vrijdag 23 maart 2012

Zwerfafval


Na al die berichten over KLEANen en mijn eigen gemeutel over de troep die overal maar ligt heb ook ik de daad bij het woord gevoegd. De tas had ik (natuurlijk) ergens gevonden en de grijper heb ik ooit al eens bij de gemeentewerf opgehaald n.a.v. een telefoontje over SVZO maar nog nooit écht gebruikt. De contactpersoon bij onze gemeente had er nog nooit van gehoord maar juigde dit soort initiatieven van harte toe.....ja duhh nóg meer bij de burgers zelf neerleggen. Waar hebben we die overheden toch allemaal voor nodig??? Kost alleen maar barstensveel geld en uiteindelijk word alles maar geprivatiseerd met alle bekende ellendige gevolgen vandien. Nevver maind ;-)) ik was een kwartiertje aan het studderen voor het huis in onze én de buurmans voortuin, nam meteen de bermen mee en dit is het resultaat. Wordt vervolgd...............
Afbraaktijden van zwerfafval

Zwerfafval één van de grootste ergernissen in Nederland van volwassenen én kinderen. Als we ons echt zouden realiseren hoe lang weggegooide troep blijft bestaan, zouden we waarschijnlijk iets minder nonchalant zijn. Kijk maar eens hoe lang het duurt voor zwerfafval vergaat.
werkstuk-tijdlijn2.jpg

Afbraaktijden van zwerfafval

 • Appelklokhuis Ongeveer 14 dagen.
 • Banaan of sinaasappelschil 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer.
 • Blikje van fris/ of sportdrank Een blikje is gemaakt uit twee materialen: aluminium en staal. Het deksel is gemaakt van aluminium en dat vergaat nooit. De rest van het blikje is gemaakt van staal en doet er 50 jaar over voordat het uiteen valt.
 • Kartonnen drankbeker Minstens een half jaar. Als er nog een coating op zit (een soort plastic laagje) duurt het nog langer.
 • Kauwgom 20 tot 25 jaar.
 • Krant Van een paar dagen tot een half jaar.
 • Frisdrankflesjes en patatbakjes van pet In de schaduw 10 jaar, in de zon 5 jaar.
 • Polystyreen zoals koffiebekers, patatbakjes, piepschuim Weggegooide kunststofverpakkingen van polystyreen blijven lang liggen als ze niet worden opgeruimd. Dunne en niet voor UV licht beschermde verpakkingen (bijvoorbeeld koffiebekers en patatbakjes van polystyreen) die met zonlicht in aanraking komen, blijven enkele jaren liggen. Dikkere verpakkingen (bijvoorbeeld een polystyreen beker voor meermalig gebruik) met UV bescherming hebben een levensduur van maar liefst enkele tientallen jaren.
 • Dun natuurrubber Ongeveer een jaar.
 • Sigarettenpeuken 2 jaar.

1 opmerking:

 1. wat een goede actie van je !! super . iets concreet doen is ook veel beter dan er alleen maar naar kijken/klagen.
  voel je zelf nu ook die positieve flow ?

  BeantwoordenVerwijderen