kinderen) 5.50 euro per maand. Met minimale bagagedekking, alleen het hoognodige aan onverwachte ernstige ongelukken is gedekt (stoffelijke overschotten bergen enzo).

  Dus je zou met 21 a 22 euro per maand klaar kunnen zijn voor inboedel, opstal en aansprakelijkheid? Dat is de helft van wat je nu betaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig zit jij niet in de ontkenningsfase! Ik vind het leuk je blog te lezen. Ik ben ook lid van de zelfopgerichte hand-op-de-knip-club. Alleen maar eten kopen, niet met de mode mee doen (kleding afdragen) en alleen kopen wat je nodig hebt. Geen koopjes kopen of dingen OMDAT ze in de aanbieding zijn. Steeds denken: heb ik dat wel echt nodig. Ook als je sober inkoopt kun je héél lekker eten. Niet zomaar de kringloopwinkel bezoeken. groetjes, Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste is wel een klein valkuiltje :-)

   Verwijderen
  2. Dat laatste is wel een klein valkuiltje :-)

   Verwijderen
 5. Tip: je hebt het over veranderen van verzekeringen. Je krijgt nu 25 euro cadeaubon van bol. com per verzekering die je via moneymiljonair afsluit bij FBTO. Als je inboedel, glas, opstal en aansprakelijk bijvoorbeeld alle vier daar afneemt heb je 100 euro aan cadeaubonnen (+ het geld aan parels dat je van MM krijgt) Zelf vandaag ook overgestapt, voor één verzekering. Bij fbto zit je vrij goedkoop. Ik vind dit wel een mooie actie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Koningin Minima, toevallig zat ik ook net naar deze aanbieding te bekijken :-) we kunnen zo aardig wat besparen en krijgen dan ook nog 100 euro toe aan bol.com bonnen!! Ik ga het morgen even in orde maken, moet alle spullen er dan bij pakken, nu geen zin meer in.

   Verwijderen