Things-I-want-To-Do ;-))

woensdag 25 april 2012

YES! We can..............

Til die tegel uit je stoep, hang bakken voor je raam,
deel het plantsoentje voor je deur anders in............maar doe!!!!
Al zou iedereen maar een heeeeel klein beetje zelfvoorzienend
worden ( én delen ) dan zou de wereld er écht heel anders uitzien.
De knop moet om NU!!!!!!!!


Transitiedag als wapen tegen de crisis

kitchen garden
Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

(Duurzaam Nieuws) Geef iedereen een dag per week vrij om zijn eigen voedsel te verbouwen. Daarmee los je drie problemen tegelijk op: mensen worden minder afhankelijk van de drie dagen voorraad in de supermarkt, de werkgelegenheid vaart er wel bij en iedereen voelt zich een stuk beter en minder gestresst. Dat stelt Andrew Simms, directeur van de new economics foundation.

Onze samenleving is zo kwetsbaar geworden, dat we op elk willekeurig moment maar negen maaltijden verwijderd zijn van anarchie. Want dat is de voorraad van de gemiddelde supermarkt: drie dagen. En er hoeft maar een kleine kink in de logistieke kabel te komen, of de economie staat stil, terwijl niemand meer in staat is om voor zich zelf te zorgen. Tijdens een staking van benzine-transporteurs in 2000 in Engeland werd dat pijnlijk duidelijk.

Simms pleit er dan ook voor om maatregelen te nemen om de samenleving veerkrachtiger te maken, beter bestand tegen dit soort ongemakken en tegen echte calamiteiten als gevolg van economische en ecologische crisis.

Want terwijl de ene helft van de bevolking zich drie slagen in de rondte werkt, kan de rest niet aan het werk komen. Tegelijk heeft het consumptiemodel mensen volledig afhankelijk gemaakt van beschikbaar aanbod en zijn hun vaardigheden om dingen zelf te doen of te maken vrijwel verdwenen. En ondertussen worden we steeds afhankelijker van buitenlanden die steeds minder bereid zijn om anderen te helpen in geval van problemen.

Met een vierdaagse werkweek denkt Simms een groot deel van deze problemen te kunnen ondervangen. De vijfde dag kunnen we dan besteden aan het opnieuw verwerven van vaardigheden die ons onafhankelijker maken. Zoals tuinieren en een deel van ons eigen voedsel verbouwen. Of het repareren van spullen, zodat minder nieuw gekocht hoeft te worden, wat geld, grondstoffen en energie bespaart.

De Amerikaanse staat Utah heeft dat in 2008 gedaan. Met gelukkiger en gezondere mensen, miljoenen dollars besparing en 14% minder CO2 uitstoot als gevolg. Een wekelijkse Transitiedag is blijkbaar zo gek nog niet.

Andrew Simms in The Guardian
Bron: www.duurzaamnieuws.nl / www.earthmatters.nl

4 opmerkingen:

  1. Ik vind dit echt een prachtig idee. In opstart lijkt het me lastig, maar als mensen eenmaal merken hoeveel voldoening je krijgt als je een bord met eigen gekweekte groente op tafel kan zetten, dan is dat dagje werken minder echt iets wat je prima kan missen.
    Ik probeer zelfs op 3 hoog, op mijn balkonnetje en op mijn vensterbank eigen groente te verbouwen. Het kost wat aanpassing naar de soorten, maar leuk is het zeker.
    Hopelijk kan ik volgende zomer groente van mijn eigen volkstuintje halen. Dat staat al tijden op mijn verlanglijstje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een raar idee eigenlijk dat we zo kwetsbaar zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb je vandaag misschien het programma Boeken gezien van de VPRO? Boekbespreking was het boek Grond van Jan Hendrik Bakker n.a.v. de themaweek Leve de stad.
    Deze man had het ook over het transitiesysteem. Hoe het is gekomen dat we in monotome steden leven en het geluk buiten gaan zoeken. Dat mensen met een volkstuin de gelukkigste mensen van nederland zijn door buiten te zijn, door functioneel met groen om te gaan, en door het functionele groen weer naar de stad te halen.
    Het lijkt me een fijn boek om te lezen en daarom heb ik het vast op mijn verlanglijstje gezet. Misschien ook iets voor jou?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor de tip! Helaas kon ik dat programma niet zien want ik moest werken maar ik ga 'm zeker aanvragen. Zelf hebben we 'm niet :-(

    BeantwoordenVerwijderen