maandag 31 maart 2014

Bijna een nieuwe maand...........

na de bankstoring vorige week heeft het nog twee dagen geduurd voordat de salarissen op onze rekening stonden bijgeschreven. Ik zou heel graag willen overstappen naar de kleinere en ideëlere Triodosbank maar de hypotheek moet nog steeds van de Oranje Leeuw afgeschreven worden dus dan zouden we dat zelf iedere keer moeten overboeken dat is lastig maar overkomelijk. Maar we hebben dan ook met 2x bankkosten te maken en dat vind ik dan weer zonde.......Wel de knoop nu doorgehakt om voortaan mijn hele salaris over te boeken als extra aflossing, scheelt op jaarbasis toch weer 4000 euro extra voor zolang ik nog een betaalde baan heb. Voor het ideële deel van deze maand hebben we dan maar wel een crowdfund bijdrage gestort aan Buitengewone Varkens. Zo weten we zeker dat het vlees wat we in ieder geval 3x hiervoor in ruil krijgen écht scharrelvlees is (maar wat is nog zeker tegenwoordig??). Bovendien lopen de varkens hier dichtbij op een landje zodat we eens met Mini-Jutter kunnen gaan kijken bij onze "eigen" varkens. We hebben ooit zelf twee zwijntjes gehad - echt schattig - maar aangezien dit in combinatie met een moes/fruittuin geen goeie match is hebben we die weer weg moeten doen. We hebben nu eenmaal niet zoooooo'n groot stuk grond dat zij riant apart konden staan, helaas..........

Keuzes, ook  qua verpakkingen: de zonnebloemolie is bijna op. Ik gebruik nu het laatste restje van een megablik wat we ooit kregen via via van een failliete bakker. Ik ben nu weer op zoek naar zo'n grote verpakking zodat we niet iedere keer een plastic literfles hoeven weg te gooien maar dat valt nog niet mee. Ik denk de meeste trefkans te hebben bij een turkse supermarkt maar die weten de prijzen tegenwoordig ook wel, ik zoek dus nog even door naar de beste prijs/inhouds verhouding. Verder tussen de betaalde arbeidsuren door lekker op de tuin bezig geweest: de tweedejaars zelfgezaaide rabarberplanten staan nu eindelijk op z'n plaats, eigenlijk te laat maar ze staan. Dit moet een heel bed vol worden aan de achterkant van de paardepoepberg van de buren, zo zijn ze voorzien van constante bemesting :-)  Nog een aantal wilde lijsterbesstekken en een meidoorn geplant in de haag, plantuitjes gepoot in een bak, heb ik luizen op een potje St. Jans uitjes verzopen in een eigen gebrouwen giermengsel - dat vonden ze niet fijn gnagna - maar het plantje lijd er verder niet onder en de kas is ook weer iets verder opgeschoond.  Dit alles in goed gezelschap van Mini-Jutter, maar dat schiet natuurlijk niet echt op want er moet tussendoor ook geschommeld en gesprongen worden op de trampoline :-)) Wel heeft de mini nu ook een eigen tuintje; driftig stopte hij zaadjes in een potje, gaf het pittig water en vroeg na een uurtje: oma is mijn tuintje al klaar?? Hij wilde al gaan oogsten ;-) 

Maar goed, kleine spruit is nu weer thuis, de eerste werkdag van deze week zit er alweer op en nu het weer een uur langer licht is loop ik de achterstand vast wel weer in!

Deze maand begint ook de permacultuur jaaropleiding, ik heb er zin in!!
Op weg naar nog meer zelfredzaamheid!!


dinsdag 25 maart 2014

maandag 24 maart 2014

Een nieuwe week

Eens kijken of we deze week net zo leuk kunnen maken als de vorige.........

Ik kan niet langer ontsnappen aan feestboek lijkt wel, er ontpoppen zulke leuke initiatieven die alleen via dat medium communiceren dat het zonde is om het te blijven negeren. Recent zijn er in onze regio een Prakkie eten over......en Wil u een stekkie........nul-puntje-puntje gestart en daar word druk over en weer geruild. Dat is dan wel leuk om aan deel te nemen :-) Zo hebben wij een overschot aan eieren en gaf ik 2x een klein doosje eitjes weg: afgelopen vrijdag werden die op mijn werkadres opgehaald door wildvreemde maar heel dankbare mensen. Zo gaaf om te delen!! De opzet is eigenlijk dat als je teveel hebt gekookt en je houd dus een "prakkie" over om dat via feestboek te delen waarop iemand die bv. laat thuis is en dan nog moet koken op deze manier gratis word voorzien van een warme maaltijd. Ook spullen die "over" zijn in het keukenkastje: iets wat je bv. hebt gekregen in je kerstpakket of een flesje wijn terwijl je die niet meer drinkt verwisselen op deze manier van mens tot mens, MOOI!!!

Komende vrijdag is het trouwens nationale pannekoeken(bak)dag, er zijn al diverse afspraken gemaakt om er wat extra te bakken en te doneren aan een ander.

(Het jammere van dat feestboekgedoe is wel dat iedereen dan weer meent z'n eigen "weggeefplekkie" te moeten opstarten?? Door de wildgroei zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Wat me ook opvalt is dat op dergelijke groepen steeds dezelfde mensen dingen dringend nodig schijnen te hebben en dus voor alles meeloten.........hmmm)

Ook is er weer een nieuwe kringloop in de buurt van een werklokatie geopend die dringend om spullen verlegen zit, daar gelijk maar een tasje gedropt maar verder niet binnen gaan kijken, veels te gevaarlijk ;-)

En verder heerlijk aan het frutten geweest: de kippen hebben eindelijk een naambordje op het hek, een kraamcadeautje in opdracht gemaakt en de eerste van de vier grofvuilstoelen is voorzien van een nieuwe bekleding. Weer wat stekken in de grond gestoken, we zien wel wat aanslaat en een pot met wilgen-pokon gemaakt. Wilg is zo'n sterke boom - een echte overlever - iedere tak die je afknipt en gelijk elders weer in de grond stopt groeit gewoon weer uit tot een mooi nieuw exemplaar. Nu dus een pot gevuld met kleingeknipte takjes en aangevuld met water, dit staat lekker in het zonnetje te trekken en kan dan straks gebruikt worden als een soort stekpoeder - puur natuur - niks chemisch uit een potje. Datzelfde principe maar dan wat grootschaliger gaat ook straks weer met brandnetels gebeuren, een ton vullen met flink wat verse netels, aangevuld met regenwater en dat een week of twee laten staan. Af en toe roeren, het groene bladmateriaal word snotterig en vergaat, dat word een pracht meststof! Het gaat wel "stinken" een beetje a-la koeienpoep maar dat neem ik graag op de koop toe en trouwens dat vind ik ook niks erg. Heerlijk als ik mijn postrondje door de polder rij en ruik dat de boeren de stront weer over het land hebben uitgereden :-))

Ook nog weer wat eigen aardappels gerooid: ik had het aspergebed geschoond en voorzien van een flinke laag mooie eigengemaakte compost uit de berg waar dus ook nog weer flink wat aardappels uit te voorschijn kwamen. Bij Eko-Plaza hadden ze trouwens een mooi soortje rode aardappel liggen waar al spruitjes aan kwamen, ik heb een pondje meegenomen om te poten in een autobanden-aardappeltoren, kosten: 59 cent ;-)

Vanavond eten we makkelijk uit de vriezer die nu bijna helemaal leeg is, dan wil ik 'm schoonmaken en wil ik eigenlijk eens kijken of we ook zonder kunnen. Ik word zo geïnspireerd door verschillende koelkast/vriezerloze bloggers en nu we nog maar met z'n drietjes wonen kunnen we misschien best zonder, scheelt ook weer in de energiekosten. De badkamer van de aanleunwoning is lekker koud en wil ik zodra het kan in gebruik gaan nemen als koele kelder. Rekken er in voor opslag van de weckpotten, de zuurkoolpot, de kruidendroger en de zadenvoorraad.

Joh straks kan m'n hele salaris zo door naar de hypotheekaflossing, niks meer nodig en des te sneller zonder woonlasten ;-)

En ik heb inmiddels ook een mooi brok bijenwas binnen om de beeswax-clothes mee te maken, ik vermaak me prima ;-)) maar eerst morgen maar weer een burgerplicht vervullen: BHV herhaling, altijd handig........



Potverdrie, krijg ik net een mail van het werk dat we het salaris nog niet krijgen vanwege een fikse storing bij de bank :-(( Ik wil mijn loon voortaan gewoon weer in zo'n ouderwets envloppie.........

Ik keek dus even bij allestoringen.nl maar daar word je niet vrolijk van, klik op de eerste drie banken en ze hebben allemaal storing. Fijn zo alles digitaal :-(((



vrijdag 21 maart 2014

Foto: Turn off your phones and connect with nature.

TIP!! Voordelig(er) naar de dierentuin


Bestel via de actiesite van het AD een code voor een 
tweede toegangskaartje gratis bij de volgende dierentuinen





Hoe werkt het?

Registreer voor deze actie tussen 21 en 28 maart 2014
Ontvang per e-mail een unieke actiecode ter bevestiging
Koop je kaarten (max. 4) met de unieke actiecode direct op de site van de deelnemende dierentuinen
Bezoek de dierenparken in onderstaande periode:
 Emmen, Amersfoort, Rhenen tussen 22 maart en 5 mei 2014
 Diergaarde Blijdorp op 7 of 17 mei 2014






woensdag 19 maart 2014

TIP!! Korting of voor niks..............


Tis niet veel maar goed bedoeld ;-))



Via deze link kun je leuke Landleven etiketten 
downloaden voor op je eigen eierdoosjes.
Geeft nog leuker een doosje weg bij overschot.........

(doet mij er gelijk aan denken dat ik een oproepje plaats voor doosjes!!)

Dan ook deze nog maar een keertje onder de aandacht brengen ;-)
The Jamlabelizer voor je eigen etiketten, zo gaaf!!
Er is ook een (bier)fles etiketten variant.........

***

50% korting op een doosje vissticks bij de Lidl


***

Iets nodig wat bij Wehkamp besteld kan worden??
Met de code LENTE krijg je € 10.- korting
Min. bestelbedrag is 40 euro.........

***






Wel doen hoor!!!

maandag 17 maart 2014

Plastic detox



Via, via kwam ik op het blog van Emily-Jane........heel erg inspirerend!!
Ik viel voor de geweldige beeswaxvellen die ik bijna besteld had maar 
na enig speuren vond ik een handleiding om dit zelf te maken.

Klik op het plaatje en zie hoe het werkt............


Ben nu naarstig op zoek naar een stuk zuivere bijenwas want 
alhoewel ze ook workshops geeft ben ik natuurlijk van de DoeItJorself ;-)

Zodra ik een vel heb gemaakt ga ik naar de markt voor een stuk kaas!!
Appels en evt. groentes gaan sowieso al los in mijn eigen tasjes.

Kom maar op Plastic Free Tuesday :-p




zondag 16 maart 2014

Sneeuwmaan..........

ik sluit net de gordijnen en zie de prachtige Volle Maan aan de hemel staan, vandaag staat in het teken van de Sneeuwmaan. Heel symbolisch vond ik hier het volgende over:

snowmoon-709162
Sneeuwmaan
De Indianen noemden de maan in februari de sneeuwmaan omdat in februari van oudsher de zwaarste sneeuw valt. Het werd om die reden ook wel de hongermaan genoemd, omdat extreme weersomstandigheden een grote wissel konden trekken op de voedselvoorziening. De sneeuwmaan valt tussen twee Keltische festivals: Imbolc (zaaien) en Ostara (ontkiemen).
Ik vind dit altijd een magische volle maan, omdat dit de tijd is waarin bepaald wordt of zaadjes wel of niet uit gaan komen. Om die reden heeft de Sneeuwmaan als thema kiemkracht. De natuur is hard en niet elk zaadje dat op de aarde valt zal ontkiemen. Hetzelfde geldt voor onze plannen en ideeën. Niet ieder idee dat in ons opkomt, is praktisch uitvoerbaar. Deze maan is daarom een ideaal moment om te kijken naar onze plannen en daaruit te kiezen welke we willen uitvoeren en welke we willen uitstellen of laten vallen.
Je moet er voor zorgen dat je geen energie verspilt aan dingen die toch niet uitvoerbaar zijn. Geef je energie aan die plannen waarvan je weet dat je ze ook in de praktijk kunt brengen. Je kunt dit doen door voor jezelf een lijstje te maken waarin staat wat je wilt en wat op dit moment overbodig is. Dit kan een gevoel van opluchting geven. (bron: angellightheart)

Vandaag na het werk voor het eerst weer heerlijk met mijn handen contact gemaakt met Moeder Aarde, wat heb ik dat gemist.........



vrijdag 14 maart 2014

Superfoods en het Voedingscentrum




Ik liep al even te kauwen op dit onderwerp, was zelf ook zo boos toen dit in het nieuws kwam omdat ik meen de mevrouw van het VC te horen zeggen dat we gewoon alles in de supermarkt moeten kopen dáár liggen de gezonde producten! Ja inderdaad de winkels liggen vol maar vooral met gemakkelijke pakjes en zakjes die bol staan van de toevoegingen die we helemaal niet nodig hebben..........

De verontwaardiging van Chiel in het laatste stukje van dit filmpje verwoord helemaal mijn idee ;-) 

Dit laat nog maar weer eens zien waardoor we gedicteerd worden: het VC wat betaald word door de overheid die op haar beurt weer in de tang van economische belangen zit en rotzooi propageert omdat de BigMoney bedrijven dat graag zo zien. Ja we kunnen het natuurlijk niet laten gebeuren dat iedereen maar zelf gaat voorzien in de basisbehoeftes zonder dat de knip getrokken word, dan consumeren we minder en ondergraaft dat wéér meer de economie en meer van dat soort bangmakerij!!!!!!!

Hoeveel van dit soort kul-instanties hebben we hier: Keuringsdienst van Waren, Autoriteit voor de voedselveiligheid.........en er zijn er nog veel meer die mijn wenkbrauwen laten fronsen. Want keer op keer blijken deze instanties van de (semi) overheid te falen. Onderbemand of om wat voor reden dan ook gebeuren er dingen die voorkomen hadden kunnen worden als er maar geluisterd word naar mensen die iets verkondigen wat "anders" is. Maar die worden eerst verketterd en dan gebeurt er jarenlang niks. En dan word er weer een instantie in het leven geroepen die het ons allemaal gaat vertellen. We lopen hier altijd achter de kar aan.........



We slaan door in alles, we zijn een "rijk" land, leven in een maatschappij waarin alles steeds maar groter en sneller moet maar hebben nergens meer tijd voor??? In een gemiddeld gezin met twee werkende partners staan zoveel apparaten die het leven gemakkelijker moeten maken maar we hebben het druk, druk, druk in plaats van tijd over door al die handige tijdsbesparende snufjes??? En als er dan eens gevraagd word om hulp bv. op school of waar dan ook dan is het eerste geluid wat uit de mond komt "pfffff daar heb ik geen tijd voor"........Hoe vaak hoor je dat niet?

Of is dat de nieuwe tactiek, daarna toch toegeven zodat we dan tegen elkaar kunnen zeggen: meid/man wat goed dat je ondanks je drukke schema toch tijd vrij maakt WAT BEN JE GEWELDIG????????

Ik ga toch eens kijken of ik vandaag ook iets geweldigs kan ontdekken, een klein gelukkie :-))))
Je moet het tenslotte allemaal toch lekker zelluf doen ;-p









donderdag 13 maart 2014

Natuurlijke bodembedekking


Tja dan bestel je wat snippers...........zo'n 7 kuub in ruil 
voor een doosje lekkere chocola en met iets voor in de  fooienpot ;-)

Jongste Jutter hoefde vandaag niet naar de sportschool.
Bijna de helft is al weggeschept, morgen samen de rest maar doen!

En het ruikt zo lekker, even blij met de gemeente!!



woensdag 12 maart 2014

De nieuwe (werk)week...........

bron: gevonden via feestboek

is voor mij vandaag pas begonnen. Lekker de afgelopen twee dagen vrij gehad om even bij te tanken en vandaag gelijk weer een last-minute telefoontje (nee, ik hep géén ep ;-)
dat ik naar een andere vestiging moest ivm. ziekte en zodoende mocht ik een uurtje later beginnen, niks erg met dat mooie weer........Maandag weer eens heerlijk geslenterd over de Noorder- & Westermarkt. Als je toch fournituren of lapjes nodig hebt dan kan je daar héél goed slagen. Met allerlei muziek en gekakel op de achtergrond heerlijk snuffelen bij vintage kleding, lapjes, knopen, kant&band en andere ruttemetutjes, je vind het daar en voor weinig pegels! Ik kon de verleiding natuurlijk ook niet weerstaan en kocht twee prachtlappen in m'n favoriete kleuren. Dinsdag wel gewoon mijn postrondje gedaan want dat gaat altijd door maar nu zonder tijdsdruk, normaal gesproken moet ik daarna altijd nog door naar mijn hoofdbaan voor een middag/avonddienst. Op de tuin zijn de eerste tuinbonen gezaaid en ligt het plan er om a.s. zaterdag even naar Dord (Vreeken) te rijden voor rode aardperen.  Ik zet ze nu aan de andere kant van het landje zodat die rotpony's van de buren er niet bij kunnen en wij wellicht voor het eerst kunnen gaan genieten van de mooie aardpeerbloemen. 

Morgen laat ik mij verwonderen waar de dag ons brengt.........op wijdag is manlief er weer, die volgt in het kader van een-eventueel-leven-na-zijn-huidige-werkgever-want-je-zit-tenslotte-nergens-meer-voor-vast, een cursus "Passie voor leidinggeven". Uhhm sorry kan me daar even niks bij voorstellen maar hij moet het doen, niet ik :-p en op zindag moet ik weer een zindagsdienst draaien. De zin daarvoor moet nog wel even gevonden worden want er zijn zat leuke dingen waar ik juist die dag wel naartoe zou willen. Maar goed, ik laat die uurtjes lekker in verlof uitbetalen en niet in geld dat vind ik zo zonde........de belasting krijgt al genoeg van mij (vindikzelluf).

Op het moment heb ik weer geen rust in m’n koppie want ik wil zoveel (teveel??), wil NU mijn eigen tijd invullen zoals IK dat wil maar er dwarrelt steeds maar weer wat tussendoor. Maar misschien ligt het ook wel aan mijn “jubeljaar” hét moment in een vrouwenleven dat je dwars en tegendraads gaat doen, gewoon omdat het kan........Ik wil stiekum toch weer iets voor mezelf beginnen maar dat kan realistisch genoeg (nog) niet. Pas als de hypotheek is afgelost binnen nu en vijf jaar......Maar wat nu wel kan is bloemetjes op mijn gezicht, gekke kleren aan, getatoeëerde wenkbrauwen?? en mooie eyeliners leren tekenen. De jongens hebben mijn eigenste plekkie al omgedoopt tot Pippi Langkoushok ;-)



Ach kan mij ‘t bomme.......













 de ruimte is in gebruik............
     nog lang niet klaar maar de lentezon kriebelt :-)



Nationale boomplantdag vandaag


Afbeelding bij nieuwsitem 'Dordtse kinderen kiezen voor bomen'


Daar het een speciale kinderaangelegenheid schijnt te zijn????
heb ik het kind in mijzelf maar opgezocht en zojuist samen
met de hond stekken geknipt (dankjewel moederbomen) 
om het plaatselijke boombestand te vermeerderen.

(Hoe bedoel je wollig omschrijven hihi, er is zelfs een hele site vol van........)

Hoppa naar achter dusssssss stekken in de grond zetten!!!!!




dinsdag 11 maart 2014

TIP!! Korting of voor nop ;-)

Nu de LIHL-boekjes er weer zijn is het gewoon een sport om te kijken welke puzzels we nu weer kunnen leggen, ik heb in ieder geval deze twee gevonden:


Met één bon = GRATIS!

Let wel op dat franchise filialen moeilijk of pertinent niet mee willen doen, 
de eigen "winkels" schijnen een mail van het hoofdkantoor te hebben gehad 
dat ze gewoon korting op korting mogen geven :-)


Met 2 bonnen = ook GRATIS!

***

Dan kun je hier een gratis proefnummer aanvragen van het blad Miss Perfect 
(de hippere uitgave van de Consumentenbond)

Maak voor jezelf een printscreentje want ze schijnen doodleuk het blad op te sturen MET acceptgiro
terwijl in de bevestiging op het scherm (een na laatste stap) staat dat het GRATIS is, boefjes ;-)

***


Gratis fles curry (100% GTA) van 375 ml.
aankoopbedrag = via dit formulier terug te vragen

Actie loopt t/m. 30-06

***



Gratis fles Mr. Proper via Blokker/Marskramer = 100% GTA

Flyers liggen of bij de kassa of je kunt online je betaling terugvragen

LET OP! het gaat om de grote fles van 600 ml.!!

De actie loopt t/m. 30 maart

***


Koop een groentepakketje plus een zak cassave kroepoek 
en vraag hier de kosten van de kroepoek terug 

***

Via AH een 100% GTA van Ariël Pods
Op de website jijbentdeexpert.nl vind je alle info.
Je hoeft géén flyer mee te sturen!!

De actie loopt tot 1 mei

***

Dan is er weer een week aanbiedingsbon van de Lidl via lidl-likes alleen ik krijg 
de bon niet goed in beeld compleet met streepjescode dus kan 'm helaas niet plaatsen. 

Zelf niet nodig maar houd het gewoon wekelijks in de gaten, 
op dinsdag plaatsen ze altijd nieuwe bonnen en soms zit er iets bruikbaars tussen :-)

***

Heb je optimel euro's en doe je er niks mee?

Dan kan je nu nog t/m. 16 maart een coupon aanvragen in ruil voor € 2.49 aan opti-euro's
waarmee je dan voor niks een verpakking biologische kaas kunt krijgen.
Is een 100% GTA maar het bedrag staat binnen enkele dagen alweer op je rekening terug!!

Voor de liefhebbers: ik heb nog twee één code over, mail mij...........en ik stuur je een code toe!










maandag 10 maart 2014

TIP!! LIHL editie voorjaar 2014



Geldig van 11-03 t/m. 27-04


0.50 korting bij aankoop van 1 pak Campina yoghurt
1.00 korting bij aankoop van 3 pakken Friesche Vlag langhoudbare melk
1.00 korting bij aankoop van 3 pakken Campina langhoudbare melk
0.50 korting bij aankoop van C. 1 pak lactosevrije melk
0.40 korting bij aankoop van 1 pak Optimel
0.80 korting bij aankoop van 1 Optimel yoghurt griekse stijl (450ml.)
1.00 korting bij aankoop van 1 zakje Vicks keelpastilles
5.00 korting bij aankoop van 1 product uit de Vibovit collectie

2.00 korting bij aankoop van 1 product Antikal regular gel of spray (750ml.)
2.50 korting bij aankoop van 1 Swiffer duster of sweeper starterkit of navullingen
7.00 korting bij aankoop van 1 scheersysteem Venus&Olaz, Proskin of Embrace
3.00 korting bij aankoop van 1 MF mascara, foundation of lipstick
2.50 korting bij aankoop van 1 Wella New Wave stylingproduct naar keuze
3.00 korting bij aankoop van 1 H&S shampoo (300ml.), conditioner (250ml.) of 2-1 (270ml.)

2.00 korting bij aankoop van 1 OralB pro-expert of 3d white tandpasta
2.00 korting bij aankoop van een OralB handtandenborstel
1.00 korting bij aankoop van 1 fles Mr. Proper (400ml.)
3.25 korting bij aankoop van 1 regulier product Ariël excel tabs

1.79 korting bij aankoop van 1 enkelpak Naturella mvb of inlegkruisjes (= 1+1 gratis)
2.49 korting bij aankoop van 1 voordeelpak idem (= 1+1 gratis)
2.49 korting bij aankoop van 2 enkelpakken Always mvb of inlegkruisjes (= 2+1 gratis)
1.25 korting bij aankoop van 1 enkelpak Always Night

10.00 korting bij aankoop van 1 Olaz regenerist of Total effects product 

15.00 korting bij aankoop van Braun silk epil S780 epilator
20.00 korting bij aankoop van Braun silk epil 7951 skinspa epilator
15.00 korting bij aankoop van Braun satinhair product
15.00 korting bij aankoop van Braun 3 350cc scheerapparaat

Er zijn soms beperkingen per bon op bepaalde producten qua inhoud bv. en niet alle bonnen kunnen bij alle winkels ingeleverd worden. Een aantal dingen kunnen ook online bij bv. Wehkamp besteld worden, de fysieke bon kan je dan gewoon nog gebruiken in de winkels. Er circuleren verschillende varianten van het boekje met 25 tot 28 bonnen (die laatste betreft de Pampersbonnen!!)

Belangrijkste tip: ook al staat er op de bon "niet geldig in combinatie met andere acties" oftewel korting op korting uitgesloten dan werkt het vaak toch! De bonnen werken alleen echt niet bij zelfscankassa's...........


Keep smiling en gewoon proberen ;-)))) 
's kijken wat ik allemaal weer kan scoren voor de weggeef of de voedselbank!






zondag 9 maart 2014

TIP!! Gratis naar de Camper- & E-bike expo Houten


Bestel hier snel 2 gratis toegangskaarten,
wie weet de eerste schreden op het pad van off-grid leven ;-)

Gratis kaarten zijn al op :-(



zaterdag 8 maart 2014

Reclaim the seeds..........8 & 9 maart

  

Vandaag & morgen voor de tuinliefhebbers in het hoge Noorden:

Reclaim the Seeds!


en zoek je andere evenementen/bijeenkomsten/cursussen/lezingen/workshops
of whatever op groen, natuur & milieu gebied? Kijk dan ook eens op



of via een van de links op Visionair




vrijdag 7 maart 2014

Bluhhh......nog geen weekend :-(

de afgelopen twee weken waren tropenweken want door ziekte en zeer moest er weer het e.e.a. opgevangen worden op het werk en dus werkte ik iedere dag inclusief mijn midden-in-de-weekse vrije donderdag die ik daarvoor moest inleveren. Daardoor moest ik dus ook mijn geplande leuke dagje weg met vriendin afzeggen die daardoor maar van ellende de tuintegels en schutting met d'r nieuwe hogedrukreiniger ging schoonspuiten ;-)) maar dat  dagje halen we volgende week wel weer in dus dat is alvast leuk om naar uit te kijken. Het staat altijd garant voor een berg LOL! Wat betreft de financiën, daar heb ik ook al geen grip op dezer dagen........er zijn niet rekening mee gehouden kosten (stom van mezelf) als kapper en AGA onderhoud, dat laatste was alleen verrassend genoeg 20 euro goedkoper dan vorig jaar......en er gaat van alles kapoet wat niet altijd low-budget gerepareerd kan worden. De vlotter van de stortbak bleef hangen waardoor ik bijna mijn kans schoon zag om voortaan met een gieter en regenwater de wc door te spoelen in het kader van besparen op schoon drinkwater. Maar daar stak manlief snel een stokje voor en fixte het vlug (zonder kosten), maar daarentegen had hij zijn verkeerde brilletje op en parkeerde iets te krap in bij oudste Jutter voor de deur hierbij zag hij de kolossale grofvuilcontainer over het hoofd die nu in de zijkant van de bus gegraveerd staat..........

   

Oei dat gaat ie nog lang horen!! Nou geven wij niks om het uiterlijk van onze bolide als het maar rijd van A naar B maar het is niet nodig. Hierdoor zie ik mij genoodzaakt om eerdaags de auto eens flink te wassen en te poetsen ;-p zodat de bus daarna voorzien kan worden van óf een mooie schildering á la Josien Broeren of ik ga aan de slag met de snijplotter en voorzie de bus van de nodige bloemetjes, bijtjes, vlinders en andersoortige beplakkingen. Dan moet de auto wel naar de garage voor andere zaken: nieuwe schokbrekers en een veer, dat gaat ons ca. 500 euries kosten maar dan kan ie er ook wel weer even tegen. Het grootste gedeelte van de kosten gaat op aan arbeidsloon, voorheen kon onze oudste dat voor ons doen maar die is nu veel te druk met z'n eigen huis. Voor de kippen is de vrije uitlooptijd weer even voorbij nu we willen gaan zaaien en planten maar daarvoor wil ik in de grote buitenren wel een knappe bodembedekking voor ze hebben in de vorm van houtsnippers, via MP al gekeken maar dat kost een vermogen en dan moeten we het nog zelf ophalen ook. Maar hiervoor is ook alweer een mooie oplossing gevonden: mannetje van de gemeentelijke snoeidienst aangehouden die langsreed en uitgelegd wat we zochten waarop hij ons prompt het telefoonnummer van de ploegbaas doorgaf. Die gelijk opgebeld en nu komen ze eerdaags een vracht storten voor de deur, hoe super is dat!! 

Ach het is niet allemaal kommer & kwel hoor, ik doe tegenwoordig een gratis DIY cursus 
"Kleine Gelukkies" waar een ander een grofbetaalde mindfulnesstraining doet :-) Kijk naar de dingen alsof je ze voor de eerste keer ziet - á la Flow -

Zo vond ik vandaag bij het wegbrengen van een tas afvalplastic een hele berg grote vierkante plastic plantpotten, daar heb ik alweer een leuk plannetje mee. Vandeweek al een Tork rol gevonden (dacht ik) in de berm naast het fietspad wat bij thuiskomst een katoenen handdoekrol bleek te zijn - nieuw en ingeseald - 's kijken wat we daarmee kunnen? Voor de rest zie ik mijn kleine gelukkies of andere pretmomentjes in het zwaaien naar de postbode van de andere postbezorging als we tegelijkertijd dezelfde route doen, goeiemorgen roepen tegen een wildvreemde jogger, de route van werk naar huis eens rijden door een heel andere buurt waar ik nog nooit geweest ben, de mooie boomstammetjes die manlief scoort, het gratis uitprinten van een CV voor een wildvreemd meisje omdat die dringend een baan nodig heeft maar zij zelf geen printer heeft staan, het krijgen van zegeltjes van een ander bij de kassa voor bv. de Artis actie of die van de Efteling (die geef ik dan zelf ook weer door) en zo nog meer......

Ik ga me maar eens verdiepen in de zaadbommen voor een burgerlijk-ongehoorzaam-zaadbommenoffensief :-) we kregen gister een wijkkrantje waarin een oproep stond om toch vooral initiatieven door te geven omdat er bij ons op 't dorp nog helemaal niks werd georganiseerd. Goh hoe wonderlijk?? Ik woon net buiten het dorp dus hoor er ook gelukkig niet helemaal bij haha maar er wonen hier grotendeels rupsjes-nooit-genoeg die zeker niks gaan ontplooien voor een ander "want ik werk er toch hard voor" supergrote dure auto's voor de deur van hun huizen die in de verkoop niet voor minder dan een bedrag met 6 nullen gaan en al zijn of gaan ze failliet dan nog houden ze graag de schone schijn op........Deze mensen gaan echt geen buurtmoestuin of weggeefwinkel beginnen, thuisafgehaald.nl heeft hier geen poot aan de grond en zomaar een mini-bieb beginnen?? Dan is er altijd wel een of andere azijnzeikerd die de gemeente gaat bellen of daar wel toestemming voor is gegeven...........tsssss triest. 


Maar hoe mooi is het leven nu: de zon gaat prompt nog schijnen zo in de namiddag :-)

Foto: Good ol Mr Bean :)



Vandaag Kom-In-Opstand-dag!!!!!

En de schuldigen?


Ik hoorde het pas (erg laat.........komt vast door mijn informatie minderen ;-) dat vandaag allerlei ontevreden burgers de "openbare orde" willen verstoren d.m.v. betogingen en langzaamrij acties op wegen. We zijn het zat, het gekonkel en gedraai de onwijze teloorgang van de basisrechten van de mens, het gelul hoe goed het weer gaat met de economie maar met de aantekening dat er nog wel steeds meer werklozen bijkomen maar geen banen. Ja pulpbanen!! De kromme stelling dat als je in de WW zit je géén vrijwilligerswerk mag doen maar in de bijstand juist weer wel en dan nog verplicht ook én iets wat je opgelegd word. Iets waardoor een ander dan van zijn nu nog betaalde baan word beroofd en dus in de WW komt en na verloop van tijd wellicht in de bijstand en dan begint de cirkel weer van voor af aan.........rondpompen van geld dus!! Of er worden compleet debiele "vacatures" verzonnen natuurlijk, nietjes pulleken en schoenen poetsen want ja dat moet ook gedaan worden :-( In een land waarin burgers worden opgeroepen toch vooral via meld-misdaad-anoniem bv. de buurman aan te geven want die zou een wietkwekerij hebben op zolder, gezien met een warmtemeter vanuit de lucht. Daarop mag de politie zonder pardon dan binnenvallen, de meters weghalen etc. en als achteraf blijkt dat het hele verhaal niet klopt dan is er zelfs geen sorry. Nee, had je maar niet die verdenking op je moeten laden! En wil je vandaag gaan demonstreren kijk dan wel eerst even in de APV of er niet toevallig net een noodverordening in het leven is geroepen: tegenwoordig als je met meer dan twee mensen en met gerichte actiespandoeken ergens gaat staan om je onvrede te uiten dan kan je worden opgepakt op laste van een samenscholingsverbod openbare ordeverstoring. Zo doen we dat in een land met vrijheid van meningsuiting!!!! 

Och lieve mensen er is toch zoveel mis hier, ik gooi iedere dag m'n dwarse kont tegen de krib :-))


Meer informatie o.a. hier en nu ga ik eerst maar weer braaf werken en belastingcentjes verdienen.....



zaterdag 1 maart 2014

Het voorjaar komt er aan, dan gaan de tuinkriebels ook weer opspelen ;-)



Na het lezen van wat tuinbladen (op mijn werk haha) kom ik ook hier weer tot de conclusie "lang leve de commercie" :-( Het gaat allang al niet meer over lekker met je handen in de grond wroeten maar destemeer over wat je allemaal moet kopen aleer je een leuke tuin hebt. Dat doen we natuurlijk niet want dat kost een vermogen, en dat kan best anders. Steeds meer mensen gaan over op het MM-principe (makkelijke moestuin) of de vierkantemetertuin. Vooral dat laatste is niet meer dan een paar plankjes en een lapje plastic onderin, hoe simpel wil je het hebben??? Vaak word het als compleet startpakket aangeboden voor veel geld, niet doen!! Om te beginnen ren je naar de Lidl waar momenteel weer plenty zaad verkrijgbaar is vanaf € 0.19 cent per zakje voor bv. slasoortjes en bloemen tot € 0.49 cent voor een zakje boontjes of peultjes. De duurste varianten zijn € 1.49 voor zaadlinten met bv. fijn wortelzaad maar die zijn dan nog altijd goedkoper dan bij een tuincentrum.  Het is natuurlijk niet bio maar als je geen budget hebt maar wel groente wilt telen zul je ergens moeten beginnen. Pompoen en/of courgette zaden haal je uit een pompoen of courgette uit de bio-winkel, dan heb je twee vliegen in één klap. Groente voor nu en voor straks en die zijn dan wél bio :-)) 




Ook hoef je helemaaaaal geen speciale poot-aardappelen te kopen: koop wat bio-piepers waar je als je goed kijkt al wat ieniemienie spruitjes aan ziet zitten en laat deze even voortrekken in een oud eierendoosje, na enige tijd heb je genoeg "spruitjes" oftewel worteltjes er aan zitten om ze in de grond te stoppen. Dit kan je ook doen met verse gember- of andere knolletjes bij de toko vandaan, deze houd je dan wel binnen als kamergroente :-)

Neem in ieder geval GEEN F1 zaad dat is zaad waar je éénmalig maar wat aan hebt en waar je voor volgend jaar dan ook zelf geen zaad van kan winnen. En je sponsort hier rechtstreeks Monsanto en consorten mee........Lees hier een korte uiteenzetting over de verschillen:


Kenmerken F1 hybride zaad:

- grote opbrengst
- grote uniformiteit qua vorm, kleur, groeisnelheid
- niet mogelijk zelf identiek te vermeerderen
duurder dan gewone zaden
- gemiddelde smaak, bedoeld voor een "groot publiek"
- Hybriden zijn vaak groter, sterker en vertonen meer uitgesproken de interessante kenmerken       dan de oudergewassen.


Kenmerken zaadvaste rassen:

- Grilliger qua opbrengst, vorm, kleur, groeisnelheid, smaak, etc.(daardoor dan wel verrassender)
- Soms een grote opbrengst maar soms ook niet
- Zelf identiek te vermeerderen (mits de juiste techniek wordt toegepast)
- Relatief goedkoop, en als je de zaden zelf oogst, gratis
- Meer (bijzondere) smaak, en dat kan lekkerder of minder lekker zijn. afhankelijk van je smaak,     in ieder geval meer smaakverschil tussen verchillende rassen.


Verschil met F2 en F3:

Gestabiliseerde hybriden, IBL's - hybridesoorten die in de loop van de tijd door kwekers gestabiliseerd werden en die bij kruising met dezelfde soort, identieke nakomelingen produceren.

Hybriden - variëteiten waarvan de kweker niet kenbaar gemaakt heeft of het gaat over IBL's, f1 hybriden, en of het desgevallend f2 of f3 hybriden zijn, of andere. f2 Hybriden en soortgelijke hebben uiteenlopende genetische eigenschappen en kunnen binnen eenzelfde groep verschillende zaden produceren, ze vertonen niet de groeikracht van de f1 hybriden.



Koop ook geen groeizakken of meer van dat soort onzin want je kan telen in allerlei potten, pannen, emmers, manden, bakken, speciekuipen, autobanden etc. die gewoon gratis en voor niks voorhanden zijn. Let er wel op dat je gaatjes onderin maakt! Of - als je de ruimte hebt - maak gewoon zelf torentjes van stenen en tegels, ook die zijn overal gratis af te halen of te vinden in je omgeving. Op feestboek circuleren trouwens zat weggeefsites waar mensen van van alles af willen ;-) Typ het woord weggeef + het kengetal van je stad of dorp in en je bent weer een avondje zoet...........

Voorzaaien kan ook in allerlei potjes die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn: halve sap of melkpakken, closetrolletjes of potjes gemaakt van oude kranten en nee je hoeft echt niet bang te zijn dat de drukinkten uit dat papier schadelijk zijn voor je zaaisels. Het is veel erger als je iedere keer nieuwe plastic potjes koopt en die na iedere zaaibeurt wegduvelt.......Raap de kleine PETflesjes uit de bermen etc, knip de bovenkant eraf en voila weer een zaaipotje én je ruimt zwerfafval op!! Vanaf 2015 kan je ook de grote PETflessen voor dit doel gebruiken want daar krijg je dan toch niks meer voor terug die kan je dan nog beter een 2e, 3e enzovoorts leven geven als zaaipotjes. Als je het bovenkantje bewaard kan je die ook weer gebruiken om over het zaaisel heen te schuiven bij wijze van mini kasje.


bron: plaatje van het web.......


Nog een extraatje: je ziet nu overal volop pollen wilde sneeuwklokjes staan in plantsoenen en bermen, houd goed in de gaten waar ze staan (markeer het plekje eventueel) en als ze straks uitgebloeid zijn graaf je het e.e.a. op, splitst de pollen en herplant ze weer in jouw eigen tuintje. Volgend jaar sneeuwklokjes in eigen tuin zonder kosten :-)) Bomen en struiken zoals bv. de wilg en de vlier kun je ook makkelijk zelf vermeerderen: snijd een mooi stukje tak af (dankjewel boom....) net onder een groeipunt en steek deze gelijk weer in de grond, je zal zien dat het gewoon weer aanslaat na verloop van tijd. Wij hebben nu ligusterstekjes van het snoeisel van vorig jaar staan, zo snoezig hihi. 

En mocht je toch de verleiding niet kunnen weerstaan en gewoon boompjes of struikjes willen kopen, doe zoals wij en kom niet verder dan de afprijs-tafel in het tuincentrum.......Het enige wat je daarbij nodig hebt is GEDULD want er staat uiteraard nooit direct wat je op je verlanglijstje hebt staan. En mocht je dan op een gegeven moment budget beschikbaar hebben voor echt goed bio zaaigoed dan koop je het liefst bij de kleinere kwekers die het met liefde doen zie lijstje hier linksnaast

En dan nu hup de tuin, balkon of gewoon het veld in, sjips! eerst nog werken........