maandag 27 februari 2012

Even wat uit het nieuws


en de onvermijdelijke gedachtes van mij erbij...........

De mogelijkheid van Amsterdamse winkels om nu 24/7 open te mogen zijn: wat is daar nu toch de logica van? Meer druk op het personeelsbestand of bij kleine winkels (vaak dé kleine zelfstandige) de eigenaar die dan maar zelf in de winkel gaat staan voor die halve kip & paardekop die "misschien" langskomt. Of voor de overvallers natuurlijk want die kunnen ook 24/7 hun slag slaan.......Kan me niet voorstellen dat er een euro extra door omgezet gaat worden, wat je overdag uitgeeft kan je niet 's avonds ook nog een 's uitgeven toch? Oh nee, het was omdat we "mee willen doen" met het mondiale grote stedenbeleid dat winkels maar altijd voor ons open moeten zijn. Hoe hebben we dat totnogtoe dan altijd gedaan met boodschappen doen, ken geen mensen in mijn omgeving die van de honger omgekomen zijn omdat er geen tijd was om tijdens de reguliere openingstijden boodschappen te doen.........Maar misschien zit er toch ook wel een voordeel aan: als je met de auto boodschappen gaat doen moet je nu parkeergeld betalen tot 23.00 's avonds, ga je daarna dan hoeft dat niet meer ;-))))

***

Het CBS stuurde van de week een bericht de wereld in: Nederlanders hebben vorig jaar meer consumptief krediet opgenomen. Ze sloten voor 9,7 miljard euro aan leningen af, een half miljard meer dan in 2010, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De twee jaren daarvoor daalde het bedrag juist. Nederlanders gebruikten vooral vaker hun creditcard. Ook staan ze meer en dieper in het rood. Gemiddeld stonden de mensen die rood staan 3800 euro in de min, tegen 2800 euro eind 2006. De mogelijkheden om krediet op te nemen via creditcard of door rood te staan, zijn de afgelopen jaren ruimer geworden. De voorwaarden voor doorlopend krediet juist zijn aangescherpt. "Het zou kunnen zijn dat mensen die vroeger een doorlopend krediet zouden hebben opgenomen, nu de creditcard gebruiken", zegt woordvoerder Senne Janssen van het CBS. Ook de opkomst van het internetwinkelen is volgens Janssen mogelijk van invloed. "Maar dat hebben we niet onderzocht." De flexibele vormen van lenen zijn wel duurder. Zo is de rente voor creditcardleningen gemiddeld 5 procent hoger dan voor doorlopende kredieten. Ook de rente voor rood staan is hoger. De percentages hiervoor verschillen van bank tot bank. Achteraf bleek dat ze zich "vergist" hadden, waarschijnlijk waren de berichten gebaseerd op verkeerde cijfers???

23 feb 2012 CBS trekt bericht 'meer lenen' in ben ik even blij zonder creditcard verleiding......


***

Twee tv-programma's over de financiële problemen waar mensen in terecht waren gekomen door de crisis: in Meldpunt kwamen drie ouderen aan het woord die niet meer rond konden komen. De eerste mevrouw hield "slechts" 320 euro per maand over en kocht van ellende alleen nog maar kleding bij het Leger des Heils, van armoede.........de tweede mevrouw zat al bij de schuldsanering (vermoed ik, inkomen was al gekort en ze kwam bij de voedselbank) en liep te huilen dat ze niet eens bootcruises kon maken..........en de derde was nog het nuchterst, zij had nog geen 300 p.m. over maar deed nog wel leuke dingen al kon ze op haar tv/internetkosten nog wel bezuinigen. Wat mij het meest stoorde aan dit programma was de toon die gezet werd: ze zaten in de kou en moesten stekkers uit het stopcontact trekken om te besparen, hoe triest! Nee, zo werd het gebracht maar volgens mij konden vooral de eerste twee dames wel een fikse denk-omslag gebruiken. Tweedehands dus armoedig???? geeneens bootcruises kunnen maken.......pffff, je kan wel ik-weet-niet-wat willen maar kijk naar wat wél mogelijk is. Tweedehands mooie kleding kunnen scoren terwijl een ander daar het volle pond voor heeft neergeteld maar jij komt er aan voor een prikkie <LOL>

Het programma Zembla ging over de ellende met veels te hoog afgegeven (horror)hypotheken, mensen die op straat kwamen te staan door betalingsachterstand op de hypotheek en de banken die dan het huis gewoon opeisten. Je weet dat dit kan gebeuren, staat in de kleine lettertjes van je contract, maar houdt er nooit rekening mee dat dit jouw écht kan treffen. Executieveiling was aangezegd maar twee weken voordien viel er bij een stel gewoon een brief op de mat waarin stond dat hun huis onderhands door de bank aan iemand was verkocht en ze moesten er a-la-minute uit, met kinderen!!!! Diezelfde bank die totaal niet wilde meewerken aan wat voor voorstel dan ook.........de gladjanus van een kerel (knul) die voor de camera vertelde dat die mensen toch echt zelf destijds hun handtekening hadden gezet onder een veels te hoge hypotheekovereenkomst. Ze hadden zich laten voorlichten bij een tussenpersoon, dat doe je omdat je er vanuit gaat dat die mensen er voor geleerd hebben, er verstand van hebben - zo profileren ze zich immers - en allerlei autoriteiten/instanties hadden moeten toezien bij het verstrekken van al die veels te hoge hypotheken, thjahh dat was niet gebeurt.........- die waren natuurlijk te druk met hun bonussen -  en de man wastte zijn handen in onschuld BLEGHHH

Er zullen de komende tijd nog heel veel "gewone" mensen omvallen met alle gevolgen vandien en ik hoop maar dat die goed terechtkomen. Hulp krijgen áls ze het zelf niet redden maar ik houd mijn hart vast, juist ook op die instanties die toewijzingen moeten regelen, gemeentes die zelf de saneringen moeten gaan uitvoeren en daar totaal niet op toegerust zijn, voedselbanken die niet vanuit gemeentes worden ondersteund maar afhankelijk zijn van goede giften etc., word bezuinigd DRAMA! Lichtpuntje in de laatste: ganzenvlees voor cliënten van de voedselbank rondom Schiphol, moet je geen vegetariër zijn ;-)

UPDATE: toch weer opnieuw in het nieuws - 30% van de mensen heeft betalingsachterstanden en met name mensen uit de "middeninkomens" en ook hoger opgeleiden! Een woordvoerder noemde dat terecht zorgwekkend maar dat mensen toch vooral ZELF moeten opletten..........

Dit is voor mij 2012: niet de Maya voorspelling dat de wereld vergaat
maar dat we met z'n allen de omslag zullen moeten maken naar simpeler leven,
gelukkiger met minder, duurzamer. De economie zoals die er nu is = eindig!!!

***

Plastic is een heel groot milieuprobleem waar deskundigen zich over buigen en nu kan er uit snoeiafval plastic worden gemaakt. Mooi, maar uiteindelijk komt dat plastic weer gewoon in het milieu terecht waar het er vervolgens weer heeeeeeel erg lang over doet om te verteren, verweren, verdwijnen --> biologisch afbreekbaar??? Maar er kan ook uit plastic olie gemaakt worden, een man uit Japan heeft het bedacht, hup leegvissen die oceanen..........


En net nog gelezen dan Dance-Valley dé oplossing heeft gevonden voor het tanende festival. Ze gaan de toegangsprijzen verlagen van 80 naar 55 euro en je kunt ze kopen op afbetaling............én Bol.com is overgekocht door Appie, ze letten daar nog steeds op de kleintjes door meer, meer, meer. Mij benieuwen of er nu eindelijk weer eens leuke bonus aanbiedingen komen ;-)

3 opmerkingen:

 1. Ik vind mensen met een laag inkomen lang niet altijd zielig. Sommige mensen zijn wel 'zielig', omdat er ook mensen zijn die echt buiten eigen schuld in problemen komen. Maar als je dan zeker niet kan bedenken dat er dingen dan maar even niet kunnen tot het beter gaat, heb ik geen medelijden met je.
  Wij zijn net begonnen aan een eerste eigen huis. We hebben een lagere hypotheek dan dat we konden krijgen met 1 salaris. Met in ons achterhoofd dat ik over een jaar of 2 gewoon vrij makkelijk een vaste baan kan vinden. Dan zouden we het ineens heel ruim hebben en dus allerlei leuke dingen extra kunnen doen. Tot die tijd moet er gewoon voor leuke dingen gespaard worden. En op bepaalde dingen kan nog prima wat meer bezuinigd worden, om nog komende verbouwingskosten bij elkaar te sparen.
  Maar we hebben buitenom de hypotheek geen schulden en geen betalingsachterstanden op wat dan ook. Want hoe chaotisch ik ben in alles, zo georganiseerd ben ik met m'n geld. Alles past maar net, dus moet ik wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi, jutvrouw
  effe wat anders ,
  heb jij al een lekkerinhetleven boekje gezien in 2012???

  groetjes monique

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Monique, nee die zijn er nog niet maar ik verwacht ze eerdaags wel weer en dan brul ik hier natuurlijk als eerste. Ik weet nu ook al dat er over ca. 6/7 weken weer een nieuwe treinkaartjes actie komt bij de grootgrutter voor 16 euro p.st.
  Dus blijf gezellig meelezen dan hoor je het weer snel ;-))

  BeantwoordenVerwijderen