vrijdag 26 april 2013

Wat zou het toch mooi zijn..........................

als mensen zouden leren hoe ze zelf dingen kunnen maken! Ik lees van mensen in de bijstand die door gemeenten worden ingezet om allerlei werkzaamheden te doen in ruil voor de uitkering. Op zich is daar niks mis mee als het maar geen verdringing opleverd van anders gewoon betaalde banen. Steeds meer grote winkelketens en bedrijven krijgen mensen uit de bijstand toegeschoven om het werk te verrichten waar ze anders gewoon sollicitanten voor zouden laten komen..................Vaak levert het die bedrijven een belastingvoordeel op en de uitkering moet toch worden betaald, of mensen worden op pad gestuurd om propjes te rapen, kauwgum weg te bikken of bewegwijzeringsborden schoon te poetsen, je mag dan de k*klusjes doen want die klussen zouden anders ook niet gedaan zijn door gewoon betaalde krachten, een beetje krom is dat wel dus.........Kan me voorstellen dat dit demotiverend werkt. Als iemand die in de WW zit op eigen initiatief een opleiding gaat doen om zijn/haar eigen kansen op een nieuwe baan te vergroten kan dit worden aangemerkt als "niet beschikbaar zijn voor werk"! Maar als dat werk er nu niet is...........wat is er dan op tegen om je blik te verruimen? Steeds meer mensen komen in de knoei met geld en zouden geholpen kunnen worden als ze vaardigheden worden aangeleerd waarmee ze meer met minder kunnen doen maar gelijk zouden deze mensen alvast de omslag in denken kunnen maken, op naar een mooie nieuwe samenleving waarin je weer dingen kunt betekenen ook of juist voor & mét elkaar. 

Ik heb nog niet zo lang gelden een collega gehad die een tijd werkeloos was (op dat moment werkten we in een sorteerhal) en zichzelf vrijwillig aanbood bij bv. een garagebedrijf om zelf te leren hoe ze simpel onderhoud aan een auto kon plegen, maar ook liep ze mee bij een tshirt drukkerij om te weten hoe zo'n proces verliep. Ik vond dat mooi om te horen en ze vertelde dat ze dat zo weer zou doen, vaardigheden aanleren waar ze iets mee kon.........dus waarom zouden mensen niet een tijdje uit zichzelf mee kunnen lopen op een kwekerij, naai-atelier, fietsenmakerij of garage om te ervaren hoe je zelf groenten kunt kweken (bij de Lidl hadden ze laatst zakjes zaad voor 19 cent!!), kleding kunt verstellen (écht, er zijn mensen die kleding wegbrengen om een knoop aan te laten zetten), bandenplakken en klein onderhoud aan een oud autootje met bezoek aan een autosloperij voor onderdelen.

Ik denk dat de mensch daar een stuk zelfredzamer door zou worden en kan niet is dood ;-)

4 opmerkingen:

 1. Brrr zoals je de werkverplichting omschrijft komt het wat mij betreft een heel eind in de richting van slavernij...

  Overigens vind ik tegelijkertijd dat het soms ook wel wat strenger mag. Ik bedoel maar dat ik ook niet altijd zin heb om te werken...

  Maar geef mensen wel iets van ruimte. Zinvol vrijwilligerswerk is uiteindelijk toch zinvoller dan iemand verplichten tot werk waar iemand zwaar ongelukkig van wordt, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik werk bij een bedrijf waar veel bijstandgerechtigden een traject "moeten" volgen om werkervaring op te doen. Dit varieert van 6 weken tot 3 maanden. Dit vind ik een goed initiatief en de mensen die ik spreek vinden het leuk om weer "bezig" te zijn. Even uit hun eigen omgeving en ontdekken dat er toch meer is dan thuis op de bank zitten. Dit zijn vaak wel lageropgeleide mensen die niet altijd door hun toedoen in de bijstand zijn gekomen.

  Hoe de regering het idd wil, is weer een heel ander verhaal! Dat riekt idd naar slavernij.... Ik heb zelf ook in de bijstand gezeten, gewoon omdat ik ging scheiden en geen baan had. Ik heb 3 maanden een soort van stage gedaan en dat was geheel onbetaald, met behoud van uitkering, om zo weer in een werkritme te komen en ervaring op te doen. Ik heb er wel mijn huidige baan aan overgehouden! Maar als ze me toen hadden uitgenodigd om kaugom te gaan prikken of andere vage k*klusjes, weet ik niet of ik zo enthousiast stond te springen om te beginnen..

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, hier wordt bijna alles zelf gedaan, brood en banket bakken, kleding vermaken, schilderen en timmeren, auto en fiets herstellen, groente verbouwen, energie opwekken. Gebruikte meubels herstellen, noem maar op, hier door hebben wij een redelijke vrijheid, werken eigenlijk alleen voor belasting en verzekingen en natuurlijk voor materiaal voor de reparatie, wij proberen zoveel mogelijk gebruikt toe te passen, en door ruiling of gratis te verkrijgen
  Uit noodzaak geboren, en als levens stijl voortgezet
  Vr gr jacky

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zou het best leuk vinden om op allerlei plekken stage te lopen. gewoon ervaring opdoen.
  Veel kan ik best zelf. Ik wil alleen nog veel meer leren

  BeantwoordenVerwijderen