woensdag 4 april 2012

De week doormidden :-)


Ondertussen allerlei kranten en bladen gelezen hebbende ben ik weer helemaal bij: een dorp verderop die de boeren op hun huid zit om toch vooral maar de geur van het boerenbuitenleven te beperken, tja al die mensen die van buiten naar de dorpen trekken om "rustig" te kunnen wonen en dan ineens met pure buitenlucht geconfronteerd worden en daarover gaan klagen......:-( Het hallelujagehalte van de gemeente omdat er dankzij vrijwilligers toch nog weer een buslijn in stand kan worden gehouden wat men doet voorkomen alsof dit op eigen initiatief van de burger is maar in werkelijkheid niet meer dan een ordinaire bezuiniging behelst. De voorzitter van de Voedselbank die de alarmbel luidt omdat het aantal gebruikers zo explosief stijgt en hij ervan overtuigd is dat door betere voorlichting omtrent toeslagen in het voortraject de mensen niet zo makkelijk meer komen alsof je maar zo 1, 2, 3 wordt toegelaten......... Een onderzoek wat heeft uitgewezen dat topmannen en commisarissen bij grote bedrijven elkaar de hand boven het hoofd houden wat de bedrijfsresultaten beslist niet ten goede komt maar wel elkaars bonussen. Een jochie van elf wat de crisis in Griekenland zou kunnen bezweren met zijn idee, hoe mooi zou het toch zijn als er meer geluisterd wordt naar gewone simpele zielen. Griekenland, het land waar inmiddels ook de ruilhandel welig floreert dat dan weer wel. Of wat te denken van het nieuws dat de kosten in de zorg helemaal niet wordt opgedreven door de vergrijzing van de bevolking maar door de overdeclaraties, de hebzucht, de drang naar een steeds maar hogere omzet en daarmee samenhangende hoge banksaldi van de hoge heren in de ziekenhuizen. En dan toch eindelijk het besef dat we toch maar beter leegstaande bedrijfspanden, scholen en kantoren kunnen ómbouwen en herbestemmen naar iets anders ipv. steeds maar weer nieuwbouw plegen wat toch weer leeg komt te staan.

Och hoe mooi zou een simpeler leven er toch uit kunnen zien, een maatschappij waarin we op lokaler niveau veel meer voor elkaar zouden kunnen betekenen, waar initiatieven vanuit de mensen zelf komen op basis van wat er nodig is en die dus ook best blijken te kunnen zonder allerlei subsidieregelingen die alleen maar weer vervelende bijwerkingen met zich meebrengen en achteraf vaak helemaal niet nodig blijken.

Maar gelukkig toch ook wel weer wat leuks gevonden: een grappige beginnerscursus dumpsterdiven, een zelfmaak schoonmaakmiddeltjes ABC, een lesje zelf je zaag slijpen en een nootmuskaatrasp gemaakt van een conservenblikje. Dit alles staat in de nieuwste Genoeg en ook de nieuwste Mugweb en Ja! magazine zijn er weer, de laatste staat alleen nog niet  ook online!

4 opmerkingen:

 1. Ik kwam dinsdag weer een in een nieuw gebouw van de VU, en waande me in een luxe hotel. Kleurige loungebanken, zithoekjes met fancy lampen, strakke inrichting. Maar goed onderwijs, nou nee..Vorig jaar was ik al in het VU Cancer Centre geweest (kanker krijg je toch ook gewoon op zijn Hollands, waarom een Engelse naam?). Dat was op de personeelsruimte, die ze dan ook in stijl 'the bright site of life' noemden. Ook daar luxe inrichting, aquaria, open haarden, lounge ruimte, luxe vergaderruimten met take-yourself buffet. Ik kon het gevoel niet onderdrukken dat al die luxe toch ten koste van de zorg en het onderwijs zelf moest gaan. Natuurlijk, het is prettig om een een aangename omgeving te werken. Het hoeft echt geen uitgeleefde voormalig Oostblokachtige Plattenbau te zijn. Maar bij het zien van al die luxe bleef er bij mij iets steken. Groet, Hsm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou... doe mij maar een Oostblok uiterlijk en goed zorg hoor!

   Ik ben onder behandeling geweest in Universitair ziekenhuis Brussel, wat er nou niet echt blits uitziet. De prikruimte zou zo in Roemenië kunnen staan met allemaal verschillende stoelen, meubels uit de jaren 50 en ouderwetse tegeltjes op de muren.

   Maarrrrr: de zorg is goed en je bent sneller aan de beurt dan in Nederland en het bloed aftapsysteem (of hoe dat ook mag heten) is nieuwer dan wat er in het ziekenhuis in de buurt gebruikt wordt...

   Doe mij maar een ziekenhuis wat zijn geld uitgeeft aan personeel en zorg in plaats van aan meubels en verlichting!

   Verwijderen
 2. Wij kochten onlangs een spaardouchekop. Het ding wordt in België gesubsidiëerd, je kan een gedeelte van de aankoopfactuur terugvorderen. Manlief heeft het ding bekeken en is tot de conclusie gekomen dat je met een simpel opzetstukje een gewone douchekop kan aanpassen. Laat dat onderdeeltje dan ook nog in de handel te verkrijgen zijn voor slechts 4 euro!!! Zo zie je maar hoe goed het beleid is, dat economie hun enige drijfveer is. Want anders deelden ze bij wijze van spreken die stukjes toch gewoon uit aan de bevolking. Veel goedkoper dan de helft van je factuur terugbetalen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien is deze petitie iets voor iedereen die kleinschaligheid in eigen regio toejuicht: http://www.kleinschaligmbo.nl/index.html
  Wat is er aan de hand? Grote onderwijskolossen (groot, groter, grootst) zijn de afgelopen decennia aan het hollebollegijzen geslagen. Nu is Leiden in last. Een grote onderwijskolos in Amsterdam en omstreken zal failliet gaan en je kunt wel raden wie het gelag moet gaan betalen. Heel schrijnend. Leerkrachten en leerlingen vragen je steun om door te kunnen gaan als kleinschalige zelfstandigde scholen.Zie verder de info op de site zelf. Het kan even duren voor je ondertekening per mail bevestigd wordt, want het is erg druk op het petitiemeldpunt. Groet, Hsm.

  BeantwoordenVerwijderen