dinsdag 6 november 2012

Zelf repareren

Overal in het land ontstaan Repair Café's, kennelijk dringt eindelijk het besef door dat je toch echt beter je spullen kunt repareren (en onderhouden!) zodat je het kopen van een nieuw exemplaar weer even uitstelt. Dat is goed voor je portemonnee én belangrijk voor het milieu. Er zijn lieden die beweren dat je beter gelijk maar over kunt gaan tot het aanschaffen van een superdeluxe nieuwe turbo AAA+++ koelkast  ook al is de jouwe nog niet af, want daarmee bespaar je energie, ja leuk ik ben die mening niet toegedaan. Ik vind het van de zotte om iets goeds werkends dan zomaar naar de schroot te brengen, dat leid alleen maar tot meer afval wat vaak helemaal niet zo goed gerecycled word als men wel zegt................. als het echt stuk is dan is het vroeg zat! Die energiebesparing haal je dan maar weer elders weg. Maar als je dan gaat repareren is het de vraag of het überhaupt opengemaakt kan worden óm te repareren?? Die plastic rommel van tegenwoordig is er niet meer op gemaakt om te repareren, maar daar laat je je natuurlijk niet door afschrikken..........Als ook die hobbel genomen is komt de volgende vraag: waar haal in de onderdelen en hoe doe ik het??? Dan komt YT weer om de hoek kijken met pracht instructiefilmpjes zoals hier voor mobieltjes:
Hier nog wat adressen voor onderdelen en andere handige tips en als je googled op handleidingen vind je nog veel meer bruikbare info, suc6!


Andere interessante websites met tips i.v.m. repareren:

• www.repaircafe.nl/forum/
• www.ifixit.com
• www.platform21.nl/page/4394/nl
• www.klusidee.nl/forum/
• www.doehetzelven.nl4 opmerkingen:

 1. Ik heb ontzag voor reparateurs. Het moet wel erg kapot zijn, voordat ik denk dat IK het beter kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben veel dingen tweedehands: vaatwasser, keukenmachine, mobieltje. En die dingen gaan echt niet zomaar de prullenbak in als er een onderdeel kapot gaat of het ding het om mysterieuze redenen niet meer doet.

   Met YT / google en voorzichtig openschroeven (met eventueel nog wat meer YT en googelen...) kom je echt een heel eind.

   Het is gewoon een kwestie van proberen.

   Mbt de genoemde koelkast: ons ouwetje was op en ik moet zeggen dat ik achteraf wel schrok hoe snel ik de kosten van die nieuwe A+++ terug verdien. Dat scheelt per jaar echt een flinke slok op een borrel qua electriciteit (ouwetje was wel 30 jaar oud en sloot niet goed meer).

   Verwijderen
 2. Bedankt, heb de links meteen opgeslagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons wordt zoveel mogelijk gerepareerd door ons zelf of een ander. In Nederland is het al gauw gooi maar weg, wij zeggen altijd waarom. In Roemenië hebben we een kennis op de markt die boormachines enz. repareert dus de mannen brengen daar nogal eens hun apparaten naar toe. In Genoeg staat vaak ook een stukje over het repaircafe. Eigenlijk was het vroeger heer gewoon om dingen te repareren en op te gebruiken tot het echt niet meer kon of op was.

  BeantwoordenVerwijderen