donderdag 29 maart 2012

Tis eigenlijk om te janken

Uien Feest

Op vrijdag 30 maart wordt er een kwart miljoen uien gelost voor Mediamatic Fabriek. Vanaf 18.00 zijn er genoeg uien om heel Amsterdam een weekend in hun ui-consumptie te voorzien. Neem je eigen tas, rugzak of bakfiets mee en pak zoveel gratis uien als je kan.

Over Datum Eetclub

Omdat de oogst wereldwijd goed was, moeten Nederlandse boeren zelfs geld toegeven om van hun uien af te komen. Op 23 maart is de gemiddelde handelswaarde van een ui tussen de 25 en 75 cent per kilo. Wat de boeren niet kwijtraken, wordt verspreid met de mestwagen over het land of rot weg onder de grond.

Over Datum Eetclub redt daarom 35.000 kilo uien van de afvalberg. Jaarlijks gaat een derde van het voedsel dat geproduceerd wordt verloren of wordt weggegooid. Dit komt neer op zo'n 1,3 miljard ton per jaar. Over Datum Eetclub reageert op de verspilling van eten en organiseerde al eerder eetclubs waar met marginaal, afgedankt eten lekkere gerechten werden gekookt.

Meer achtergrondinfo over het overschot vindt je hier op RTVNH

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het wel goed dat er nu eens gepraat word over al die data op voedsel. Veel mensen weten het echt niet meer.
    En als de boeren hun oogst zouden kunnen exporteren, dan zouden er meer mensen eten hebben en dus minder honger. Alles eens wat beter verdelen denk ik zo. Want hier wordt niemand beter van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Omdat in de winkel de uien nog een gewone prijs hebben, heb je helemaal niet door dat een overschot is en de boeren er mee blijven zitten. Ik kan best wat meer uien op het menu zetten, en ik denk meer mensen, maar dan moet je het wel weten en het zou de boeren ten goede moeten komen. Jammer dat ik geen boer in de buurt weet die met zijn handel blijf zitten, want nu weet je niet of de supermarkt of de boer er aan "verdiend"
    Maar het is inderdaad om te huilen dat goed voedsel zijn weg naar de consument niet vindt.

    BeantwoordenVerwijderen