vrijdag 1 februari 2013

De idioterie van groente

Groentes eten doe je natuurlijk volgens de seizoensgroentekalender dan ben je het voordeligst uit ook! En natuurlijk koop je ook niets aan voorgesneden of reeds schoongemaakte en gesneden groentes want dan word je pas echt genept. De spruitjes die de boer verkoopt voor zo'n 60 cent de kilo liggen voor bijna het dubbele op de markt, maar koop je een zakje geschoonde spruitjes รก 450 gram in de superdesuper dan betaal je zomaar omgerekend tussen de 6 en de 10 euro per kilo!! En dat allemaal omdat een machine het kontje eraf gesneden heeft. En dat gebeurd ook nog eens in het buitenland, dus de nederlandse spruiten komen praktisch schoon van het land, worden getransporteerd naar Polen of nog verderop om geschoond te worden en dan weer teruggetransporteerd in zakjes om hier verkocht te worden. Nou daar gaat je ekologische voetafdruk, het zijn inderdaad spruitjes van hollandse bodem maar die hebben wel een heeeeeeeele grote omweg gemaakt om op je bordje te komen :-( Of wat te denken van witte kool, dat is mooi goedkope groentepakketjes vulling. Gewoon een witte kool in de winkel kopen gebeurt hier schijnbaar niet zo veel, maar als de snijfabriek de grote kolen fijngesneden in een "wokmix" stopt (waar kool dus het goedkope hoofdbestandsdeel van is) dan levert die kool tig keer zoveel op. Kom op zeg, zelfsnijden is de boodschap!!!!!!! Kolen worden vaak per stuk verkocht dus zoek de grootste uit die je kan vinden. leg deze koel weg en je snijd zelf vele maaltjes wokmix voor een schijntje. Zet een bakje in de vriezer waar je iedere halve winterpeen of restje groene prei gesneden in opbergt en binnen no time heb je weer een maaltje wokmix klaar, zo handig! Stronken van broccoli of bloemkool geraspt smaakt trouwens hetzelfde als gewone kool en geen kip die dat in de gaten heeft als het gewokt is ;-)
 
Mijn inspiratiebron voor dit stukje was de uitzending van Wouter Klootwijk - De Wilde Keuken, van vanavond

13 opmerkingen:

 1. Volgens mij is een bio-witte kool 60 of 80 euro
  cent bij ah.
  Dat is echt niet duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het pas gedaan, prei, witte kool, wortelen, uien, vers gekocht, gesneden, met keukenmachine, in zakjes in diepvries. Het is niet alleen goedkoper, maar ook lekkerder. Want bedenk wel, buiten de gesneden of schoongemaakte groente, gaat er nog iets anders in het zakje. Want anders is het al verkleurd, voordat, het in de winkel komt. Toch merk je verschil. Of je vers invriest, of zo'n zakje koopt. Als je zelf invriest, zorg wel dat je gewassen groente, droog is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat van die spruitjes wist ik niet, wat triest!
  Gesneden groente koop ik nooit. Er zit regelmatig een witte kool in het bio-groentepakket wat ik afneem. Vind het toch al niet zo'n inspirerende groente, maar de handel verdient er blijkbaar goed aan als ik het zo lees.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Spruiten haal ik bij de boer vers gerooid en schoon,1 kilo voor een euro.
  Met aardappels en kool doe ik dit ook.
  Betere kwaliteit en het geld gaat direct naar de boer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. natuurlijk is zelf snijden veeeel voordeliger,maar toch koop ik ook wel eens voorgesneden groentes omdat wij maar met zijn tweeen en af en toe drieen zijn, en als je dan groente koopt om zelf te snijden dan heb je veel te veel, je kunt het natuurlijk invriezen ,maar ik vind wokken met ontdooide groente lang zo lekker niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn ook met zijn tweeen, maar met een goede koelkast (wij hebben een lade waarin de groenten 2-3 keer zo lang goed blijven - ideaal!) kom je een heel eind.

   Beetje slim plannen en soms dingen 2 dagen achtereen eten en je komt een heel eind. Of natuurlijk gewoon je halve witte kool (of whatever) delen met een ander klein huishouden.

   Verwijderen
  2. 2 dagen achtereen hetzelfde eten levert hier te veel gezeur op ,daar heb ik niet zon zin in en delen met een ander klein gezin is geen optie ,want in de omgeving alleen grotere gezinnen.wel probeer ik de groente af en toe te verwerken in een soep, dan is ingevroren groente geen bezwaar-

   Verwijderen
  3. Wij eten soms wel drie dagen achter elkaar witte kool zonder dat er iemand klaagt.
   B.v.: De eerste dag als salade met appel en rozijnen en een zelfgemaakte (gember)dressing, de tweede dag met restjes wortel, prei, ui e.d. in de wok en de derde dag als stamppot (witte kool en rode paprika paar minuten roerbakken en dan door grof gestampte aardappelen, heerlijk!!

   Verwijderen
 6. Dat van die stronken van de broccoli en de bloemkool vind ik een heel goed idee! Dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nooit aan gedacht om op deze manier ook de stronken te gebruiken, goed idee. ik gebruik trouwens ook het kookwater van groentes om bouillon mee te maken.

   Verwijderen
 7. Hier ook twee nul-graden lades in de koelkast, inderdaad ideaal! Even een vraagje over de groenten in de diepvries doen; kunnen kool en wortel e.d. er gewoon rauw in? Of moet het even geblancheerd worden? En is het dan het beste om ze al geraspt/gesneden in te vriezen, of zo heel mogelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. PS, ik vries het rauw maar wel al geraspt of gesneden in. Als je dan bv. nasi of bami maakt en de groentes nodig hebt kun je zo een zakje bevroren en al meewokken.

   JutVrouw

   Verwijderen
 8. ok, bedankt voor de tips, ga het ook zo doen met restjes.

  groetjes,
  peggy-sue

  BeantwoordenVerwijderen