maandag 23 april 2012

Na de uien en aardappelen


gaf nu een teler van rode kolen zijn handelswaar gratis weg..................


Zijn schuren liggen vol met duizenden kolen de hij aan de straatstenen niet kwijtraakt als gevolg van overproductie elders en de dramatische prijs die hij er hier nog voor kan vangen. Zometeen moet hij alles WEGGOOIEN maar dat gaat hem aan 't hart dus ging hij langs de deuren voor een ludieke actie.

We vliegen rode kool in vanuit Verweggistan terwijl de hier op eigen bodem geteelde waar gewoon ligt weg te rotten??? Please doneer het dan aan de voedselbanken, zij schreeuwen om verse waar................en dan nóg zijn er politieke partijen die zeggen dat er geen voedseloverschotten meer zijn.

De voedselbanken die niet worden gesubsidiëerd, en die ondanks dat gewoon draaien op bergen vrijwilligers, misschien maar beter ook zonder al die bemoeienissen van bovenaf. Terwijl er gewoon een EU potje voor is hè, een pot waar NL ook een fikse bijdrage aan levert om voedselbanken in het buitenland te steunen maar waar géén euro uitgehaald/aangevraagd word voor de eigen voedselbanken alhier want : "wij hebben hier geen armoe"!!!!! Net als met de steeds meer opduikende kledingbanken: zaterdag is er een geopend bij ons in de gemeente maar géén duppie hulp van diezelfde gemeente komt daar aan ten goede. Dat wil de gemeente niet want het is beschamend dat dit kennelijk nodig is en dus steken we liever onze kop in het zand! Maar wel wordt er weer met een royaal gebaar 150.000 euro gedoneerd aan een spektakel vanwege de "stads"rechten die wij dit jaar 200 jaar geleden van Napoleon hebben gekregen. Dit "feest" wordt georganiseerd door commerciële plaatselijke horeca ondernemers maar zou onze "stad" goed op de kaart zetten............pffff. Een kaartje om naar de optredende toppers?? te mogen kijken & luisteren kost slechts 35 euro, not me. Als ik er al heen zou gaan bv. voor de muziek (echtniet....veels te druk en ik hou niet van zuipen) dan zoek ik wel een plekje buiten het hek langs de kade, neem zelf m'n drinken mee en hoor toch alles :-)) Of wat te denken van het onzalige idee om de bewegwijzering ineens te gaan veranderen. Onze gemeente bestaat uit oorspronkelijk 7 dorpen die zijn gefuseerd in 1974 (nog nooit heb ik gezegd dat ik uit ....stad kom). Al die jaren staan de aparte dorpsnamen vermeld op de bewegwijzering, wat het zoeken vergemakkelijkt als je van buiten komt, maar nu heeft een ambtenaar bedacht dat die borden allemaal moeten worden vervangen. Niet omdat de borden op zijn of onleesbaar maar het staat wel hip. Dus kom je straks naar hier en zoekt de Stationsstraat, veel plezier we hebben er meerdere...........Men gaat er op het gemeentehuis vanuit dat iedereen wel een BepKlep (navigatie) heeft  dus makkelijker kunnen ze het niet maken. De hele operatie kost een slordige anderhalf miljoen geloof ik..........ach peanuts in een tijd waarin er plenty (NODIG) is GRMBLL

Tja, ik hoop toch niet dat onze gemeente heeft gelezen wat de gemeente Buren heeft bedacht om op energie te besparen: de straatverlichting gaat eruit. Licht van lantaarnpalen geeft volgens hen een schijnveiligheid, je kunt toch ook alles zien bij maanlicht?? Mocht je het er niet mee eens zijn dan mag je zelf een lantaarnpaal leasen zodat deze behouden blijft, kost de burger 1050 euro vooraf te betalen  (bron: een zaterdagskrant ik meen de VK of Trouw??)........Maar in het kader van het afstoten van gemeentelijke taken kan het altijd nog gekker: vorige week mocht ik zelf voor handhaver spelen! Ik stond weer op de locatie waar het altijd fout gaat met parkeren en wij moesten er staan met de trailer voor school. Dus maar weer de gemeente gebeld, gevraagd doorverbonden te worden met handhaving maar dit lukte niet want ze waren "allemaal" in bespreking ZUCHT, waarop de vriendelijke mevrouw vroeg om welk kenteken het ging, dit gaf ik door. Na enkele minuten kwam ze terug aan de telefoon en gaf mij het adres van de bewoner door met de mededeling dat ik er zelf maar even op af moest stappen, als het niet lukte moest ik maar weer terugbellen. Ik zei perplex - ja dat doe ik wel even - waarop de chauffeur van de trailer zei dat ie wel even met me meeging, you never know........Het ging wonderwel prima, na een heleboel gebel op het bellenbord en niet begrijpend gehakkel haalde de eigenaresse van de auto deze weg (geen excuus ofzo, ze had het bord wel gezien maar ach het gold niet voor haar kennelijk........) Achteraf dacht ik "dit had ik nooit moeten doen" maar ja stel maar eens 200 leerlingen teleur voor de zoveelste keer, maar dit is echt de limit, nu pakte het goed uit maar daar ben IK toch niet voor ingehuurd?


Hier nog een stukje over het voedselbanken debacle:

***

Dertien miljoen Europeanen zouden afhankelijk zijn van voedselbanken in hun land. Jaarlijks levert de EU zo’n 175.000 ton voedsel aan de lidstaten ter ondersteuning van die banken, maar dat hulpprogramma komt nu in het gedrang door een beslissing van het Hof van Justitie, in Luxemburg.

Al meer dan vijftien jaar bestaat in EU-verband het PEAD-programma. Dat programma was opgezet in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid om de landbouwoverschotten op een zinvolle manier te verwerken (o.m. de legendarische boterberg en melkplas). De bedoeling was ook op die manier een bijdrage te leveren aan de voedselzekerheid in Europa. In de loop van de jaren echter werden de landbouwoverschotten kleiner, en ook binnenlands gingen de supermarkten blijkbaar efficiënter om met de verwerking van voorraden (al zou je daaraan twijfelen als je de recente cijfers ziet over de hoeveelheden voedsel die jaarlijks worden weggekieperd). Om de zo ontstane tekorten aan te vullen ging de EU zelf voedsel aankopen om dat naar de voedselbanken te verdelen. Het jaarlijkse budget dat voor dit hulpprogramma wordt ter beschikking gesteld bedraagt momenteel zo’n vijfhonderd miljoen euro, maar door het verbod van het Hof van Justitie op die extra aankopen zou vanaf nu nog maar een vijfde van het aanbod van vorig jaar beschikbaar worden. GroenLinks vroeg deze week in het Europees Parlement om een overgangsprogramma en om een nieuw Europees programma voor armoedebestrijding. De Commissie zou die oproepen steunen.

België maakt gretig gebruik van PEAD. Het ontvangt zo’n vijfduizend ton voedsel uit dit hulpprogramma, oftewel 41% van wat binnenlands door de voedselbanken verdeeld wordt. Nog negentien andere van de zevenentwintig EU-lidstaten doen een beroep op PEAD, soms behoorlijk substantieel (bv. Polen 91%, Italië 69%, Hongarije 84%, Frankrijk 34%). Nederland weigert al jaren een aanvraag te doen voor voedselsteun. Recent nog verklaarde staatssecretaris Bleker dat voedselhulp geen onderdeel is van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en dat het overigens helemaal geen zaak is voor de EU, aangezien sociaal beleid uitsluitend de verantwoordelijkheid is van de lidstaten.

Pour la petite histoire, in juni nog was GroenLinks er ook geen voorstander van dat Nederland een beroep zou doen op PEAD. Europarlementslid Marije Cornelissen zei toen: “Laat Nederland eerst maar eens de zwaksten ontzien in het kabinetsbeleid, voordat het overgaat tot voedselhulp uit de EU. Nederland heeft daar een verantwoordelijkheid als rijkste lidstaat.”

met dank aan: http://www.durieux.eu/blog?page=1
***


6 opmerkingen:

 1. Wat nu als de overheid die overschotten bij de nederlandse boeren eens zou opkopen (voor een fatsoenlijk bedrag) met geld uit dat potje?
  Het lijkt me een vrij simpele rekensom eigenlijk. De boeren produceren teveel, omdat er teveel wordt ingevlogen, er zijn genoeg mensen die geen geld hebben om vers voedsel te kopen voor hun gezin, de voedselbanken hebben tekort aan verse goederen. Dus als de overheid nu eens een klein beetje van die berg geld 'pakt' om daarmee de boeren tevreden te houden, de voedselbanken weer te voorzien van verswaar en dus de 'armsten' van het land weer fatsoenlijk eten. Of betaal dan gewoon niet meer mee aan dat potje en het geld wat daarvan overblijft stoppen in eigen economie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Lottebees, wij zien het ook wel hè - waarom die hoge dames & heren dan niet?? NL wil maar al te graag die steun schrappen, kunnen ze nog meer ontkennen wat er ís.......tijd voor verkiezingen en de JUISTE keuzes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Snappen jullie waarom ik blij ben dat het kabinet is/gaat vallen? Ik hoop dat het gezonde verstand de volgende verkiezingen wint.
  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoge dames en heren kijken er overheen omdat ze zo hoog zijn en weten niet hoe een rode kool er uitziet En de boer hij ploegde voort allen jammer van het werk....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan je verzekeren, dat rode kool echt niet wordt geïmporteerd. Door het natte weer van vorige zomer is de oogst in vele landen overvloedig en dit leidt ertoe dat er gewoon teveel rode kool is en ook andere groente. Het zou misschien handig zijn wanneer telers eens zouden nadenken wat ze gaan telen. Er is in de wereld een groot tekort aan graan en ook koolzaadolie wordt gretig voor betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het enige probleem is dat elk voorgaand kabinet ook beloofd hadden dat zij degenen waren die nu eens echt orde op zaken gingen stellen en elk volgend kabinet zal zeer zeker hetzelfde beloven, maar zolang er nog steeds veel overheidsgeld over de balk gegooid word ,zie ik dat in de nabije toekomst niet zitten, ik vertrouw maar liever op mezelf en blijf sparen en besparen waar mogelijk, dan maar geen luxe en materiele hebbedingetjes meer en geen vakanties ,maar zoveel mogelijk leven met wat ik wel heb en genieten in eigen huis en tuin.

  BeantwoordenVerwijderen