woensdag 15 augustus 2012

All about the money


In de afgelopen weken heb ik opnieuw het huishoudbudget onder de loep genomen en vastgesteld op 65 euro per week. Dat is zo'n 15 euro meer als de afgelopen jaren en de grootste kostenpost hierin zijn de kosten van vlees. Ik wil nl. proberen alleen nog maar scharrelvlees te kopen en misschien zelfs 1 dag per week een geheel vegetarische variant neer te zetten. Ook kaas kost een aardige duit maar dit is altijd de voordeligste kiloknaller van de super. Het kopen van scharrelvlees lukt al aardig, de afgelopen weken heb ik alles met 35% korting kunnen bemachtigen en het gaat na aankoop direct in porties de vriezer in. Groentes komen veelal van de tuin die nu leuk begint te produceren (er zal nog wel het een en ander aan het aanleggen van een wintervoorraad gedaan moeten worden), verder een wekelijkse portie fruit (van de markt), wat melk en yoghurt en randzaken als koffie, fris en iets lekkers voor het weekend. Aan verzorgings/schoonmaak artikelen besteden we niet al te veel want het benodigde (af)wasmiddel, shampoo, scheerspul en tandpasta scoor ik bijna altijd voor niks. Als het wasmiddel ooit opraakt maak ik het fijn weer zelf, kost een drol en wast een berg! Ik heb in mijn vakantie giga kunnen scoren met de LIHLbonnen, o.a. 7 zakken met vaatwastabs en ik heb niet eens een vaatwasser :-)) deze kon ik begaan voor 77 cent per stuk en gaan in de boodschappendoos voor oudste Jutter. Als ze straks écht uit huis gaan vind ik het leuk om een soort survivalpakket mee te geven in de vorm van een grote doos met allerlei boodschappen en leuke dingen dan kunnen ze effies vooruit. Het word bij elkaar gesprokkeld met kortingsbonnen, afprijzingen, GTA's enzovoorts en word al een aardige berg. Ook onze eigen voorraad wasmiddel, wasverzachter, scheerschuim, tandpasta en toiletverfrissers zijn weer aardig aangevuld voor niks, en niet te vergeten de 4 potten Oil of Olaz! Oeps ik ben vast de schrik van de supermarktmanager <LOL> O ja, nog 4x Fanta voor 25 cent per fles, koffiemelk heb ik 10x binnengekregen, en nog wat leeswerk her en der, och ik had er weer skik in ;-) Dan nog wat portvrije enveloppen gevonden, altijd handig, en 4 niet gestempelde postzegels en dat was het wel weer even.............

Dan van een heel ander kaliber: mijn oudedagsvoorziening, hét pensioen! Ik heb in mijn werkzame leven totnogtoe voor tig verschillende bedrijven gewerkt met dito pensioenfondsen waar ik tot voor kort nooit iets van hoorde. Maar ach het gaat zo slecht met ze, dus mijn pensioentje moet bijgesteld worden en daar worden allerlei noodplannen voor bedacht maar of ik maar niet op al teveel wil rekenen tegen de tijd dat ik er van zou kunnen genieten??? Nu moet ik nog zo'n 20 jaar.............Van één kreeg ik bericht dat als ik dé leeftijd had zou ik het prachtbedrag van TRRRROMGEROFFELLLLLLLLL wél 1 hele euro op jaarbasis ontvangen tot aan mijn dood. Nou daar kunnen we een deur van intrappen me dunkt. Maar als ik het nu in ene afkoop dan krijg ik wel mooi € 9.50, die brief is dus nu de deur uit! Van een ander fonds heb ik het al binnen dat was € 34.00 en die van mijn huidige werkgever ziet er leuk uit maar gaat er vanuit dat ik daar tot aan mijn pensioen blijf werken, dat zou ik wel willen maar weet nu al dat dát niet gaat lukken dus ook die opbouw word ooit onderbroken en stokt. Maar de mooiste is die van de tijd dat ik bij de bakker werkte vroegûh, ben daar begonnen met een zaterdagsbaantje en heb er een x aantal jaar fulltime gewerkt, ook dat fonds stuurde mij een brief dat ik over 20 jaar op jaarbasis zo'n 400 euro bruto zou ontvangen, de hoogste tot nog toe. Leuk, maar ik heb er écht zó géén vertrouwen meer in, wat is dat geld tegen die tijd nog waard? Als het er nog is.......die fondsen goochelen maar an en beleggen dat het een lieve lust is en dat gaat maar al te vaak fout. Ik beleg liever zelf maar dan wel ons eigen brood en heb dan ook besloten ook deze NU af te kopen. Mail gestuurd of dat kon, dat was geen probleem, kreeg keurig een brief thuis met de totale bruto afkoopsom wat een hele mooie start voor een eigen pensioenspaarpot is!!! Ik hoef niet bang te zijn dat dit gevolgen heeft voor toeslagen of dergelijks want die hebben we toch niet. Klaar met dat gesodemieter, we hebben nu een aparte spaarrekening hiervoor geopend en besloten ieder jaar zelf hiervoor 1000 euro te sparen, dat is zo'n 85 euro per maand wat prima te doen is en levert over 20 jaar een mooi eigen extra centje op. Dit staat dus los van de extra hypotheekaflosspaarekening en de gewone bufferspaarrekening. 't word nog 's wat met al die potjes, net als de Brabantiabak maar dan nieuwerwetser :-))


En die bufferspaar kreeg deze week nog een zeer onverwachtse boost: er vielen diverse blauwe brieven op de mat met definitieve aanslagbedragen van € 0.00 en ook JutMan kreeg bericht dat ondanks eerdere berichten omtrent een evt. naheffing dit geen staartje zou krijgen en deze stond dus toch ook op € 0.00 hallelujah. Maar de laatste was de mooiste: deze sloot af met een nooit verwachtte teruggave die al uitgekeerd is ook. Een prachtafsluiting van een roerige periode, het lijkt toch wel een beetje Sinterklaas ;-) We snoepen hier een klein beetje vanaf om hout te kopen voor een mooie kippenren. Want helaas is er toch gister een kip gesneuveld, ten prooi gevallen aan de buizerd die haar aanzag voor kriel maar ze bleek toch veel te zwaar om mee te nemen, hij moet vast naar Spec(ht)savers!! Dus in 't schemerdonker de kip nog begraven en JutMan ziet nu toch ook wel in dat er ter bescherming een ren moet komen. Hij houd niet van beessies in kooien en ze mogen nu vrij scharrelen op 1200m² maar dit vind hij ook weer zo wat. Als we er zijn mogen ze los maar zijn wij te werk dan moeten ze de ren in. Wordt vervolgd..............

7 opmerkingen:

 1. Lekker bezig! En echt, wat een idioten bij die pensioenfondsen. Kreeg het overzicht vorige maand met een netto resultaat op beleggingen van 300 euro. In de MIN! Geen idee wat voor kleuters ze met mijn geld aan het gokken hebben gezet maar net als jij heb ik er ook echt geen vertrouwen meer in dat dit goedkomt. Mooi dat je je pensioenen kan afkopen je kan het maar beter in je eigen beheer houden inderdaad.

  Zonde van je kip, hopelijk staat de ren er snel. Wel goed dat je het memoreert want mijn kuikenkipjes lopen hier ook meest los, maar ik heb ook wel eens een sperwer net niet in mijn haar gehad toen ik de was op aan het hangen was. Die spuugt ook niet op kip denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn pensioenopbouw is op dit moment een gigabedrag van €11. Maar eigenlijk heb ik er echt geen vertrouwen in. zodra het hier wat makkelijker gaat, dan ga ik er ook gewoon zelf voor sparen. De tijd heb ik aan mijn kant, ik moet nog wel 40 jaar werken. Als ik daarvan 30 jaar zelf extra kan sparen, dan komt het vast wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het erg dat je niet kunt kiezen wat er met je EIGEN pensioengeld moet gebeuren.

  Ben zelf tegen beleggen (behalve idd van brood), maar of ik nou wil of niet: al m'n zelfafgedragen pensioengeld wordt belegd.
  En met wát een resultaten idd.... als het gespaard was, dan hadden we nog wat...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoe kom ik ook aan lihlbonnen?
  Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Wendy, die moet je per toeval thuisgestuurd krijgen je kunt je nergens ervoor opgeven helaas..........Of via MP of ruilsites.

   Verwijderen
  2. oke. Ik heb de site wel gevonden en heb me aangemeld. Wie weet krijg ik ze ook:). Wendy

   Verwijderen
 5. Ik moest er eerst niet aan denken maar ben er wel achter dat al die potjes voor ons toch het beste werkt. En de buizerds zijn echt op kippenjacht in blogland; bij jou al het tweede blogkipje wat in de klauwen kwam, sneu!

  BeantwoordenVerwijderen