dinsdag 26 juni 2012

Wat een idioterie toch weer..................

Homeopathie dreigt uit de schappen te verdwijnen

(Vereniging Homeopathie) Bekende homeopathische zelfzorggeneesmiddelen, zoals Nisyleen, Cinuforce, Oscillococcinum en Spiroflor SRL gelei, dreigen uit de schappen van de apotheken en drogisterijen te verdwijnen. Minister Schippers van Volksgezondheid wil niet dat nog langer op verpakkingen en in bijsluiters van homeopathische geneesmiddelen vermeld staat waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Zonder deze informatie wordt het de consument onmogelijk gemaakt om een geschikt product te kiezen. Gebruikers en leveranciers van homeopathische geneesmiddelen luiden bij de Tweede Kamer de noodklok om te voorkomen dat de regeling van minister Schippers per 1 juli wordt uitgevoerd.

Homeopathische geneesmiddelen zijn populair in Nederland. Er worden jaarlijks 4,5 miljoen verpakkingen van verkocht. In driekwart van de huishoudens is een homeopathisch geneesmiddel aanwezig. Uit onderzoek van Synovate blijkt dat 20% van de Nederlanders een duidelijke voorkeur heeft voor het gebruik van homeopathische geneesmiddelen als zij last hebben van eenvoudige gezondheidsklachten waarvoor doktersbezoek niet nodig is. Slechts 24% van de bevolking gelooft (helemaal) niet in homeopathie. Voor zelfzorgproducten die de consument op eigen gezag zonder recept aanschaft, is het essentieel dat op de verpakking te zien is waar het geneesmiddel voor gebruikt kan worden. De consument kiest aan de hand van de toepassing voor het product dat het beste past bij de kwaal. Als op homeopathische geneesmiddelen niet staat waarvoor het toegepast kan worden, zullen deze producten niet gekocht worden met als gevolg dat ze uiteindelijk uit de schappen zullen verdwijnen.

Achtergrond
De Europese wetgeving biedt voor homeopathische geneesmiddelen de mogelijkheid om de toepassing ervan op een andere manier te onderbouwen dan voor reguliere geneesmiddelen gedaan wordt, dus zonder klinische onderzoeken. Het mag dan niet gaan om levensbedreigende ziektes, maar alleen om eenvoudige gezondheidsklachten, zoals griep, verkoudheid, hoesten, hooikoorts, huidirritatie, spier- en gewrichtspijn, nervositeit, darmkrampjes en wratten. Nederland was het eerste land in Europa dat van deze mogelijkheid gebruik maakte, gevolgd door steeds meer Europese landen. Minister Schippers wil daar een einde aan maken.

Rol Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland
De Vereniging Homeopathie oefent momenteel politieke druk uit om dit onderwerp op de agenda te krijgen. Daarnaast heeft de Vereniging Homeopathie middels het versturen van een persbericht de pers benaderd. Ook zal de Vereniging Homeopathie met het oog op de nieuwe verkiezingen politieke partijen wijzen op het belang van een goede toegankelijkheid van homeopathie in Nederland.

Bron: Vereniging Homeopathie    

en weer waart de betutteling van de burger verder.....................................fijn zo'n minister die beslist dat homeopathie en mogelijk andere alternatieve geneeswijzen voor het "gepeupel" maar onzin is, -  want slechts 24 procent van de bevolking "gelooft" er maar in-. Ja en?? Geloven doe je in de kerk!!!!! En die bestaan ook bij bosjes, prima ik kan daar zelf voor kiezen. Wat moeten we dan met de ooit ingestelde vermelding van een Uiterste Houdbaarheids Datum of tenminste tot??? Die is er niet opgekomen voor jou & mij hoor, maar in dienst van de commercie zodat bij de minste geringste twijfel het product maar weggegooid kan worden zodat we weer nieuw kopen.......die kan er dan ook wel vanaf dan leren we tenminste weer ons eigen gezonde verstand te gebruiken. Dat inzicht is nu kennelijk ook bij een hoogleraar gekomen die nu roept dat "de consument" maar eens moet afleren zo naar die datum te kijken. Huhh hebben wij daar zelf om gevraagd dan???  (sorry heb even geen bronvermelding, stond vandeweek in de krant) Ik kocht laatst nog heerlijke ├ęchte oude kaas met 35% korting want dat zat tegen de datum aan, mij best. Of zout over datum, limonadesiroop wat stijf staat van de suiker over datum........ARGHHH

7 opmerkingen:

 1. Belachelijk he? Het gaat er toch om dat mensen beter worden en niet met welk middel. Big Pharma heeft goed zijn best gedaan in elk geval. Ze weten in elk geval wel waar de prioriteiten liggen in Den Haag en dat is niet bij de patient maar bij de pillenindustrie. Vreselijk gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tja ze moeten toch wat doen om je je blauw te laten betalen voor medicijnen die je alleen bij een apotheek kunt halen, want daar word flink aan verdiend door de artsen en zorgverzekeraars.is minister schippers ook niet degene die verzonnen heeft dat tandartsen zelf de prijzen mogen bepalen.ook al zon lekkere manier om mensen nog meer te laten betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach zolang die industrie zelf het verschil nog niet weet tussen Homeopathie en Fytogeneeskunde (op plantaardigebasis zoals: Nisyleen, Echinaforce etc.) vind ik ze niet betrouwbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schippers moet je helemaal niet proberen te volgen. Die zweeft. Met de voortzetting van het Elektronisch Patienten Dosssier heeft ze nog harder geklungeld dan haar voorganger Klink. Ik zag haar gisteren kwebbelen in Nieuwsuur, marktwerking in de tandartszorg moet toch gewoon doorgaan, al kan het niet. Tandartsen geven aan niet gediend te zijn van patienten die voor een goedkopere behandeling gaan shoppen (onbekend met de patient, geen dossier van tandheelkundig verleden). Maar volgens de minister die geen arts is, moeten tandartsen daar maar gewoon even over heen springen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dus ruim een kwart van de mensen 'gelooft' erin? Volgens mij is dat meer dan in welke politieke partij dan ook.
  Doe mij maar homeopathisch in plaats van pillen van chemische makelij. Zelfs mijn huisarts heeft er een voorkeur voor.
  En als je dan niet meer weet waar hey voor te gebruiken is, moet je weer gaan vertrouwen op personeel in de winkel. En eerlijk gezegd heb ik er dan hier weinig vertrouwen in.....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja... schippers heeft ook het stoppen met roken uit het zorgpakket gehaald, ze steunt de tabakslobby en vindt dat mensen met een verstandelijke en / of psychiatrische het maar uit moeten zoeken.

  Verbaast me dus niks dat ze weer iets achterlijks heeft bedacht.

  Mogelijk de meest inhumane minister van volksgezondheid die we ooit hebben gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik bedoelde mensen met een verstandelijke en / of psychiatrische beperking (liet even een woord weg hierboven).

  BeantwoordenVerwijderen